Osvojování Asie člověkem – 2.díl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Advertisements

Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
Vývoj politické mapy světa
Evropský kolonialismus
Osvojování Asie člověkem – 2.díl
Kolonialismus a imperialismus
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Zámořské objevy.
VY_32_INOVACE_23-01 Zámořské objevy 1/ Obecná východiska.
Atlantský a Severní ledový oceán
Zámořské objevy 15. století
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Objevné plavby DS: kap. 17 a 18, ss. 108 – 122.
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Objevné cesty a mořeplavectví
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Co můžete z této karikatury vyčíst? Co podle vás představuje? Na co upozorňuje? Britská karikatura Cecila Rhodese z r
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_04_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Kolonizace světa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Objevné plavby Sexta říjen 2016.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
Název projektu: Moderní škola
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Dopady zámořských plaveb
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Osvojování Asie člověkem – 2.díl koloniální období,dekolonizace,současnost

I.Mapka ukazuje území,která byla pod vlivem jedné z koloniálních velmocí.O kterou velmoc se jedná? II.Zapiš názvy dnešních států,(případně menších území),kolonizovaných v Asii touto velmocí. Použij mapky Školního atlasu světa,str.84-85.

I.Mapka ukazuje území,která byla pod vlivem jedné z koloniálních velmocí.O kterou velmoc se jedná? II.Zapiš názvy dnešních států, (případně menších území),kolonizovaných v Asii touto velmocí. ?

I.Mapka ukazuje území,která byla součástí nebo pod vlivem jedné z koloniálních velmocí.O kterou velmoc se jedná? (zeleně zbarvená území) II.Zapiš názvy dnešních států, (případně menších území),kolonizovaných v Asii touto velmocí.

I.Mapka ukazuje území,která byla součástí nebo pod vlivem jedné z koloniálních velmocí.O kterou velmoc se jedná? (červeně zbarvená území) II.Zapiš názvy dnešních států, (případně menších území),kolonizovaných v Asii touto velmocí.

I.Mapka ukazuje území,která byla součástí nebo pod vlivem jedné z koloniálních velmocí.O kterou velmoc se jedná? (okrově zbarvená území) II.Zapiš názvy dnešních států, (případně menších území),kolonizovaných v Asii touto velmocí.

I.Zkus vybrat rok,ve kterém platilo toto rozdělení koloniálního panství. /1866,1914,1918.1945,1950,1960,1989,2000./ /dom.cvič./ ?

Jaké národnosti byl zobrazený dobyvatel Sibiře? Jermak Timofějevič byl kozácký ataman a dobyvatel Sibiře. Původně sloužil na řece Volze, kde bojoval proti Krymským Tatarům. V roce 1579 byl jedním z velitelů kozácké výpravy, která měla za cíl chránit majetky kupecké rodiny před nájezdy sibiřského chána Kučuma. V roce 1582 porazil vojska Kučuma a dobyl jeho říši. 6. srpna 1585 utonul při boji v řece Irtyš. https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_data_vzniku

Smlouva z Tordesillas (1494) I.Které státy uzavřely „Smlouvu z Tordesillas“ a čeho se nejspíše týkala? V roce 1494 vypukl spor mezi Španělskem a Portugalskem o objevovaná území, který byl urovnán smlouvou uzavřenou na základě tlaku papeže  Alexandra VI. 7. června 1494 v Tordesillas (ve Španělsku). Byla stanovena demarkační linie vedoucí 1770 km na západ od Kapverdských ostrovů. Nově objevená území na východ od této linie měla patřit Portugalcům, západní území Španělům.

Důsledky objevných plaveb I.rozvoj dálkového obchodu mezi Evropou a koloniemi Do Evropy se dovážely drahé kovy, drahokamy, perly, tabák; z Indické oblasti koření a bavlna; z Číny hedvábí a porcelán; z Afriky zlato, slonovina a otroci. Z Evropy se vyvážely převážně potraviny, pivo a látky. Vytvořenému systému říkáme „obchod do trojúhelníku“ – obchod mezi Evropou, Afrikou a Amerikou. II.přesun obchodních středisek ze Středomoří na pobřeží Atlantiku Dochází k pozvolnému úpadku severoitalských přístavů, na druhé straně roste význam přístavů na pobřeží nebo v blízkosti pobřeží Atlantského oceánu – portugalský Lisabon, španělské přístavy Cadiz, Sevilla, či nizozemské Antverpy. III.rozvoj evropské vzdělanosti Byl obnoven a potvrzen původně antický názor, že Země je kulatá – roku 1492 navrhl Martin Behaim první globus, byly též hojně vytvářeny a zdokonalovány mapy. IV.inflace V.migrace plodin Do Evropy se dostaly dnes zcela běžné, ale dříve neznámé plodiny jako například rajská jablíčka, brambory, kukuřice, kakao či bavlna. VI.migrace chorob Z Ameriky do Evropy byla přenesena syfilis, která se zde léčila rtutí. Opačným směrem se v Americe octla chřipka, spalničky a neštovice, na které imunitní systém místního obyvatelstva nebyl přizpůsoben, a tak tyto nemoci způsobily smrt mnoha domorodců. VII.důsledky pro domorodé obyvatele Velmi nevybíravým způsobem byli z Afriky vyváženi otroci – obecným názorem byla nadřazenost Evropanů nad ostatními národy. V některých místech byli domorodci úplně vyhubeni nebo zdecimováni. Byly zničeny říše Inků a Aztéků. S náhlým příchodem odlišné kultury a jejím vnucováním, někdy též spjatým  s násilnou christianizací. Zapiš a zapamatuj!

Otázky a úkoly Vysvětli pojem : a) vazalský stát (učeb. str.43) b) který asijský region byl označován jako „nejdražší diamant britské koruny“? c) Pro kterou mocnost pracoval ataman Jermak a kam až posunul hranice této mocnosti? V kterém století Jermakovy výboje proběhly? d) Která země se stala jádrem tzv. „Francouzské Indočíny“? e) Která země byla od počátku 20. století nazývána „Nizozemskou Indií“? f) Kdo byli první evropští kolonisté Sibiře? g) Napiš hlavní důsledky objevných cest.

Použité zdroje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Java_Topography.png http://jlswbs.files.wordpress.com/2008/02/mohenmaps.jpg?w=450 http://www.derivat.sk/images/aktualityjan206/marco-polo-route.jpg http://www.dejepis.com/wp-content/uploads/2013/02/08_objevne_plavby.jpg Zeměpis světa 2,učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia Školní atlas světa