Porada ochrany přírody – Brno,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Aktuální novela zákona EIA a připravovaná integrace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Novela stavebního zákona
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Posuzování vlivu těžebních záměrů na životní prostředí po novele zákona č. 100/2001 Sb. v praxi Ing. Daniel Bubák, Ph.D. G E T s.r.o. PODZIMNÍ SETKÁNÍ.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
Aktuální změny v oblasti EIA a stavebního zákona Mgr. Lukáš Záruba oddělení SEA (MŽP)
Informace odboru životního prostředí KrÚ JMK
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
náměstek Ministerstva životního prostředí
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
o ochraně přírody a krajiny
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Umisťování staveb.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
E.I.A. porada ÚÚP
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Registr spaloven odpadů
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Těžební záměry podle nového metodického výkladu MŽP k zákonu o EIA
Transkript prezentace:

Porada ochrany přírody – Brno, 14.11.2017 Aktuální novelizace zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Porada ochrany přírody – Brno, 14.11.2017

EIA, zjišťovací řízení, ověřovací stanovisko, zezávazňovací stanovisko, coherence stamp, verifikační stanovisko, platnost stanoviska, navazující řízení, dotčená veřejnost … Kdo se v tom má vyznat???

Obsah prezentace Přehled hlavních novel zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, přijatých v letech 2015 - 2017 Aktuální novelizace zákona č. 100/2001 Sb. Stručná charakteristika novel Popis jednotlivých změn Přechodná ustanovení Vztah obou novel

Přehled novel zákona č. 100/2001 Sb. Zákon č. 39/2015 Sb. (infringementová novela – účinná od 1. 4. 2015) Zákon č. 256/2016 Sb. + nařízení vlády č. 283/2016 Sb. (prioritní dopravní záměry – účinná od 5. 8. 2016) AKTUÁLNĚ Zákon č. 326/2017 Sb. (transpoziční novela – účinná od 1. 11. 2017) Zákon č. 225/2017 Sb. (novela stavebního zákona – účinná od 1. 1. 2018)

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - přehled hlavních změn Úprava definic (záměr, navazující řízení, proces EIA, povolený záměr, podlimitní záměr) Změna režimu tzv. podlimitních záměrů Změny ve fázi posudku Úprava platnosti stanoviska EIA Změny institutu coherence stamp Kompletní revize přílohy č. 1

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - navazující řízení (1) Výčet navazujících řízení – konkrétní správní řízení: 1.územní řízení, 2.stavební řízení, 3.společné územní a stavební řízení, 4.opakované stavební řízení, 5.řízení o dodatečném povolení stavby, 6.řízení o povolení hornické činnosti, 7.řízení o stanovení dobývacího prostoru, 8.řízení o povolení činnosti prováděné hornickým způsobem, 9.řízení o povolení k nakládání s povrchovými a podzemními vodami, 10.řízení o vydání integrovaného povolení, 11.řízení o vydání povolení provozu stacionárního zdroje, 12.řízení o vydání souhlasu k provozování zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů,

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - navazující řízení (2) Výčet navazujících řízení – další kategorie řízení: 13.řízení, v němž se vydává rozhodnutí nezbytné pro uskutečnění záměru, není-li vedeno žádné z řízení podle bodů 1 až 12 a - vztahuje se na výjimečné případy záměru, které podléhají posouzení, avšak které nejsou povolovány v žádném z řízení uvedených výše 14.řízení o změně rozhodnutí vydaného v řízeních podle bodů 1 až 13 k dosud nepovolenému záměru nebo jeho části či etapě, má-li dojít ke změně podmínek rozhodnutí, které byly převzaty ze stanoviska - cílem je zajistit, aby změny rozhodnutí byly v souladu s podmínkami stanoviska EIA - vztahuje se pouze na dosud nepovolené záměry (!) (x povolené záměry = změna záměru podle § 4 odst. 1)

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - posuzování podlimitních záměrů (1) Nová definice podlimitního záměru (§ 3 písm. n): = záměry, které nedosahují limitních hodnot uvedených v příloze č. 1; - těmito záměry a jejich změnami se příslušný úřad zabývá pouze tehdy, pokud naplní kritéria stanovená v § 4 odst. 1 písm. d) a e)

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - posuzování podlimitních záměrů (2) Nově stanovená kritéria (§ 4 odst. 1 písm. d) a e)): = posuzování podlimitních záměrů a jejich změn pouze v případech, kdy naplní stanovená kritéria d) podlimitní záměry, které dosáhnou alespoň 25 % limitní hodnoty, nacházejí se v ZCHÚ+OP a příslušný úřad stanoví, že budou podléhat zjišťovacímu řízení – tyto záměry podléhají procesu EIA, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení alespoň 25 % příslušné limitní hodnoty + umístění v ZCHÚ v obecném území do 100 %, v ZCHÚ do 25 % = NEPODLÉHÁ

