PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Větrná eroze Vzniká mechanickou činností větru: rozrušuje půdní povrch odnáší uvolněné půdní částice ukládá je na jiných místech (při poklesu energie vzdušného.
1.4 Odbor ochrany knihovních fondů (OOKF) Oddělení vývoje a výzkumných laboratoříOddělení vývoje a výzkumných laboratoří Ing. Petra Vávrová, Ph.D.Ing.
Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republi ky.
 PODPROGRAM Č. 7 Národní program digitalizace dokument ů ohro ž ených degradací kyselého papíru KRAMERIUS.
Koncepce trvalého uchování a zpřístupnění tradičních textových dokumentů Tomáš Foltýn Knihovny současnosti, Olomouc,
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Microsoft Office 2010 Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce: , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Problematika ukládání a ochrany dokumentů Tematický blok č. 7.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republiky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Platformy projektu KAP LK
Pojem přeměna obchodní společnosti
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Problematika ukládání a ochrany dokumentů
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna.
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do podnikových financí
Výroba ochranných obalů/krabic v roce 2017 Petra Vávrová, Dana Hřebecká Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna České republiky.
Snížení nákladů na vytápění budov
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Finanční analýza ve vybraném podniku ve vztahu k podpoře řízení
Příspěvek na konferenci
Vědeckovýzkumný IS Milan Šorm.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republiky.
Majetek podniku - Aktiva
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Environmentální Profil
Jak přispívat do Souborného katalogu ČR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Výběrové kempy v Policii ČR
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Ochrana osobních údajů ve firmách v době účinnosti Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) - Podpůrné aktivity MPO pro podnikatele Ing. Pavel.
Život bez střeva , Praha.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ (OOKF) NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

Úvod Průzkum slouží k mapování fyzického stavu fondů v NK ČR, VKOL a MZK Co odkyselit? Kolik obalů vyrobit? Kde a jak zasáhnout v oblasti restaurování a konzervace? Statut a cíl NK ČR a dalších knihoven – zachovat knihovní fondy v dobrém fyzickém stavu

PROBLEMATIKA NOVODOBÝCH FONDŮ Množství téměř 7.000.000 svazků v NK ČR, počet stále roste 96 % knihovních fondů NK ČR – 22 pracovníků na záchranu Metodika, jak zmapovat fyzický stav tak obrovského množství knih, co nejrychleji Nestabilní materiály dřevitý kyselý papír polymerní materiály

Průzkum fondů Průzkum fondů v NK ČR probíhá od roku 2010. Celkový počet prozkoumaných exemplářů je cca 113 074 knihovních jednotek. Centrální znalostní báze registru digitalizace (CZBRD), aplikace pro průzkum novodobých fondů Databáze dostala novou podobu, kterou jsme pustili do provozu společně s firmou INCAD s.r.o., v červnu roku 2016.

Typy poškození biologické - hmyz, hlodavci i větší savci, mikrobiologické – plísně, mechanické poškození, nevhodné opravy, restaurátorské zásahy

Průzkum slouží k mapování fyzického stavu fondů v NK ČR, VKOL a MZK Co odkyselit, kolik obalů vyrobit, kde a jak zasáhnout v oblasti restaurování a konzervace.

Druh ochranného obalu

Očista fondu Ruční očista pomocí vysavače, gumy Walmaster nebo Purusu Mechanická očista na stroji Depulvera ®

PLOTTER KONGSBERG X 22

VÝROBA OCHRANNÝCH OBALŮ Ochranné obaly jsou vyráběny z alkalické lepenky Box Board, která je vyrobena ze 100% celulózy, bez obsahu optických zjasňovadel a ligninu. Hodnoty pH lepenky se pohybují v rozmezí 7,5 - 10,0 (dle ISO 6588- 1:2005), alkalická rezerva > 3%,  s certifikací PAT dle ISO 18916:2007. Na přání lze obaly vyrobit i z vlnité lepenky firmy Klug (vhodná pro dlouhodobé uložení), nebo z kartonplastu. Lze vyřezávat i pěnová lůžka a vsadky do krabic pro pevné a měkké uložení exemplářů v obalech. Pěna je z polyetylenu, dá se řezat do maximální tloušťky 10 cm.

TYPY OCHRANNÝCH OBALŮ Krabice standart Zámková krabice

TYPY OCHRANNÝCH OBALŮ Krabice z vlnité lepenky Kartonplast

POLYETYLENOVÉ PĚNY

KYSELÝ PAPÍR – ZÁCHRANA Novodobé fondy – problematika kyselého papíru odlišný přístup k novodobým fondům oproti historickým fondům  zásahy vedoucí k záchraně dobrého fyzického stavu - hromadné metody!!!

Odkyselování

Pracovní stanice PRŮZKUMU FONDU

Závěr Ochrana fondů = priority - nutnost plánovat na základě průzkumu Strategické rozhodování v péči o fondy Určování priorit Žádosti o finanční prostředky Registr umožnil monitoring exemplářů k odkyselování nyní spočívá péče o novodobé knihovní fondy v České republice především v tzv. preventivní konzervaci, neboli nastavení klimatických podmínek a podmínek uložení (např. zabalení a uložení knih do vhodných obalů, krabic nebo obálek, očista) Národní knihovna ČR, Odbor ochrany knihovních fondů – vývoj efektivních metod a nástrojů pro zkvalitnění péče o tyto typy materiálů a zastavení, resp. zpomalení degradačních reakcí materiálů tyto zásahy vyžadují především z kvantitativního hlediska jiný přístup než při restaurování historických knihovních fondů – je třeba v krátkém časovém úseku opravit nebo konzervovat a zafixovat velké množství knih a dokumentů různého materiálového složení

Děkuji za pozornost! Petra.Vavrova@nkp.cz Dana.Hrebecka@nkp.cz