Ing. Karel Plotěný, Bc. Jakub Hála ASIO NEW, spol. s r.o.,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Ústav technologie vody a prostředí Jan Bartáček D ECENTRALIZOVANÉ ZPRACOVÁNÍ.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Ing. Jaroslav Kořínek – výkonný ředitel společnosti KIC Odpady a.s. KRAJSKÉ INTEGROVANÉ CENTRUM NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY v MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Netradiční zdroje elektrické energie
Základy automatického řízení 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Termika – Fotovoltaika
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Členská schůze MAS Nepomuk,
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Moderní trendy v cyklistické dopravě
Společenská odpovědnost ve školství
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současná architektura
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Snížení nákladů na vytápění budov
Zákon o sociálním podnikání
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
8.1 Aritmetické vektory.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Příprava programového období 2014–2020
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Vykazování postupu nebo stavu
Digitální učební materiál
Zpráva o uplatňování územního plánu
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Oběhové hospodářství v praxi
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Technická specifika využití solární energie
Transkript prezentace:

Ing. Karel Plotěný, Bc. Jakub Hála ASIO NEW, spol. s r.o., Smart Cities,udržitelnost v oblasti vodohospodářské infrastruktury a v současnosti použitelné prvky Ing. Karel Plotěný, Bc. Jakub Hála ASIO NEW, spol. s r.o.,

Pohled na udržitelnost ve vodohospodářské infrastruktuře Současnost Hledání co nejefektivnějších systémů z hlediska dnešních poznatků, v rámci současné legislativy, společenských podmínek a technických možností (centrální a decentrální řešení, recyklace odpadních vod, využití dešťovky) Budoucnost Hledání co nejefektivnějších systémů z hlediska výhledu zdrojů, hranic společenských podmínek, technických možností .. (odpadní voda = energie, recyklace v místě, revoluční řešení lidských fekálií)

Pár velmi hrubých čísel k zamyšlení Pár velmi hrubých čísel k zamyšlení ... a jako podnět ke změně pohledu na odpadní vodu Spotřeba energie na ČOV se uvádí v průměru v rozmezí 0.4 – 1.2 kWh/m3 odpadní vody V literatuře najdeme výpočet, že v 1 m3 je až 9x více energie než je jí třeba na vyčištění vody Když si to vezmeme na ČR, tak nám uteče v odpadní vodě více než 1GWh/den, tj. 50 MW elektrárna, tj. cca 2 miliardy ročně…. Aktivace je do budoucna slepá ulička…

Technologie budoucnosti součást revoluce v ČOV Anaerobní procesy Anaerobní membránové bioreaktory UASB reaktory Výroba energie (elektrické i tepelné) Kogenerace Palivové články Nové přídavné procesy Pěstování řas

Budoucnost otázky, filosofie a realita? … co je důležitější voda nebo zábava ??? Příklad – za kolik Kč jeden m3 vyčistím a ???? … a jak budou vypadat města v budoucnu aby byla uspořádána co nejefektivněji ?

CITIES OF THE FUTURE Vize, analýzy,představy, směry… Citát z přednášky V. Novotného „Byly definovány klíčové a regionální stopy identifikující trendy k udržitelnému propojení vody a energie v budoucích komunitách prioritně zaměřených na management vody…“

Trendy Posun od lineárního k cyklickému systému V rámci měst, bloků domů a samostatných domů Vznik podniků integrované rekuperace zdrojů Tj. rekuperace živin i energie (NEW) Změna v pohledu na energetický potenciál vody a na proces čištění Úspory v prvním kroku, revoluce v druhém kroku Nový pohled na znečištění – nové polutanty

T1: Lineární x cyklickému systému

Města budoucnosti - rekuperace v rámci čtvrtí – zatím v Evropě utopie

Města budoucnosti - rekuperace v rámci domu – začíná se realizovat

Srážkové vody a vztah k nim Minulost (nedávná) Co nejrychleji odvést vodu Následky – eroze,povodně Budoucnost Bude nedostatek vody Zvyšuje se intenzita srážek (místní záplavy) Současnost Nové trendy – neodvádět ale hospodařit Legislativa to dokonce podpořuje…..

Využití srážkové vody v domech NEW a udržitelnost

Kombinace AS-REWA a RDN Spojení využití dešťovky a povinné akumulace

Nový přístup k využití dešťovky Cíl : mnohem lepší návratnost

Recyklace šedých vod Mírně znečištěná voda z pračky, umyvadla, vany a sprchy může být za určitých okolností použita znovu jako voda provozní (volí se různý rozsah recyklace). Přednostně se zde uplatňují odpadní vody ze sprch a van využívané po úpravě obvykle ke splachování toalet.

Využití tepla z ŠDV, ale nejen … Koncepci využití tepla z šedých vod je možno rozdělit na dva systémy: a) Lokální systémy rekuperace tepla: u jednotlivých spotřebičů, na svodovém potrubí. b) Centrální systémy rekuperace tepla

Příklady výměníků

Dělení vod jako základ NASS

Minimalizace spotřeby vody Bezvodé pisoáry – začínají se šířit – McDonalds

Například i řešení „budoucnosti“ toalety nejsou součástí systémů pro odpadní vody, ale pro odpady

Oddělené hospodaření s odpady až po 100 % recyklace a rekuperace Jemen – Sanaa Singapur, Indie, Čína

Obecně tedy i při čištění vod (i když je to konzervativní obor) bude platit, že budou vítězit ta řešení, která budou: nejefektivnější (tj. hned od začátku by se měla eliminovat ta, která nejsou efektivní a jsou uměle podporovaná legislativou nebo dotacemi), Vítězná budou pravděpodobně řešení s vyšší komplexností (neřešící jen čištění vod) a co nejuniversálnější kvůli ekonomičnosti (při tom respektující rozdílnosti reality, s čímž dnes máme docela problém…)

Děkuji za pozornost