Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Lidé pro manželství nevhodní
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Manželské problémy a sex
Životní plány a cíle Petr Machala.
Humanistické a existenciální teorie v SP
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
FUNKCE RODINY Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU-
Interpersonální přitažlivost
Hrou proti AIDS Je interaktivní projekt primární prevence HIV/AIDS, jehož cílem je dát mládeži možnost netradičním způsobem, tj. hrou, osvojit si základní.
Hlavní poruchy myšlení
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Základní škola, Praha 13, Kuncova 1580
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální patologie SCPT SCPA
Dnes ty mně, zítra já tobě!
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo v digitálním archivu školy
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Sebepoznání a sebepojetí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOTIVACE Zora Syslová.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Psychoterapie a náboženství
ŽENA MEZI K V Í T Í M V.B.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou (Předpoklady o lidské sexualitě jako východisko poradenství, psychoterapie a sex. výchovy)

1. Pohlaví, erotika a sexualita jsou svou přirozeností dobrem, nikoli zlem. 2. Sexualita je v nejširším slova smyslu psychickou energií či motivačním stavem, nacházejícím tělesné a citové vyjádření v touze po kontaktu, vřelosti, něžnosti a lásce. 3. Sexualita je integrální součástí osobnosti každého člověka.

4. Pohlaví je součástí erotiky. 5. Sexualita je principiálně zdravou součástí života. 6. Sexualita a erotika jsou přirozené funkce. 7. Je normální a přirozené míti sexuální pocity a fantazie.

8. To, co je v sexualitě akceptovatelné, se mezi lidmi odlišuje 8. To, co je v sexualitě akceptovatelné, se mezi lidmi odlišuje. V každém případě však musíme brát do úvahy potřeby druhých, být k nim citliví a nekořistit na úkor jiných. 9. Všichni máme právo na své vlastní postoje a přesvědčení. 10. Se sexualitou nemusí být spojovány pocity viny a zahanbení.

11. Všichni máme právo poznat celý rozsah lidského sexuálního chování a mít přístup k nejnovějším informacím o sexualitě a sexuálních funkcích. 12. Pracovníci v oblasti duševního zdraví a v pomáhajících profesích mohou být efektivněji nápomocni svým klientům s jejich sexuálními problémy, když porozumí a dokáží akceptovat svou vlastní sexualitu.