Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa.
Advertisements

Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jak můžeme popsat pohyb.
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
PaedDr. Jozef Beňuška
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Fyzika hrou-opakování I.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Výkon: výpočty příkladů z praxe
MECHANIKA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Co je pohyb?.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Klid a pohyb tělesa NÁZEV ŠKOLY
Transkript prezentace:

Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 10/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.08_Pohyb_telesa Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Pohyb tělesa Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

Co je pohyb? pohyb je typický pro živočichy, pohybují se i rostliny, mraky ve vzduchu nebo molekuly vody v řece, vesmírná tělesa se pohybují, atd.

Pohyb těles: Jedno těleso mění svoji polohu vzhledem k jinému tělesu (nebo tělesům): Pohybuje se automobil vzhledem k silnici, Moucha vzhledem k místnosti, Pstruh vzhledem k břehům potoka, Země vzhledem ke Slunci atd.

Těleso v klidu: Jestliže se poloha tělesa vzhledem k jinému tělesu nemění, je těleso V KLIDU: Řidič vzhledem k automobilu, Kaktus vzhledem ke květináči, Semafor vzhledem k silnici, Dům vzhledem k zemi atd.

Pohyb je RELATIVNÍ: Určité těleso může být současně v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a v klidu vzhledem k tělesu jinému. Dokonce i když je těleso v klidu, pohybují se v něm neustále atomy i částice uvnitř atomů.

Vztažná soustava: Těleso, vůči kterému posuzujeme, zda je jiné těleso v klidu, či zda se pohybuje. Nejčastěji je spojena s povrchem Země.

Trajektorie: Stopa, Souhrn všech poloh, ve kterých se hmotný bod nachází: stopa lyžaře, stopa hlemýždě, čáry za letadlem, stopy v trávě atd. Délka trajektorie = DRÁHA

Rozdělení pohybů Pohyb posuvný-všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. Pohyb otáčivý-každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část, všechny tyto body mají stejný střed (osu) otáčení. Rovnoměrný pohyb-těleso urazí za stejné, libovolně malé doby vždy stejné dráhy. Nerovnoměrný pohyb-těleso urazí za stejné, libovolně malé doby různé dráhy. Pohyb přímočarý-trajektorií je přímka. Pohyb křivočarý-trajektorií je křivka.

Otázka: Jak se nazývá stopa, kterou za sebou ve sněhu zanechává pohybující se lyžař? Vyber správnou odpověď: traktorie trajektorie trasorie

nerovnoměrný rovnoměrný křivočarý přímočarý posuvný otáčivý Otázka: Jaký pohyb vykonává autíčko na pouťovém autodromu? Vyber správnou odpověď: (správně může být i více odpovědí) nerovnoměrný rovnoměrný křivočarý přímočarý posuvný otáčivý

V následující tabulce rozdělte pohyby na rovnoměrné a nerovnoměrné: Písek na pásovém dopravníku Cyklista jedoucí po městě Kabina lanovky Eskalátor v obchodním domě Chůze člověka Lyžař ve svahu Řešení

Kabina lanovky Chůze člověka Lyžař ve svahu Pohyb: rovnoměrný nerovnoměrný Písek na pásovém dopravníku Cyklista jedoucí po městě Kabina lanovky Eskalátor v obchodním domě Chůze člověka Lyžař ve svahu

Popiš tvar trajektorie a rozhodni, zda jde o pohyb přímočarý, nebo křivočarý: kulička padající k Zemi míč vržený svisle vzhůru kriketový míček při hodu na cíl koncový bod ručičky hodin

Otázka: Které části jízdního kola konají pohyb přímočarý a které části konají pohyb křivočarý vzhledem ke stojícímu pozorovateli, jede-li jízdní kolo po přímé dráze?

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 1 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Síla a její účinky-Pohyb těles, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2008. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 www.office.microsoft.com http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Solar_sys.jpg/550px-Solar_sys.jpg [cit:2012-10-05]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pozná, že pohyb či klid tělesa je relativní a závisí na volbě soustavy souřadnic. Naučí se podle tvaru trajektorie rozlišovat přímočarý a křivočarý pohyb. Rozliší pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný. Žák zná rozdíl mezi pohybem posuvným a otáčivým. Žák si pochopení učiva procvičí na otázkách a úkolech. Žák sám tvoří odpovědi nebo správnou odpověď vybírá. Žák dokáže vyplnit tabulky rozdělení pohybů těles.