Selen, tellur, polonium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA A POUŽITÍ TELLURU
Advertisements

Výroba a použití telluru
Selen, tellur, polonium.
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Nekovy VI.A skupiny (CHALKOGENY). Základní charakteristika  Elektronová konfigurace  oxidační čísla ns 2 np 4 -II (oxidy, sulfidy) IV, VI -II (oxidy,
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Polodrahokamy a Drahokamy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zinek Barbora Malinová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
Wolfram Denisa Dolanská.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
„Svět se skládá z atomů“
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Technecium Rhenium.
Mangan.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Periodická soustava - PSP
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Protaktinium.
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Selen, tellur, polonium

Se příprava Se - obvykle se nepřipravuje, neboť je k dispozici. H2SeO3 + 4 HI = Se + I2 + 3 H2O H2SeO3 + 2 SO2 = Se + 2 H2SO4 Te a Po se v laboratoři nepřipravují Se, Te, Po - výroba Se, Te zdrojem jsou anodové kaly vznikající při rafinaci mědi, příp. zdroje produkující SO2 Po se v podstatě nevyrábí – nemá rozumné technické použití , pouze jako zdroj α-záření pro nukleární baterie

Selen Výskyt selenu Fyzikální vlastnosti selenu v přírodě doprovází elementární síru, v sulfidech (jako selenidy), minerály jsou nevýznamné, nerozpustný ve vodě Fyzikální vlastnosti selenu polokov, pevná krystalická látka, v různých formách, např. šedý, černý nebo červený selen, 3 červené monoklinické polymorfní formy červený selen (alfa, beta, gama), z kruhů Se8 šedá „kovová“ - hexagonální krystalická forma červený amorfní - spirálové poněkud deformované řetězce sklovitý černý selen - nejdostupnější modifikace, má strukturu složenou z kruhů, které obsahují až tisíc atomů v jednom kruhu selen má v organizmu esenciální význam pro tvorbu enzymu glutathionperoxidázy - nejvíce selenu obsahují mořské ryby a para ořechy

Selen funguje v organizmu jako antioxidant, který likviduje volné radikály, a tím snižuje riziko vzniku rakovinného bujení. Důležité přitom je i to, aby celková denní dávka selenu nepřekročila jistou hranici. Za optimální dávku se v současné době pokládá kolem 60–200 mikrogramů selenu denně. Naopak dávky nad 900 mikrogramů denně jsou již toxické, způsobují poruchy trávení, vypadávání vlasů, změny nehtů a deprese.

H2SeO3 + oxidovadlo = H2SeO4 za normálních podmínek stálý, poměrně snadno se slučuje s kyslíkem a halogeny ve sloučeninách v mocenstvích Se2–, Se2+, Se4+ a Se6+ Chemické vlastnosti Oxidy Hydrid Selenidy Kyseliny a soli Seleničitý SeO2 H2Se (ze selenidů a přímou syntézou) Vyskytují se s mnoha prvky v oxidačních stupních +1 až + VI seleničitá H2SeO3 (redukční) - seleničitany Selenový SeO3 Nestálý, byl v čisté formě připraven prof. Dostálem dehydratací H2SeO4 P4O10 a následnou sublimací Selenová H2SeO4 (oxidační) - selenany 3 Se + 4 HNO3 + H2O = 3 H2SeO3 + 4 NO H2SeO3 + oxidovadlo = H2SeO4

Technologický význam selenu výroba fotočlánků (selenidy mědi, gallia a india - využití fotoelektrického jevu fotočlánky s obsahem selenu se však používají i pro měření intenzity dopadajícího světla jako expozimetry, například ve fotoaparátech a kamerách. většina kopírovacích a reprodukčních přístrojů je osazena selenovými fotočlánky.

Tellur Výskyt telluru Vlastnosti v přírodě v minerálech síry má značnou afinitu ke zlatu a v mnoha zlatých ložiscích se vyskytuje jako příměs. z minerálů jsou známy například tellurid zlata AuTe2 nebo tellurid olova PbTe Vlastnosti Oxidy Hydrid Kyseliny tellurnatý (nestálý) TeO H2Te tellan telluričitá H2TeO3 (málo stálá) Telluričitý TeO2 orthotellurová H6TeO6 tellurový TeO3 elementární tellur je za normálních podmínek stálý stříbřitě lesklý a poměrně křehký polokov. relativně snadno se slučuje s kyslíkem a halogeny. ve sloučeninách se tellur vyskytuje jako Te2−, Te2+, Te4+ a Te6+

Užití telluru v metalurgii složí tellur ve formě mikrolegur ke zlepšování mechanických a chemických vlastností slitin. nízké koncentrace telluru zvyšují tvrdost a pevnost slitin olova i jejich odolnost vůči působení kyseliny sírové. přídavky telluru do slitin mědi a nerezových ocelí způsobují jejich snazší mechanickou opracovatelnost. tellurid gallia nalézá využití v polovodičovém průmyslu. tellurid bismutu - termočlánky. ve sklářském průmyslu barvení skla jako velmi perspektivní se jeví použití sloučenin telluru při výrobě fotočlánků, např. (CdTe) telluridy - záznamové vrstvy v přepisovatelných optických discích.

Polonium historie: Marie Curie-Sklodowská v roce 1898 izolovala dva prvky ze smolince, jeden prvek pojmenovala podle své vlasti polonium, druhý podle vlastnosti (radioaktivity) radium za tento objev získala v roce 1911 Nobelovu cenu za chemii výskyt: polonium se vzhledem ke svému krátkému poločasu rozpadu v přírodě téměř nevyskytuje v přírodě v uranových rudách se vyskytuje pouze izotop 210Po 210Po je těkavé, má krátký poločas rozpadu, takže uranové rudy jej obsahují pouze 0,1 mg v 1 t rudy smolinec – obsahuje oxid uraničitý

fyzikální vlastnosti: kovový prvek tvoří stříbřité bílé krystaly větší elektrická vodivost než u telluru nemá žádný stabilní izotop 209Bi(n; γ) → 210Bi →(β) 210Po →(α) 206Pb chemické vlastnosti: všechny sloučeniny polonia by měly být považovány za potencionálně toxické, usazuje se v ledvinách, slezině a játrech a již v nepatrných koncentracích způsobují bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení a podráždění sliznic; LD50 = 7.10-12 g využití: je to téměř čistý zářič α

Nejdůležitější sloučeniny polonia Oxidy: Hydrid PoO (nestálý) PoH2 (nestálý) PoO2 přímá syntéza, rozklad solí PoO3 Nevažitelná množství