Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
(Eko)inovace z pohledu MŽP Hustopeče Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Inovativní a demonstrační projekty Výzva č. 2/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný regionální operační program
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Evropský sociální fond
Pracovní skupina Modernizace vozového parku
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Operační program životní prostředí
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Pracovní skupina Parkoviště P+R
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Role SVAZU při podpoře městské mobility
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc 23. 5. 2017 Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Jaroslav.kepka@mzp.cz

Východiska Až čtvrtina znečištění ovzduší v ČR pochází z dopravy, ve velkých městech dokonce z více než 50 %. Nejproblematičtější jsou NOx, benzo(a)pyren a malé prachové částice (PM2,5). Počet automobilů na konvenční pohony v ČR prudce roste (2000 – 3,4 mil. aut, 3.Q 2016 – 5,3 mil. aut).

Podíl znečištění NOx z dopravy ve velkých městech Praha, 2014

Podíl znečištění PM2,5 z dopravy ve velkých městech Praha, 2014

Znečištění ovzduší – NOx (2014)

Znečištění ovzduší – benzo(a)pyren (2014)

Výzva č. 9/2017 NPŽP – I. Cíl: Snížení emisní a hlukové zátěže z dopravy v obcích v návaznosti na nově vydané programy zlepšování kvality ovzduší (PZKO). Předmětem podpory je zpracování: - studií proveditelnosti NEZ, - studií proveditelnosti regulačních řádů - Plánů udržitelné městské mobility SUMP musí být zpracovány v souladu s metodikou certifikovanou MD

Výzva č. 9/2017 NPŽP – II. Celková alokace 10 mil. Kč Podpora na 1 projekt - 100 tis. Kč až 1 mil. Kč Příjem žádostí 5. 5. 2017 - 27. 9. 2017 Podpořené projekty budou realizovány nejpozději do 31. 12. 2019 Obsah: Úvodní analýza (Harmonogram přípravy SUMP, analýzy NEZ, analýzy regulatorního řádu, analýza vzorců dopravního chování apod.) Vize mobility Cíle (včetně indikátorů a prioritizace cílů) Akční plán s jednotlivými opatřeními Zohlednění procesu SEA Monitorování a hodnocení plánu

Osvěta v oblasti čisté mobility I. Vyhlášení výzvy NPŽP: 6-8/2015 Realizace na území 16 statutárních měst (2016/2017) alternativní pohony, veřejná doprava, nemotorová doprava, car-sharing, bike-sharing), propojení s Evropským týdnem mobility Alokace 20 mil. Kč Příjemci: statutární města a NNO

Osvěta v oblasti čisté mobility II. Plán vyhlášení II. kola výzvy – 6/2017 (termín podání žádostí 9-10/17) Témata zůstávají stejná – důraz na komplexnost projektů (např. NE pouze podpora cyklomobility) Alokace 30 mil. Kč Příjemci: statutární města a kraje Cíl: stihnout návaznou realizaci projektů v průběhu 2018 + 2019.

Pilotní výzva MŽP na nákup vozidel na alternativní pohon v obcích a krajích Alokace: 100 mil. Kč Příjem žádostí: 10. 11. 2016 – 31. 3. 2017 Oblast podpory: elektromobily, PHEV, CNG Rozložení alokace (80% EL, PHEV; 20 % CNG) Jednoduché podání žádosti poštou Podpořen bude každý projekt, který splní požadavky výzvy (do limitu finanční alokace) Finance ze zdrojů SFŽP ČR (nelze čerpat podporu z OPŽP)

Podmínky výzvy I. Předmětem podpory je nákup nových vozidel s alternativním pohonem Bonifikace za staré ekologicky zpracované vozidlo (Euro 3 a starší) plus 10 000 Kč nad rámec dotace Projekty nutno realizovat do 31. 12. 2018 Žádosti mohou podávat: Územní samosprávné celky (obce a kraje) Příspěvkové organizace, o. p. s., spolky založené obcí či krajem (technické, pečovatel., soc. služby, MP) a. s., s. r. o. vlastněné z více než 50 % obcí či krajem

Výše podpory pro jednotlivé typy vozidel

II. Kolo výzvy na nákup vozidel na alternativní pohon v obcích a krajích Plán vyhlášení v 9/2017 Podobné podmínky Změny: - prodloužení doby vyhlášení výzvy – cca 9 měsíců - zvažování zahrnutí podpůrného finančního nástroje (OL, dotace + bezúrčná půjčka)

Inovativní a demonstrační projekty Národní program Životní prostředí 7. Prioritní oblast: Inovativní a demonstrační projekty Dvoukolová výzva Příjem projektových fiší 13. 2. – 30. 6. 2017 Celková alokace: 100 mil. Kč (200 tis. – 50 mil. Kč na jeden projekt) Podporované aktivity: 7.1 A – Voda 7.1 B – Kvalita ovzduší 7.1 C – Odpady 7.1 D – Energetické úspory a chytrá řešení v energetice

Další aktivity MŽP v oblasti čisté mobility Spolupráce s Německem na spolkové i regionální úrovni Nabídnuta možnost využití finančních prostředků na soft projekty s vazbou na zmírnění dopadu na změnu klimatu. Probíhají jednání o podpoře projektu Město s dobrou adresou

Děkuji za pozornost