Téma (název prezentace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
KAREL IV. Ahoj, jsem Váš průvodce touto prezentací. Obr. 1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Karel.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_19.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název: VY_32_INOVACE_17_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VÝZNAMNÁ ŽIVOTNÍ DATA KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
. Karel IV. Dějepis – 7. ročník.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Má země Česká republika.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
První Habsburkové na českém trůnu
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Téma (název prezentace) Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_14 Předmět Dějepis 7. ročník Téma (název prezentace) Karel IV. Autor Blanka Zelenková Metodický popis (anotace) Materiál doplňuje učebnici Dějepis pro 7.r., výklad učitele. Může sloužit jako strukturovaný zápis látky.

Anotace: 1. Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli a na PC. 2. Není časově náročný, může sloužit jako osnova pro výklad, opakování, popřípadě jako strukturovaný zápis do sešitů. 3. Na snímcích č. 4, 11 jsou zařazeny hypertextové odkazy fungující na kliknutí myší (rodiče Karlovi). 4. Snímek č. 7 obrázek Karlštejna s odkazem na video: ukázka z muzikálu Noc na Karlštejně (dobové prostředí, móda). 5. Snímek č. 12 je zařazen na závěr, slouží k opakování látky interaktivní formou - na kliknutí myší se žákům zobrazují správné údaje ze života Karla IV.

Karel IV. ROD LUCEMBURSKÝ

otec Jan Lucemburský matka Eliška Přemyslovna

původně se jmenoval Václav na francouzském dvoře přijal jméno Karel + vytříbený vkus a dobré chování uměl číst a psát a několik jazyků napsal svůj životopis měl 4 manželky

Karlovy manželky: Blanka z Valois Anna Falcká Anna Svidnická Alžběta Pomořanská (její vřelý vztah ke Karlovi se stal námětem k muzikálu)

Noc na Karlštejně

povýšil pražské biskupství na arcibiskupství stal se českým králem, později císařem římským při nástupu musel nastolit pořádek

snažil se rozšířit české království zaveden pojem Koruna česká založil univerzitu nechal postavit most Karlův

Založil Nové Město pražské zahájil výstavbu katedrály sv. Víta nechal zhotovit novou královskou korunu (zvláštní komora v katedrále sv. Víta – 7 klíčů) Svatováclavská koruna

Karel IV. vládl: moudře a prozíravě v království byl klid, bezpečí a mír nazýván Otcem vlasti

Doplň do textu chybějící údaje Doplň do textu chybějící údaje. Po kliknutí myší na červenou cedulku se objeví v textu: 1. Byl potomkem 2. Jeho otcem byl 3. Získal titul 4. Pobýval u strýce ve Lucemburků Jan Lucemburský císař Francii

Použité zdroje: ČERNÍK, Kamalanand Karel. wikipedie.cz [online]. [cit. 12.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Charles- University-symbol-2.png JOJAN. wikipedie.cz [online]. [cit. 12.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praag_012.jpg SAUBER, Wolfgang. wikipedie.cz [online]. [cit. 12.4.2013]. Dostupný na WWW: .wikipedia.org/wiki/Soubor:Böhmen_Reichskleinodien_- _Krone_1.jpg PRAZAK. wikipedie.cz [online]. [cit. 13.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg