Linux-příkazový řádek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Advertisements

Linux Monitoring, logování, konfigurační soubory Roman Danel.
21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.
Obecně o operačních systémech
Ubuntu – grafické prostředí Roman Danel
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Příkazový řádek Windows
UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B12 Příkazový řádek: adresáře a soubory PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2013 Ročník / věková.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Příkazový řádek CMD.
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Operační systém UNIX - vznik v roce 1969, Bell Laboratories (AT&T), Denis Ritchie, Ken Thompson (důraz na souborový systém) - reakce na krachující MULTICS,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Úkol Vytvořit soubor – touch file Zpřístupnit ho ostatním studentům, ale ne mě (uživatel tupost) – lze to? Na čem to závisí? – závisí to na tom, zda jsou.
Výpočetní technika a algoritmizace I
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Příkazový řádek v OS Windows
Operační systém GNU Linux
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
LINUX Úvod do administrace Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
SKLADBA PC 12 OP VK VYT 2.12 Televizní karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
SKLADBA PC 10 OP VK VYT 2.10 Řadiče Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče Číslo DUM: III/2/VT/2/2/26 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Příslušensví OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Android Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Systémové oblasti disku
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Vkládání grafických objektů
Operační systémy - úvod
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní příkazy OS UNIX (1)
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Adresace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
chkdsk , systeminfo, subst, shutdown
Linux - instalace software
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Linux-příkazový řádek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

Textové rozhraní Ovládání počítače pomocí příkazů v textovém rozhraní není mezi běžnými uživateli rozšířené nebo oblíbené, přestože lze takto ovládat a konfigurovat celý počítač často rychleji a efektivněji než v grafickém rozhraní. Využívají jej hlavně správci serverů a sítí příkazový řádek spustíme buď jako aplikaci v grafickém rozhraní nebo jako jednu z šesti textových konzolí Ctrl+Alt+F1-F6 Linux-příkazový řádek

Konvence příkazového řádku názvy souborů, adresářů a přepínače příkazů jsou case-senzitivní (záleží na velikosti písmen) zástupné znaky: * - libovolný počet znaků, ?- jeden znak doplňování: klávesa TAB doplní název souboru nebo adresáře, je-li více možností, dalším TAB je nabídne listování mezi příkazy: klávesami ↑ a ↓ absolutní cesta: od kořenového adresáře / platí vždy relativní cesta: od aktivního adresáře (kratší, vždy neplatí) adresáře se oddělují / ne \ jako ve Windows Linux-příkazový řádek

Nápověda man - manuálové stránky rozděleny do sekcí (1-základní příkazy) man příkaz ( man ls) -k slovo hledá slovo ve všech sekcích ukončení q, další stránka mezerník help - parametr příkazu vyvolavající nápovědu ls –help ls –help │ more - nápověda po stránkách Linux-příkazový řádek

Příkazy pro práci s adresáři a soubory pwd – vypíše úplnou cestu do aktivního adresáře cd – změna aktivního adresáře bez parametrů- do domovského adresáře cd adresář – do podadresáře cd .. o úroveň výše cd / do kořenového adresáře ls – výpis obsahu adresáře -a i skryté (začínají tečkou) a systémové soubory a adresáře -l podrobný výpis mkdir – vytvoří adresář rmdir – smaže prázdný adresář rm - smazání souboru -r - umožňuje rekurzívní mazání v podadresářích, včetně těchto podadresářů! -i - interaktivní režim, který se ptá před vymazáním, zda souhlasíme Linux-příkazový řádek

Příkazy pro práci s adresáři a soubory touch – vytvoří prázdný soubor cp – kopírování souborů cp co kam -r zkopíruje adresář se všemi soubory a podadresáři mv – přesun nebo přejmenování souborů mv co kam rm – mazání souborů (rmdir – mazání adresářů) cat – vypíše obsah souboru (také less) more – vypíše obsah souboru po stránkách find – vyhledávání souborů silný příkaz s mnoha parametry viz help tar – zálohování obsahu adresáře do souboru -c vytvoření archivu -f práce se soubory -x rozbalení archivu -v vypisuje co dělá Linux-příkazový řádek

Nastavení přístupových práv chmod – nastavení přístupových práv R  - read, právo na čtení (čtení obsahu souboru; prohlížení obsahu adresáře) W - write, právo na zápis (změna obsahu souboru; vytváření a mazání souborů v adresáři) X  - execute, právo na spouštění (spouštění souboru = script, či binární soubor; vstup do adresáře) r = 4 = 100 binárně w = 2 = 010 binárně x = 1 = 001 binárně nastavují se pro vlastníka, skupinu vlastníka a ostatní chmod 754 soubor nastaví pro soubor práva: vlastník může vše, skupina číst a spouštět a ostatní jen číst je možné nastavovat a odebírat jednotlivá práva chmod go-w soubor - odebere práva čtení skupině a ostatním chmod u=rwx,go=rx soubor - uživatel má plná práva; skupina a ostatní mají právo čtení a spouštění Linux-příkazový řádek

Informace o paměti a disku df - obsazení místa na disku -h výpis ve standartních jednotkách kapacity du     Zjišťování velikosti souboru a složek - a - zobrazí i soubory -max-depth=2 - hloubka vnoření  -S   výpis dle  velikosti free – využití paměti počítače -t výpis celkové kapacity Linux-příkazový řádek

Příkazy pro práci s procesy ps – výpis aktivních procesů -l podrobný výpis -A všechny procesy -a výpis všech procesů z konzoly top – výpis procesů nejvíce zatěžujících systém kill – ukončení procesu kill -signal PID signály: HUP – restart procesu TERM – korektní ukončení KILL – násilné ukončení STOP – zastavení procesu CONT – pokračování běhu PID – identifikační číslo procesu Linux-příkazový řádek

Příkazy pro práci se sítí ping – test spojení ping ip_adresa ifconfig – infirmace a nastavování síťových karet ip – nahrazuje ifconfig ip addr list -vypíše stav síťových zařízení route – výpis IP adresy, gateway (brána), masky a rozhraní traceroute – informace přes které servery prochází komunikace tcpdump – zachytávání komunikace tcpdump -i eth0 netstat – zobrazí stav sítě Linux-příkazový řádek

Další příkazy passwd – změna hesla uživatele su - nastaví prostředí pro jiného uzivatele (musíme znát heslo) su uzivatel Ukončíme příkazem exit tcpdump -i eth0 clear - vyčistí terminál reboot - restart počítače halt – vypnutí počítače Linux-příkazový řádek