Emoce v předškolním věku: Jak s nimi pracovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náš je svět Každý jsme jiný a všichni jsme stejní
Advertisements

Videotrénink interakcí
Život je jako cesta vlakem…
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Ponoř se do modra ….
Citáty O LÁSCE.
Přeji ti, aby sis našel čas k odpočinku, relaxaci a snění....
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Identita dětí v náhradní rodinné péči
PRÁCE S ČASEM VE ŠKOLCE JEDNOHO STROMU
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Imaginace.
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sdělování nepříznivých informací.
Struktura Romana Straussová
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
KOMUNIKACE S POZŮSTALÝMI
VYTVÁŘENÍ HOJNOSTI ( z knihy Sanaya Roman, Duane Packer TVOŘENÍ PENĚZ)
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pracuj, jako by si nepotřeboval(a) žádné peníze...
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
Strachy v období rané adolescence
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Administrace testů Požadavky k zápočtu.
(Presenium) Jiří Vítovec
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Agrese a agresivita.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Můj komunikační pas Jmenuji se Martin Krtek. Osobní informace  Narodil jsem se  Oslovujte mne Martine.  Jsem žákem Základní školy speciální.
1 Životní scénář aneb Naučte se žít v přítomném okamžiku.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií „U nás v domečku“ Seznámení se zařízením,
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr.Michal Vičar Emoce.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Jejich přijímání a vyjádření
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

Emoce v předškolním věku: Jak s nimi pracovat Mgr. Martina Koubíková 24.10.2017

Žádná emoce není špatná Radost Smutek Strach Hněv Odpor Překvapení Ve všech kulturách (evoluční význam) → Pociťovat jakoukoli emoci není špatné (záleží ale na způsobu vyjádření)

Pozor tedy na vyjádření typu: „Kluci nebrečí.“ „Holčičky se nesmí vztekat.“ „Nebreč, nic se ti nestalo.“ „Nemáš mít z čeho strach. Nic se ti neděje.“

Každé dítě je jedinečné Není univerzální způsob, jak by dítě mělo reagovat Vliv temperament, kultura, aktuální stav Změny mohou být signálem, že je něco jinak/špatně

Čitelnost emocí a tzv. dvojná vazba Zlobím se na tebe, že sis neuklidil hračky! Kazuistika

Možnosti vyjádření emocí – podpora: Vlastní příklad Jaké emoce rodič vyjadřuje a jakým způsobem Jaké emoce se v rodině „nenosí“ Není potřeba svoje emoce před dětmi skrývat (jen pozor na přílišné zatahování dětí) Pojmenovávání, co sám rodič cítí, i toho, co vidí u dítěte Příběhy, pohádky (film V hlavě)

Jak se cítíš? Neverbální techniky Jsem naštvaná Jsem veselá Jsem smutná

Jak se cítíš? Použití škálování

Emoce v předškolním věku Jsem ráda, že jsem na pouti, ale nejsem ráda, že tu s námi není taťka. Větší stabilita oproti batolecímu věku Ubývá negativních emočních reakcí, spíše pozitivní ladění Vázáno na aktuální situace Bez ambivalence – jen jedna emoce v čase

Emoce v předškolním věku Smysl pro humor – (př. opakování nesmyslných nebo zakázaných slov) Postupné vnímání příčin emocí Rozvíjí se kontrola emočních projevů (jeden z aspektů školní zralosti) Stejný prožitek jako důležitá osoba

Rozumím, že jsi naštvaný, že jsme ti nekoupili novou hračku. Vztek Jak vzniká? Pocit nerespektování potřeb či přání Co s ním? Vyjádření práva dítěte se takto cítit Zároveň neustupování z nastavených pravidel (riziko použití emoce pro manipulaci) Jednotnost ve výchově Rozumím, že jsi naštvaný, že jsme ti nekoupili novou hračku.

Vztek: Co s ním? Prostor a čas pro zklidnění (vztekací židle, koutek, podložka) Bezpečné vybití energie

Vztek: aktuální situace Proč jsi taková bordelářka? Minulý týden jsi zapomněla bundu, dneska batoh? Pořád něco! Jak ti mám pomoct, abys zítra nezapomněla batoh ve škole?

Vztek: Já výroky Jsem hrozně rozčilená, když slyším nadávky. Jsi zlá holka. Proč jsi rozbrečela svoji sestru?

Vztek: co když NÁM to ujede? Dát dopředu varování „Varuji tě, moje trpělivost je u konce“ Být na to s partnerem spolu – zastupování se Vydýchat se Dát si prostor (jít na chvíli do jiné místnosti) Pokud nám to ujelo, tak se k tomu vrátit a klidně uznat, že jsme situaci neustáli v klidu (tak, jak bychom chtěli)

Smutek Uznat to, že dítě se takto cítí Najít příčinu a podle toho reagovat Hledat možnosti, aby se dítě cítilo lépe Externalizace

Nejčastější důvody smutku u dětí předškolního věku a co s tím Aktuální neuspokojení potřeb (př. rodiče nekoupí hračku) Vyjádření porozumění Neuhýbání (riziko) Odloučení (první dny ve školce) Váš postoj dítě může uklidnit nebo znervóznit Seznámení se s prostředím Dítě má informace o tom, kde je rodič Zástupný symbol (oblíbená hračka) Jasný plán, kdy se vrátíte Vlastní zkušenost, co vám pomohlo

Nejčastější důvody smutku u dětí předškolního věku a co s tím Rodinné konflikty (rozvod) Tendence k sebeobviňování (rodinné konflikty) Ujistit dítě, že za konflikty rodičů nemůže Komunikovat s dítětem (nepopírat konflikty), ale nezatěžovat ho detaily Neočerňovat druhého rodiče před dítětem Nedělat z dítěte prostředníka vzkazů Informovat ho o tom, co se bude dít dále Nemoc, úmrtí v rodině, mazlíčka Truchlení je normální (prozatím není pochopení smrti jako definitivní – to až v cca 10) Netabuizovat Možnost rozloučení Potíže mimo rodinu Tendence k somatizaci (bolení bříška, potíže se spánkem)

Strach Vázán na rozvoj dětské představivosti Magické myšlení Typické strachy v předškolním věku: Strašidla Přírodní živly Tma Co s ním? Nezlehčovat, ale ani nadbytečné rozebírání Využít magického myšlení Vynechat strašidelné příběhy, filmy, hry

Strach ze tmy Co s ním? Noční můry Večerní rituál dodá jistotu Mazlíček v posteli Pootevřené dveře Baterka, lampička Noční můry Neprobouzet Dodat pocit jistoty a bezpečí Pokud bude chtít, tak mluvit o snu Pokud bude chtít, nakreslit

Užitečné publikace: Příběhy, které léčí (Maria Molicka) Výchova dětí 1000 + 1 rada pro každou situaci (Gail Rechlin, Caroline Winkler) Divoké zvíře (K. I. Al-Ghani) Tygr dělá uáááá (Kamila a Petr Kopsovi)

Užitečné hry:

Děkuji vám za pozornost! Mgr. Martina Koubíková www.psychologiemk.cz psychologiemk@gmail.com V prezentaci byly použity obrázky z google.com