Pražské tramvaje Belgický podnikatel Eduard Otlet zahájil 23. září 1875 provoz na první trati pražské koňky, asi netušil, že toto datum se stane datem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Fotografie staré Prahy.
Navštivte hlavní město České republiky
Orientace ve městě.
Letňany, v popředí Kbelská ulice, vlevo Obchodní centrum Letňany
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
TŘÍDNÍ SCHŮZE PROGRAM SRPŠ – výroční zpráva Třída jako celek – chování, výsledky vzdělávání, spolupráce, aktivita Akce v dubnu Ředitelské.
Prezentace Praha.
PRAHA-hlavní město ČR.
Prezentace Klubových výletů Jsme sdružení pořádající výlety od roku Jsou určené především fanouškům Městské hromadné dopravy, avšak i ostatní si.
Fotografie staré Prahy. manuální posun Krátké nahlédnutí do Podskalí, kde obvykle končili vltavští voraři. Na snímku z roku 1870 nevede ještě silnice.
Charakteristické znaky MHD
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
hlavní město České republiky
Vývoj železnic Koňské dráhy Parostrojní železnice
Historie MHD I N S T I T U T D O P R A V Y
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Letňany, v popředí Kbelská ulice, vlevo Obchodní centrum Letňany.
Pražské tramvaje Belgický podnikatel Eduard Otlet zahájil 23. září 1875 provoz na první trati pražské koňky, asi netušil, že toto datum se stane datem,
Cestovní kancelář CESTAK
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Praha – ročník. Den první Odjezd autobusem v 5:35 ze Strážnice – loučení.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Vypracovala: Žaneta Peikerová C1.B
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
Praha srpen 2002 povodeň Argentinská ulice.
Doporučené zdroje pro studium předmětu "Trakční vozidla MHD"
Praha kdysi a dnes K posunu užijte myšku !!! hudba: Praha je Praha
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
Podpora ekologicky příznivé povrchové dopravy
Poměr Prvouka 2. ročník ZŠ
Česká republika Hlavní město Praha
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Městská hromadná doprava v Ústí nad Labem
Plánování a organizace veřejné dopravy
jak ji nepamatují ani pamětníci
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Něco málo leteckých fotek naší Prahy Letňany, v popředí Kbelská ulice, vlevo Obchodní centrum Letňany.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Železniční doprava Funkčnost – vize - budoucnost Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Demonstrace Sraz účastníků OS v u DOS (nám.W.Churchilla 2, Praha 3) v ulici U Rajské zahrady K budově DOS jedou tramvaje č.5 a č.26.
METROBUSY V PRAZE A OKOLÍ Projekt hierarchizace autobusové sítě Ing. Filip Drápal, ROPID.
Čas se zamyslet … zodpovědný přístup k bezpečnému pohybu v silničním provozu.
Zaniklé tramvajové provozy ČR - Jihlava
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
 Hlavní + největší město ČR  Zároveň kraj a statutární město  Rozloha: 496 km²  Obyvatel: 1,3 mil  Primátor: RNDr. Tomáš Hudeček  Nadmořská výška:
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Fotografie staré Prahy.
FOTOGRAFIE 2017.
Vypracoval:Daniel Moťovský
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Letecké foto Prahy.
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
Prezentace 2017 – 08 Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků
Integrace Neratovic a Mělníka
Krajské ředitelství policie hl. m
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Něco málo leteckých fotek naší Prahy.
Něco málo leteckých fotek naší Prahy
Wien – Baden: integrace tramvaje se železnicí
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Krajské ředitelství policie hl. m
PRAHA po sto letech Ruční posun snímků.
Transkript prezentace:

Pražské tramvaje Belgický podnikatel Eduard Otlet zahájil 23. září 1875 provoz na první trati pražské koňky, asi netušil, že toto datum se stane datem, které Pražané budou oslavovat jako den, kdy jim začala sloužit pravidelná městská hromadná doprava Příkopy kolem r. 1890

Staroměstské náměstí tramvajové koleje

Karlův most Od roku 1883 jezdila na mostě koňka a v roce 1905 ji vystřídala elektrická tramvaj. Elektrický proud byl přes most veden mostovkou po speciálních kolejnicích, které zkonstruoval František Křižík. To proto, aby nebyl narušen umělecký vzhled mostu trolejemi. Po třech letech se ukázalo, že těžké tramvaje most dosti porušují a tak byly nahrazeny v roce 1908 autobusy. Ty se však také neosvědčily. Následující rok byl autobusový provoz zrušen.

Desatero pražského cestujícího r.1943 1. Haló! Pane! Paní! Slečno! Víte, že je nebezpečno, za jízdy se bujně chovat, naskakovat, vyskakovat? 2. Kdo je na tramvaj moc dravý, poškozuje svoje zdraví. Ženo! Muži! I vy, děti, mějte toto na paměti: 3. Každý nastup cestu svoji teprve, když vlak už stojí! Nevystupuj, předpis praví, dokud vlak Ti nezastaví! 4. Ve stanici musíš dbáti, zároveň že smějí státi jen dva vlaky - víc jich není - k bezpečnému nastoupení! 5. Třetí, i když rovněž vjíždí ještě k sloupku popojíždí. Máš-li rád své zdravé kosti, pomni, že je času dosti! 6. Vystupuj vždy pravou nohou v směru jízdy! Levou rukou zároveň se uchyť zkrátka přední tyče u stupátka! 7. Přední tyče k uchopení proveď též při nastoupení! Ve voze uvolňuj vchody, neobsazuj vstupní schody! 8. Každý nechť si lístek koupí, jakmile do vozu vstoupí, "na černo" jeť kdo se chystá, pokuta ho stihne jistá! 9. Vůbec zanech různých triků, vstoupíš-li na elektriku! Nehrej si kdes skrytě stranou s průvodčím na schovávanou! 10. Zasvěť veškeré své ctnosti vzorné službě bezpečnosti! Nestěžuj svým sobectvím těžkou službu průvodčím.

Nehoda tramvaje s lokomotivou v Českomoravské ulici - září 1944 V Českomoravské ulici bylo vleček křížících tramvajové koleje více. Na jedné z vleček došlo dne 10. září 1944 k vážné nehodě. Do tramvajového vlaku linky č. 5, sestaveného z motorového a vlečného vozu, najela posunující vlaková souprava vedená parní lokomotivou.

Praha 10 – Zahradní Město: konečná tramvaje č 26 - rok 1956 Praha 4 – ul. 5.května – rok 1970 Praha 4 – Kačerov – rok 1970

Pod Národním muzeem (vpravo od koně) v pozadí je Hlavní nádraží U Hlavního nádraží 70. leta 20. stol. Na spojovací trati Hlavní nádraží - Muzeum tramvaj dojezdila 25. března 1978

Praha 4 Na Veselí – rok 1965 Ryšánka 1968 Ryšánka 1967

rok 1966 Mezibranská rok 1969 rok 1966

Náměstí Republiky Obecní dům Dne 1.1.1960 byl zastaven tramvajový provoz na trati Prašná brána – Staroměst. náměstí – Právnická fakulta Prašná Brána

Na Florenci – rok 1970 1974 1982 Hybernská

U Bulhara - rok 1971 Nádraží Těšnov – rok 1972

Tady tramvaje dojezdily 13.prosince 1980. Václavské náměstí koncem 19. století Tady tramvaje dojezdily 13.prosince 1980.

v pozadí palác Hybernia ROK 1985 Příkopy v pozadí palác Hybernia Můstek – ul. 28.října

hudba : Lenka Filipová – Sloky o Praze © 1.4.2009 JS www.jkk.estranky.cz