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - posuzování podlimitních záměrů (3) e) změny podlimitních záměrů, které vlastní kapacitou nebo rozsahem dosáhnou alespoň 25 % příslušné limitní hodnoty, v jejichž důsledku podlimitní záměr současně naplní příslušnou limitní hodnotu nebo kritéria podle písmene d) a příslušný úřad stanoví, že budou podléhat zjišťovacímu řízení; tyto změny záměrů podléhají procesu EIA, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení změna podlimitního záměru alespoň o 25 % limitní hodnoty a zároveň v součtu překročení limitní hodnoty (částečná ochrana proti salámování) změna podlimitního záměru alespoň o 25 % v ZCHÚ

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - posuzování podlimitních záměrů (4) Příklad podlimitního záměru (zařízení k výrobě elektrické energie, páry a teplé vody – bod č. 5 přílohy č. 1, limit 50 MW): Nové zařízení o výkonu např. 30 MW umístěné v ZCHÚ+OP Příklady změn podlimitních záměrů: Zvýšení výkonu stávajícího zařízení o výkonu např. 30 MW na nový výkon např. 60 MW – kdekoliv. Zvýšení výkonu stávajícího zařízení o výkonu např. 1 MW na nový výkon např. 15 MW – umístěné v ZCHÚ+OP

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - posudek Posudek slouží jako podklad pro příslušný úřad, není již možno se k němu vyjádřit (ani písemně, ani na VP) Zveřejňuje se až se závazným stanoviskem EIA

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - stanovisko EIA (§ 9a) Novinky: Platnost stanoviska EIA je 7 let ode dne vydání; i nadále možnost jeho opakovaného prodloužení o 5 let Při prodlužování se zkoumají změny podmínek v dotčeném území i změny poznatků a metod posuzování (již NE změny záměru) Možnost prodloužení platnosti v částečném rozsahu Lhůta platnosti stanoviska EIA se nepřerušuje – stanovisko musí být platné ke dni vydání posledního z navazujících rozhodnutí (+ fikce platnosti stanoviska EIA 60 dnů po případném zrušení navazujícího rozhodnutí v 1. stupni)

TRANSPOZIČNÍ NOVELA - přílohy Novinky: Kompletně nová příloha č. 1 Aktualizace příloh č. 2, 3, 3a a 4 – doplněny nové požadavky revidované směrnice EIA (např. biologická rozmanitost, zranitelnost záměru vůči změnám klimatu, demoliční práce, rezidua a emise všeho druhu, monitoring) a další úpravy (porovnání s BAT, vyjádření úřadu územního plánování) Menší úpravy příloh č. 5 a 6 - např. monitoring, doplnění výčtu DÚSC do stanoviska EIA

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA - integrace procesu EIA Integrace procesu EIA do tzv. „řízení s posouzením vlivů na životní prostředí“, tj. - územní řízení s posouzením vlivů na ŽP - společné územní a stavební řízení s posouzením vlivů na ŽP •Lze využít v případě záměrů povolovaných podle stavebního zákona, které podléhají procesu EIA •Fakultativnost procesu (integrace není povinná – výjimkou projekty společného zájmu podle zákona č. 416/2009 Sb.) •Procesní úprava: stavební zákon: § 94a - § 94i, § 94q - § 94z zákon č. 100/2001 Sb.: nový § 10 + další úpravy

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA – zjišťovací řízení Natura 2000 (§ 6 odst. 6, § 7 odst. 7 a 8): - pokud OOP nevyloučí vliv na Naturu 2000 – naturové hodnocení povinnou součástí oznámení - pokud významný negativní vliv na Naturu 2000 – varianty povinnou součástí oznámení - v případě významného negativního vlivu na Naturu 2000 – odložená vykonatelnost rozhodnutí do doby zajištění kompenzačních opatření - výběr varianty se provádí v rámci zjišťovacího řízení

Shrnutí OŽP ORP jsou stále dotčeným orgánem v procesu EIA s možností uplatnit vyjádření (nově však už nikoli k posudku) a zúčastnit se veřejného projednání Současně mají stále povinnost vyhovět oznamovateli při žádosti o tzv. předběžné projednání (§ 15) Nevyloučený vliv na Naturu – automaticky potřeba provést zjišťovací řízení, i když se nejedná o záměr z přílohy č. 1 V oznámení EIA a dokumentaci EIA nově zařazena mj. část hodnocení vlivů na biologickou rozmanitost „Naturové“ hodnocení a výběr variant se posouvá již do fáze zjišťovacího řízení

Děkuji za pozornost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Ing. Jiří Hájek tel.: 541 652 621 e-mail: hajek.jiri@kr-jihomoravsky.cz