Informace o národních programech – informace o projektech z IOP/IROP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
3. VÝZVA IROP – REGULAČNÍ PLÁNY ING. MARKÉTA KUPCOVÁ
9. VÝZVA IROP – ÚZEMNÍ STUDIE ING. ROMANA VALENTOVÁ
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
Informace z porady MMR s krajskými úřady
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Ing. Eva Fialová, Ing. Ilona Kunešová, Ing. Filip Novosád
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o. p. s
Podpora materiálně technické základny sportu – ÚSC, SK a TJ investiční dotační podprogram sloužící k modernizaci a výstavbě sportovišť pro ÚSC a spolky.
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Členská schůze MAS Nepomuk,
Role Úřadu Regionální rady
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Zpráva o uplatňování ÚP
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
hejtman Pardubického kraje
Setkání členů rady LK se starosty měst a obcí Libereckého kraje 15
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
SC 3.3 IROP - dokumenty územního rozvoje se zaměřením na územní studie krajiny Praha Mgr. Ondřej Pešek.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Program na podporu lesních ekosystémů
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Tento projekt je spolufinancován EU: CZ /0.0/0.0/17_047/
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Územní plán s prvky regulačního plánu
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Seminář k Národnímu rozvojovému programu mobility pro všechny
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Informace o národních programech – informace o projektech z IOP/IROP Ing. Filip Novosád ve spolupráci Ing. Ilona Kunešová a Ing. Eva Fialová Odbor územního plánování Porada s MMR s KÚ a MHMP, Štiřín, 20.10.2017

Národní program „Podpora územně plánovacích činností obcí“ (2016-2020) Podprogram „Podpora územně plánovacích dokumentací obcí“ Dotační titul „Územní plán“ (nové územní plány) Příjemce obec (mimo ORP, hl. město Prahu a mimo obce, které pořídily/pořizují územní plán a byly/jsou příjemcem dotace na pořízení návrhu územního plánu z IOP, nebo z Programu rozvoje venkova) Celková alokace 20 mil. Kč pro rok 2018 Státní rozpočet 80 % z uznatelných nákladů (max. 400 tis. Kč na jeden územní plán), příjemce 20 % Výzva pro rok 2018 – vyhlášena 18.10.2017 Příjem žádostí od 18. 10. 2017 do 28. 12. 2017 do 12,00hod. Seminář pro žadatele 23. 10. 2017 Dva podprogramy, dohromady tři dotační tituly Rok 2016: 108 žádostí vyřízeno kladně v hodnotě 19 961 842 Kč (jinak obdrženo 168 žádostí, 5 nesplnilo podmínky programu); žádosti za cca 35 mil. Kč Rok 2017: zatím vydáno 113 Rozhodnutí v hodnotě cca 19 800 000 – ještě bude vydáno jedno Rozhodnutí, obci Horky (obdrženo 188 žádostí, 5 nesplnilo podmínky programu); žádosti za cca 40 mil. Kč

Podmínky dotace Uznatelné náklady obce, které nemají žádný územní plán, nebo mají územní plán schválený před 1. 1. 2007 je smluvně zajištěno zpracování územního plánu v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb. schválené zadání územního plánu Uznatelné náklady výdaje na zpracování územního plánu provedené projektantem (etapy: návrh ÚP pro společné jednání a návrh ÚP pro veřejné projednání) případné výdaje na vyhodnocení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území výdaje na nákup služeb spojených s digitálním zpracováním územních plánů ve vektorové formě provedené projektantem daň z přidané hodnoty u neplátců DPH DPH u plátců, pokud nemají nárok na odpočet DPH na vstupu Zmínit následné podmínky: nejpozději do 3 let od Registrace akce a Rozhodnutí zajistit vydání územně plánovací dokumentace včetně nabytí její účinnosti a označit větou na hl. výkresu + úvodní stránce textové části, že územní plán byl spolufinancován z prostředků MMR. Po vydání musí být ÚP na webových stránkách obce. Zmínit neuznatelné náklady!

Národní program „Podpora architektonických a urbanistických soutěží“ Správce programu: MMR Jeden podprogram a zároveň dotační titul: „Architektonické a urbanistické soutěže obcí“ Příjemci podpory: obce Jednoletý program (financovat akci je možné výhradně v kalendářním roce, pro který byla dotace přidělena) Financování ex-post Říci, že se jedná o připravovaný program, zatím neschválen MF!!!!, ale s MF již zkonzultován. Pro rok 2018 - 0 Kč!!!! Pracovní teze programu!!!

