Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Historie společnosti Enviropol je členem European Electronic Recycling Association Založení – servisní společnost pro sběr, dopravu a skladování.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák TERMOCHEMICKÉ REAKCE Lavoisier Laplace Hess Hoření, spalování Tepelná elektrárna.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_18_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
Vytápění Účinnost spalování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_NEŽIVÁ PŘÍRODA_OBNOVITELNÉ ZDROJE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
Výroba elektrické energie
Jednoduchý elektrický obvod je tvořen čtyřmi hlavními prvky:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrické vodiče a izolanty
Výroba elektrické energie - obecná část
Energetický průmysl ČR
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Fyzika – Tepelná elektrárna
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektrický proud.
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Netradiční zdroje elektrické energie
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Elektrické spotřebiče
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Další součástky s jedním přechodem PN
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název materiálu: Nerostné suroviny
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: Moderní škola
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Vzduch.
Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Neživá příroda - vzduch
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Současné trendy výstavby-nízkoenergetické objekty
Transkript prezentace:

Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5 Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5. ročník Oblast: Člověk a jeho svět. 1. stupeň. Člověk a jeho svět. Rozmanitost přírody. 1. období. Anotace: Materiál seznamuje žáky s výrobou a využitím elektrické energie. Žáci se učí rozlišovat pojmy vodič a nevodič. Poznávají elektrické spotřebiče a aktivně je třídí do skupin podle prostředí, kde se používají.

VY_32_INOVACE_18_ELEKTRICKÁ ENERGIE

Elektrická energie el. energie se vyrábí v elektrárnách v elektrárnách se jiné druhy energie, např. uhlí, ropa, zemní plyn, mění na energii elektrickou alternativními zdroji el. energie je např. vítr, voda, Slunce el. energie pohání elektrické spotřebiče, vytápí, svítí

Druhy elektráren v ČR: Tepelné elektrárny: zdroje energie – uhlí, zemní plyn, oleje, dřevěný odpad Jaderné elektrárny: zdroje energie - uran Vodní elektrárny: zdroje energie – voda Větrné elektrárny: zdroje energie – vítr Solární elektrárny: zdroje energie - Slunce

Vodiče a nevodiče Přenos el. energie do el. spotřebiče – pomocí elektrického proudu Vodiče: materiál, kterým el. proud prochází nejlepší vodiče – stříbro, zlato ( drahé) nejpoužívanější vodiče – měď, hliník

Pozor! Pozor! Dobrým vodičem je i voda! Požár el. zařízení nehasíme vodou!!!

Nevodiče: materiál, kterým el. proud neprochází nevodiče ( izolanty) – guma, suché dřevo, plast, keramika atd. nevodiče se používají k izolaci vodičů

Elektrické spotřebiče jsou el. přístroje a zařízení spotřebovávají el. energii zdroje el. energie, které spotřebiče potřebují – el. zásuvka, baterie, monočlánky, akumulátory

Příklady el. spotřebičů

Nakresli nebo napiš co nejvíce elektrických spotřebičů používaných - V kuchyni: V koupelně: V pokoji:

Nakresli nebo napiš co nejvíce elektrických spotřebičů používaných - V dílně: Na zahradě:

Zdroje: http://cs. wikipedia

http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Bleigelakku. jpg http://cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bleigelakku.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Akku_AA_LR6_Mignon.jpg http://office.microsoft.com/cs-cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6&ver=12&app=powerpnt.exe