Kateřina Burianová 4.B Iridium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Polodrahokamy a Drahokamy
Elektromagnetická slučitelnost
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Halové prvky Halogeny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Alkyny.
Kobalt Anna Smirnova Duben 2012.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Uran, U, Uranium Jiří Pagáč 25. dubna 2012.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Wolfram Denisa Dolanská.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Hafnium a Zirkonium.
Kateřina Nováková 2012, Praha
„Svět se skládá z atomů“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Technecium Rhenium.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Periodická soustava prvků
Obecná a anorganická chemie
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Elementární částice uvnitř atomu
Periodická soustava - PSP
17 skupina.
Stavba atomu.
Protaktinium.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Zlato Mezinárodní den Země.
Transkript prezentace:

Kateřina Burianová 4.B Iridium

Poloha v periodické tabulce Je to prvek VIII.B skupiny (přechodný kov) a patří do skupiny těžkých platinových kovů Nachází se v 6. periodě iridium

Elektronová konfigurace Úplným zápisem 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6 4d10 5s2 5p6 4f14 5d7 6s2 Pomocí vzácného plynu [Xe] 4f14 5d7 6s2

Výskyt V přírodě se iridium vyskytuje většinou ryzí nebo ve slitině s platinou nebo osmiem. Průměrný obsah iridia v zemské kůře je 0,0004 ppm. Přírodní iridium je směsí stabilních izotopů 191Ir a 193Ir. Uměle bylo připraveno 32 radioaktivních izotopů s nukleonovými čísly 165 ˜ 198.

Výskyt V meteoritech

Základní vlastnosti Chemická značka Ir Protonové číslo 77 Elektronegativita 2,2 Oxidační čísla 2, 3, 4, 6 Teplota tání (ºC) 2446  °C (2719 K) Teplota varu (ºC) 4428  °C (4701 K) Hustota (g/m3) 22,65 g/cm3 Tvrdost 6,5

Základní vlastnosti Ušlechtilý, poměrně tvrdý i když křehký kov, elektricky i tepelně středně dobře vodivý. Je supravodičem I typu za teplot pod 0,112 K. V přírodě se vyskytuje téměř pouze jako ryzí kov, převážně v okolí míst dopadu meteoritů, vždy společně s jinými drahými kovy. Dále je spolu s dalšími platinovými kovy obsažen v ultrabazických masivech a díky chemické stálosti se koncentruje v náplavech. Hlavní naleziště představuje Sibiř a jižní Afrika. Jméno dostalo podle duhového odrazu povrchu svých sloučenin (duha je latinsky iris).

Výroba Iridium se získává z rud společně s osmiem chemickou cestou. Působením lučavky královské a fosforu na jemně mletou rudu. V nerozpustném zbytku zůstane osmium a iridium, všechny ostatní kovy se rozpustí. Z roztoku se působením Ca(OH)2 vysráží rozpuštěné kovy s výjimkou platiny a části paladia.

Bezkyslíkaté sloučeniny Mezi známé nerosty s obsahem iridia patří např. chengdeit Ir3Fe, cuproiridsit CuIr2S4, kashinit (Ir,Rh)2S3, tolovkit IrSbS, gaotait Ir3Te8 nebo malanit Cu(Pt,Ir)2S4. Celkem je známo cca 25 minerálů iridia. Nejvyšší obsah iridia (91,17 % Ir) má nerost chengdeit.

Bezkyslíkaté sloučeniny cuproiridsit CuIr2S4

Zajímavosti Ze slitin iridia a platiny se vyrábějí např. chirurgické nástroje a elektrické kontakty. Ze slitiny iridia a osmia se vyrábějí přesná ložiska pro jemnou mechaniku. Iridium se také používá k barvení porcelánu na černo.

Zajímavosti Iridium bylo díky rozmanitosti zbarvení sloučenin pojmenováno podle řecké bohyně Iris, jejímž znamením byla duha).

Kateřina Burianová 4.B Osmium

Poloha v periodické tabulce Je to prvek VIII.B skupiny (přechodný kov) a patří do skupiny těžkých platinových kovů Nachází se v 6. periodě osmium

Elektronová konfigurace Úplným zápisem 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6 4d10 5s2 5p6 4f14 5d6 6s2 Pomocí vzácného plynu [Xe] 4f14 5d6 6s2

Výskyt V přírodě se osmium nachází jako ryzí kov v platinových rudách, většinou v doprovodu iridia. Průměrný obsah osmia v zemské kůře je 0,0015 ppm. Přírodní osmium je směsí šesti stabilních izotopů s nukleonovými čísly 184, 187, 188, 189, 190 a 192 a radioaktivního izotopu 186Os, který má poločas rozpadu 2.1015 let. Uměle bylo připraveno dalších 27 radioaktivních izotopů osmia.

Výskyt Čisté osmium

Výskyt Je známo mnoho minerálů např: roseit (Os,Ir)S osarsit (Os,Ru)AsS. erlichmanit OsS2

Výroba Osmium se získává z rud společně s iridiem chemickou cestou. Působením lučavky královské a fosforu na jemně mletou rudu. V nerozpustném zbytku zůstane osmium a iridium, všechny ostatní kovy se rozpustí. Z roztoku se působením Ca(OH)2 vysráží rozpuštěné kovy s výjimkou platiny a části paladia.

Bezkyslíkaté sloučeniny roseit - (Os,Ir)S osarsit - (Os,Ru)AsS. erlichmanit - OsS2 chlorid osmičelý - OsCl8

Kyslíkaté sloučeniny OsO4 Oxid osmičelý vzniká reakcí osmia se vzduchem již za normální teploty. Vzniká charakteristicky páchnoucího a jedovatý oxid osmičelý . Osmium je spolu s rutheniem jediným prvkem, který ve svých sloučeninách může vystupovat v oxidačním stupni +VIII. (V oxidačním stupni +VIII existují i sloučeniny xenonu, ale ty jsou za normální teploty nestabilní.)

Kyslíkaté sloučeniny Vazby v oxidu osmičelém Oxid osmičelý

Základní vlastnosti Chemická značka Os Protonové číslo 76 Elektronegativita 2,2 Oxidační čísla 4, 8 Teplota tání (ºC) 3033 °C (3306 K) Teplota varu (ºC) 5012 °C (5285 K) Hustota (g/m3) 22,59 g.cm-3 Tvrdost 7,0

Základní vlastnosti Osmium je modrošedý, velmi tvrdý a křehký kov. Společně s iridiem a platinou se osmium řadí mezi těžké platinové kovy. Kovové osmium nemá negativní vliv na živé organismy, ale jeho sloučeniny jsou významně toxické. Oxid i chlorid osmičelý jsou prudce toxické látky se silným dráždícím účinkem. Výpary oxidu osmičelého již v nepatrné koncentraci způsobují závažný otok plic.

zajímavosti Osmium bývá někdy označováno jako prvek s největší hustotou neboli nejtěžší prvek (těsně před iridiem), protože podle přesných teoretických výpočtů z krystalové mřížky by dokonale čisté osmium mělo dosahovat hustoty 22,587 ± 0,009  g/cm³, zatímco iridium 22,562 ± 0,009 g/cm³.

Přirozeně se vyskytující slitina iridia a osmia. Iridosmine. Naturally occurring alloy of iridium and osmium. Location: The Harvard Museum of Natural History

Zajímavosti Osmiridium pen

Zajímavosti Osmium bylo objeveno (stejně jako iridium) v roce 1804 Smithsonem Tennantem. Je pojmenováno podle řeckého slova, které znamená zápach, protože oxid osmičelý je velmi jedovatý a vydává silný a nepříjemný zápach.