IOP - Udržitelnost projektů - Udržitelnost - nejpozději do 30.6.2017 účinnost JMk: ÚP Břeclav - nabyl účinnosti dne 9.6.2017 LK : ÚP města Liberec-návrh - odstoupili, žádají do IROP (koncept – vrácení dotace) ÚP Jablonec nad Nisou - nabytí účinnosti 26.6.2017  ZL: ÚP Lužná – nabytí účinnosti 30.6.2017  ÚP Lidečko - nabytí účinnosti 24.6.2017 Sledované projekty, u kterých se blíží konec udržitelnosti: JMk: ÚP Břeclav – 13.6.2017 – uvažují o odstoupení od projektu – ZÚR JMk X obchvat Břeclavi přes více obcí, chtějí zachovat, nejdřív rozhodnutí, potom až ÚP, uvažují o úplně novém ÚP (na MMR – odbor 26 byl zaslán dopis s žádostí o prodloužení termínu kvůli ZÚR, nebude však akceptováno; s velkou pravděpodobností budou vracet) - Nabyl účinnosti dne 9.6.2017. HK: Úprava územního plánu města Žacléř – 31.3.2016 - úprava nebyla zaregistrována, není informace o vydání v termínu (pořád NIC a mají už po termínu!!!) LK : ÚP města Liberec-návrh – 30.6.2017 (koncept – vrácení dotace, udržit. do 30.7.2015) - uvažují o odstoupení od projektu, veřejné projednání 5/2017 (odstoupili, žádají do IROP) ÚP Jablonec nad Nisou – 29.6.2017 - opakované veřejné projednání 22.8.2016. rozhodnutí o námitkách v přípravě (28.5.2017 bude předložen návrh ÚP zastupitelstvu k vydání) - nabytí účinnosti 26.6.2017  Stč.: ÚK: ÚP Chomutov – 30.6.2017 – bude 4.veř.projednání - nová záplavovka, vratka 100% (je tam vysoká vratka, nejsem si jistá, zda za celý ÚP, nicméně v červnu bude ÚP předložen zastupitelstvu k vydání) ZL: ÚPO Lužná – 30.6. 2017 - ve 2. pol. R. 2016 bude opak. Veř.projednání (ÚP před schválením, termín bude dodržen) - Nabytí účinnosti 30.6.2017  ÚPO Lidečko – 30.6. 2017 - ve 2. pol. R. 2016 bude opak. Veř.projednání (v červnu 2017 bude předložen zastupitelstvu ÚP k vydání) - Nabytí účinnosti 24.6.2017  Aktualizace: 5/2017

IROP – SC 3.3 Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje Průběžná výzva č. 2 IROP Územní plány: ukončena 31. 3. 2017 předloženo 35 projektů ukončení realizace projektu do 31. 12. 2019 (návrh ÚP po VP) Průběžná výzva č. 3 IROP Regulační plány předloženo 11 projektů ukončení realizace projektu do 31. 12. 2019 (návrh RP po VP) Průběžná výzva č. 9 IROP Územní studie ukončena 4. 7. 2017 předloženo 167 projektů ukončení realizace projektu do 31. 12. 2019 (ÚS  EÚPČ) příjemci dotací na ÚS krajiny z IROP mohou požádat o 10% kofinancování z NP Životní prostředí /výzva č. 14/2016 Seminář pro pořizovatele a projektanty ÚSK 10. 11. 2017

IROP – SC 3.3 SC 3.3 Reg. Projekty (počet) Reg. projekty (EFRR CZK) K proplacení/alokace výzvy Projekty v realizaci 2.výzva ÚP 35 35 673 412,00 34 830 042,00 33 3.výzva RP 11 8 813 115,00 9.výzva ÚS 167 179 962 453,00 150 000 000,00 136 (332 ÚS; 47 ÚSK a 285 ÚS VI) SC 3.3 celkem 213 224 448 980,00 193 643 157,00 180 Projekty z 2. výzvy (ÚP) a 3. výzvy (RP) jsou již vyhodnoceny. Na základě těchto hodnocení bylo doporučeno k financování 33 projektů na ÚP a 11 projektů na RP.   Na základě 9. výzvy (ÚS) bylo zaregistrováno celkem 167 projektů za cca 180 mil. Kč (prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj - EFRR). Alokace této výzvy je 150 mil. Kč (EFRR) a nebude tedy možné uspokojit projekty, které se nyní nachází nad hranicí alokace. V případě neúspěšných projektů, odstoupení od žádostí či jiných úspor může toto číslo poklesnout. Projektů na ÚS je aktuálně v realizaci 136, ale jedná se o celkem 332 ÚS v rámci těchto projektů – z toho 47 na ÚSK a 285 na ÚS VI (nejde rozklíčovat ÚSVP a ÚS V DaTI).

IROP - Aktivity SC 3.3 IROP ze SC 4.1 IROP 4.1 Posílení komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu Průběžná výzva č. 45 IROP, příjem žádostí do 31.10.2022 Problematika územního plánování a její podpora z IROP musí být zanesena ve strategii dané MAS EU 95%, příjemce 5% - alokace výzvy 95 mil. Kč Žadatelem i příjemcem ORP, realizace projektů do 30.6.2023 U RP/ÚP se ORP musí nacházet na území MAS, MAS musí uvést ve strategii potřebu realizace takového projektu U ÚSVP – území pro které se bude dělat musí být na území MAS a řešeno ve strategii CLLD CLLD – viz národní síť MAS, http://nsmascr.cz K 27.4.2017 0% čerpání v rámci 45. výzvy IROP Další info viz stránka MMR.cz nebo dotaceeu.cz nebo crr.cz Řídící orgán IROP již nepředpokládá vyhlášení dalších výzev na výše uvedené aktivity ze SC 3.3 IROP. V této souvislosti však upozorňujeme na možnost čerpat finanční prostředky na aktivity SC 3.3 IROP prostřednictvím specifického cíle 4.1 „Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu“. Jedná se o výzvu č. 45 „Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje – integrované projekty CLLD“. Projekty jsou vybírány místní akční skupinou, která má schválenou strategii komunitně vedeného místního rozvoje (Community-Led Local Development = CLLD) obsahující opatření SC 3.3. Příjemce se podílí na spolufinancování projektu 5% z vlastních prostředků a může jím být pouze obec s rozšířenou působností. Tato výzva byla vyhlášena dne 12. 8. 2016s celkovou alokací 95 mil. Kč (EFRR). Oprávnění žadatelé jsou subjekty, které realizují projekty v rámci CLLD na území MAS. Ukončení příjmu žádostí o podporu je 31. 10. 2022.

Děkuji za pozornost. Ing Děkuji za pozornost. Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 tel.: +420 224 86 2279 e-mail: Filip.Novosad@mmr.cz