Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
Místní poplatky.
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Základní prvky daňové techniky
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Poplatkové právo Michal Radvan.
Michal Radvan Místní poplatky Zápatí prezentace.
Místní poplatky Michal Radvan.
Seminář k obecně závazným vyhláškám, kterými obce zavádějí místní poplatky a možnostem obcí regulovat prostřednictvím obecně závazných vyhlášek hazard.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Novela zákona o místních poplatcích účinná od JUDr. Zdeňka Jirásková.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Informace ze sociální oblasti
Novela zákona o obcích.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novela zákona o místních poplatcích
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
„Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Projekt registrační číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ je hrazen v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
Daň z nemovitostí.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje říjen 2018 Návrh novely zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1.
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Školení obcí Olomouckého kraje
Činnosti správce poplatku
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7. 2017

Změny v právní úpravě ZMP: Místní poplatky Změny v právní úpravě ZMP: § 10 poplatek za povolení vjezdu motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst. § 10b odst. 3 – osvobození fyzických osob dle odst. 1 písm. a). § 10c poplatek za zhodnocení stavebního pozemku. § 11 odst. 4. – pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy. § 14 – OZV. § 14a odst. 4. – nesplnění ohlašovací povinnosti – zánik osvobození nebo úlevy.

Místní poplatky Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst. § 10 ZMP Sazba poplatku – až 200 Kč za každý započatý den. Obec může po dohodě s poplatníkem stanovit poplatek také paušální částkou. (do 30. 6. 2017 – sazba poplatku až 20 Kč za den, případně paušální částka po akceptaci s poplatníkem) Osvobození – osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost k podnikání nebo veřejně prospěšné činnosti § 147 a násl. NOZ. (do 30. 6. 2017 – osvobozeny osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost ke své hospodářské činnosti)

Poplatek za KO – osvobození fyzických osob Místní poplatky Poplatek za KO – osvobození fyzických osob § 10b odst. 3 ZMP od poplatku je osvobozena fyzická osoba podle odst. 1 písm. a), která je (nově se tedy nevztahuje na osoby dle odst. 1 pism. b) c) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. Do 30. 6. 2017 c) Jako nezaopatřené dítě umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy o poskytnutí sociální služby, nebo d) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. Toto osvobození dopadalo i na poplatníky z titulu vlastnictví stavby určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu. Tento rozsah osvobození zakládal neodůvodněnou nerovnost mezi poplatníky.

Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku Místní poplatky Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku § 10c ZMP Výše sazby za 1m2 zhodnoceného stavebního pozemku stanoví obec v OZV, kterou obec může vydat nejpozději v kalendářním roce, kdy nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí. Sazba nesmí přesáhnout rozdíl ceny pozemku bez možnosti připojení na vodovod a kanalizaci a ceny s touto možností na m2. Cena pozemku viz zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku. Do 30. 6. 2017 právní úprava nestanovila žádnou lhůtu od zhodnocení stavebního pozemku, ve které by obce byly oprávněny předmětný poplatek zavést. Stanovení lhůty do zákona bylo zapracováno z důvodu právní jistoty.

Pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy Místní poplatky Pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy § 11 odst. 4 ZMP Penále, úroky a pokuty, upravené daňovým řádem s výjimkou pořádkových pokut (§247 DŘ) a pokut za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy (§247a DŘ), se neuplatňují. (např. nepředložení evidenční knihy) (Ale pozor na §14a odst. 4, viz dále v prezentaci.)

Samostatná působnost obce – OZV Místní poplatky Samostatná působnost obce – OZV § 14 odst. 2 ZMP Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit další způsob placení a jemu odpovídající den platby poplatku, než je způsob placení a den platby podle daňového řádu. Rozšíření kompetence obce při zavedení „jiných“ způsobů placení MP (např. technické zařízení, mobilní telefon, jiný den platby).

Místní poplatky Ohlašovací povinnost § 14a odst. 4 ZMP V případě, že poplatník nesplní povinnost ohlásit údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku ve lhůtě stanovené obecně závaznou vyhláškou nebo ve lhůtě podle odstavce 3 (do 15 dnů ode dne, kdy nastala), nárok na osvobození nebo úlevu od tohoto poplatku zaniká; za nesplnění této povinnosti nelze uložit pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy. Např. FO je osvobozena od MP za KO, pokud neprokáže tento nárok k 31. 12. každého kalendářního roku, nárok na osvobození nebo úlevu zaniká. Správce daně má možnost využít tzv. zákonnou lhůtu 15 dnů. Případně dle § 14 ZMP stanovit „své“ lhůty k jednotlivým osvobozením u jednotlivých druhů MP.

Místní poplatky KONTAKT: Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor kontroly Oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení Jeremenkova 40a 779 11 Olomouc tel: +420 585 508 536 www.kr-olomoucky.cz DĚKUJI ZA POZORNOST