Kontrola prostředí a sterility

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Desinfekce a sterilizace
Advertisements

VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
4. Sterilizace, dezinfekce. Provozní protiepidemický řád Kolářová Marie podzim 2014.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Vztah dřeva k vodě VY_32_INOVACE_28_ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Dekontaminační metody Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c Týden 3 Ondřej Zahradníček.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Mechanické vlastnosti technických materiálů
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní mikrobiologický rozbor vody
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Základy automatického řízení 1
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
VY_32_INOVACE_P6-002 BAKTERIE - OCHRANA Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
Sylabus předmětu Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen
Voda Základ života.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ošetření při poranění od jehly
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Dekontaminační metody
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Chemické vlastnosti technických materiálů
Desinfekce a sterilizace
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
K praktickému cvičení pro VLLM0421c
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Dekontaminační metody s důrazem na oči
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Koroze.
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Diferencované stravování
Podmínky života v přírodě
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Dezinfekce a sterilizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jejich příprava a reaktivita
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Molekulová fyzika 4. prezentace.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Kontrola prostředí a sterility Mgr. Petra straková Podzim 2014

Mikrobiologická kontrola prostředí a sterility Mikroorganismy jsou všudypřítomné Účastní se všemožných pochodů a procesů ve složitých vzájemných vztazích a pro život (nejen člověka) jsou nezbytné Někdy Potřeba je částečně/úplně odstranit nebo jejich výskyt omezit Kromě medicíny i farmakologie, potravinářství apod. Negativní: poškození materiálu či předmětů nevhodnou sterilizací; vedlejší účinky antibiotik (lidské střevo)

Základní pojmy Úklid, mytí, praní – základ, mechanické odstranění, předsterilizace Dekontaminace – široký pojem pro procesy ničení a odstranění mikrobů Dezinfekce – úplné odstranění původců infekcí – patogenů i podmíněně patogenních organismů; fyzikální či chemické metody (i obojí) Sanace – vyšší stupeň dezinfekce, účinné i na viry a spory patogenních mikrobů Antisepse – odstranění patogenních organismů z určitého místa lidského těla (jodová tinktura) Asepse – souhrn opatření, postupů a podmínek zabraňujících mikrobiální kontaminaci prostředí nebo předmětů. Sterilizace – úplné odstranění všech životaschopných forem na površích nebo uvnitř daných systémů za použití fyzikálních anebo chemických prostředků

Metody dekontaminace 1) fyzikální Snížená či zvýšená teplota (pasterizace, tyndilizace, var za normálního tlaku, autoklávování, horký vzduch, plamen) Filtrace UV záření Ve cvičení: autoklávování (2 atm, 121 °C), plamen, filtrace, uv záření (210-330 nm)

METODY DEKONTAMINACE 2) CHEMICKÉ RŮZNÉ SLOŽENÍ A MECHANISMUS PŮSOBENÍ, ZÁVISLOST NA DOBĚ PŮSOBENÍ A KONCENTRACI DANÉ LÁTKY ANORGANICKÉ (hcl, KYS.SÍROVÁ) – KOAGULACE BÍLKOvIN, ANTIBAKTERIÁLNÍ, SPORY I VIRY; ORGANICKÉ KYSELINY (KYS.OCTOVÁ, MLÉČNÁ) – PROTI PLÍsním MANGANISTAN DRASELNÝ – ANTISEPTIKUM PEROXID VODÍKU – ANTISEPTIKUM (3%), KYSLÍK VE STAVU ZRODU PEROXOKYSELINY – PERSTERIL, ANTIBAKTERIÁLNÍ, SPORY, VIRY CHLOR – PLYNNÝ, CHLORNANY (savo), chloramin (chloramin b) – antibakteriální, spory, viry Jod – jodová tinktura – antiseptikum, jodofory – jox, jodisol – dezinfekce Alkoholy – denaturace bílkovin nebo dehydratace, koncentrace kolem 70% nejúčinnější Ethylenoxid, aldehydy (formaldehyd), deriváty fenolu, barviva, povrchově aktivní látky, kovy – rtuŤ, stříbro, cín, měĎ

Kontrola sterilizačních procesů Fyzikální, chemické i biologické metody Fyzikální – správné fungování přístrojů Chemické – změna barvy indikátoru Biologické – použití kmenu Bacillus stearothermophilus, cereus, mesentericus – po sterilizaci se nechají 7 dnů inkubovat v tekutém médiu – růst dokazuje neefektivitu sterilizace