Životní cyklus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Správa sociálního zabezpečení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Občanská výchova – 7. ročník, Životní cyklus, etapy vývoje
Postnatální období–předškolní věk
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Literatura: Machová, J. Biologie člověka pro učitele
Správa sociálního zabezpečení
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Právo sociálního zabezpečení
Společnost a její typologie
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Zpráva o uplatňování územního plánu
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Psychologie pro učitele 4.přednáška
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Právo sociálního zabezpečení
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Tato prezentace ve stručnosti představuje základní etapy lidského vývoje od početí do stáří. Je doplněním nebo shrnutím výkladu učitele. V krátkých aktivitách.
Centra kolegiální podpory
Občanské soudní řízení I.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Adolescence Řeháková,Hájíčková.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Životní cyklus

Obsah: Definice životního cyklu Etapy vývoje osobnosti Rodina

1. Definice životního cyklu vyjadřuje obecné rozvržení pravidelně se opakujícího se sledu jednotlivých etap v životě člověka fázování životního cyklu je spojeno se sociálními přechody průběh mohou ovlivnit životní události životní dráha je ovlivňována subjektivním viděním světa – vlastním životem

2. Etapy vývoje osobnosti Období života z hlediska věkového členění: Prenatální období – nitroděložní vývoj Rané dětství Novorozenecké – 0 – 28 dnů Kojenecké – do 1 roku Batolecí – do 3 let Předškolní věk – do 6 let Mladší školní věk (6 – 11 let) Starší školní věk Puberta – 12 – 15 let Adolescence – do 20 – 22 let Dospělost Mladší dospělost – 20 – 30 let Střední dospělost – 30 – 45 let Pozdní dospělost – do 60 – 65 let Stáří – po 60 – 65 roce

8 etap vývoje lidského života (z hlediska socializace): 0 – 1 rok – získávání pocitu důvěry, důležitost vztahu s matkou 1 – 3 roky – dítě zvládá rozpor mezi pocitem autonomie a pocit studu 3 – 6 let – vývoj svědomí, řešení konfliktů mezi iniciativou a vinou 6 – 12 let - vstup do života, snaha práce, boj proti méněcennosti 12 – 19 let – dospívání, hledání vlastní identity, období pohlavního zrání 19 – 25 let – období mladé dospělosti – období splynutí s totožností druhého člověka v intimitě 25 – 50 let - tvorba pocitu a potřeby zplození a výchovy další generace, člověk řeší více problémů Od 50 let – pozdní dospělost a stáří – člověk dosahuje osobní integrity, přijetí vlastního života

3. Rodina primární (prvotní) společenská skupina, která má tyto znaky: Interakce – každodenní kontakt, v případě odloučení neplní rodina funkci Stálost – základní vztahy v rodině jsou dlouhodobě zachovány, například rodič – dítě, sourozenecké vztahy Vzájemná důvěra a intimita – rodina představuje uzavřené společenství s citovou vazbou

3. Rodina Sympatie a vzájemná identifikace – rodina sama sebe vnímá jako určitý celek ve vztahu k jiným rodinám (celkům) Malý počet členů – relativně malá sociální skupina lidí, i přes „velké“ rodiny Výchovná a sociální funkce – výchova a zabezpečení dítěte nejenom ekonomicky

Legislativa rodiny Nabytím účinnosti nového Občanského zákoníku ke dni 1. ledna 2014 došlo ke zrušení právní úpravy rodinného práva, která byla obsažena v zákoně č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. Nový Občanský zákoník obsahuje ustanovení o rodinném právu v části druhé § 655–975. Obecné pojetí rodinného práva zůstává v novém Občanském zákoníku nezměněno, navazuje na právní úpravu platnou v současnosti, která je široce vžitá, a inspiruje se v ní.

Domácí úkol Vypracuj na samostatný papír své práva a povinnosti: A) doma B) ve škole Termín odevzdání : 24. 11. 2017 (pátek)