Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Půdy v ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
PŮDY Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor:Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
PEDOSFÉRA = vznikl přeměnou svrchní části zemské kůry spolupůsobením: – = věda zabývající se půdou a jejím geografickým rozšířením = věda zabývající se.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Závěrečné opakování pedosféra a biosféra materiál pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami autor: Tereza Kamenická.
Pedosféra Řecky Pedon = půda  Půda vzniká z mateční horniny zvětráváním  Chemické  Mechanické  a působením organismů  Živočichové  Rostliny  Mikroorganismy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK02 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
PEDOSFÉRA = vznikl přeměnou svrchní části zemské kůry spolupůsobením: – = věda zabývající se půdou a jejím geografickým rozšířením = věda zabývající se.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_18_20 Hory
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Pedosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
3. OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_ZEMĚPIS
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vybrané kapitoly z pedogeografie a biogeografie
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Cileček, Zaoral, Kališ, Milan
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pedosféra = půdní obal země.
Zeměpis – 9.ročník Půdy ČR VY_32_INOVACE_ Název školy
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
PŮDA Přírodověda 5.tř. Mgr. Renata Šimková.
Usazené horniny = sedimenty
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
HORNINY Rastislav Švec.
ORGANOGENNÍ USAZENINY
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě Půdy v ČR Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar

Půda nejsvrchnější vrstva zemské kůry, prostoupená vodou, vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších faktorů a času je produktem přeměn minerálních a organických látek. OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Složení půdy Neživé složky : zvětrala hornina, voda, vzduch, odumřelé části rostlin a živočichů Živé složky : kořeny rostlin, mikroorganismy, živočichové OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Půdotvorné faktory Mateční hornina (žula, čedič….) Klima (srážky, teplota, mrazová období…) Reliéf výšková poloha, svažitost, expozice - vystavení vlivu povětrnostních jevů, apod. ovlivňuje provlhčení půdy a její teplotu Čas Rostlinný kryt, organizmy v půdě OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Dělení půd Půdní druh – podle zrnitosti (velikosti zrn) Jílovitá, hlinitá, písčitá, štěrkovitá, kamenitá Půdní typ – podle uspořádání vrstev Černozem, hnědozem, podzol, rendzina, nivní půdy OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Půdní typy Černozem je půda s velkým obsahem humusu. Nejúrodnější, nejkvalitnější, vhodná pro intenzivní zemědělství Nížinné oblasti (Polabí, moravské úvaly…) Hnědozemě jsou typické pro rovinaté či jen mírně zvlněné oblasti V současnosti se jedná o široce využívanou zemědělskou půdu OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Nivní půdy – v údolích řek Podzol (z ruského slova „popel“) je kyselá málo úrodná půda chladných a vlhkých jehličnatých lesů Charakteristická půda pro vyšší partie Jizerských hor Nivní půdy – v údolích řek Mokřady – rašeliniště, slatiniště vysoká hladina spodní vody (Čihadla…) Rendziny – půdy v krasových oblastech OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Půdní eroze Působení vody, větru, mrazu, člověka.. Vliv expozice prostředí (svahy, vegetační kryt, vodní cesty..) Nadměrná eroze vede k poškození ekosystému a ztrátě jeho funkčnosti. OPVK-P4 ZŠ Hejnice, 2010

Obr.1 Eroze po povodni 2010

Použité zdroje: Obr.1: Archív autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kašpar.