Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Vymezení a pojetí sociální práce
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Informavý souhlas v nemocnici – teorie a praxe Marta Sýkorová Jiří Šimek Katedra filosofie a etiky v pomáhajících profesích ZSF JU.
Městský architekt z pohledu výkonu architektonické profese Konference O městských architektech, jejich potřebnosti a postavení v místní správě Cheb, 15.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Profesní etické kodexy
Profesní etické kodexy
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Jak se staví ke vzniku Komory sociálních pracovníků nezisková organizace Seminář v PS PRAHA,
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Společnost sociálních pracovníků ČR
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
PROFESNÍ KOMORA SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ, Z.S.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Obor zdravotních služeb MZ
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr Co říkají sociální pracovníci o sociální práci? PhDr. Petr Vojtíšek, PhD. Praha, VOŠSP, 03/10/2017

O co jde? O co jde: Výzkumné šetření mezi cca 160 sociálními pracovníky Metodika: 7 skupinových diskusí v ČR - Praha, Ostrava, Olomouc, Pardubice, Liberec Předmět: 4 zásadní diskusní témata spojená s aktuálním děním kolem oboru Časové období: září 2016 – duben 2017 Pořadatelé: RAROSP, PKSP, z.s., univerzity a VOŠ

Diskutovaná témata a klíčové otázky Znaky profese – Je sociální práce profese? Proč? Identita a víceoborová spolupráce - Jaká je pozice sociální práce mezi dalšími obory? Prestiž sociální práce – Jaký je společenský obraz sociální práce? A co s tím? Profesní sdružování – Potřebuje sociální práce svou vlastní legislativu a formální sdružení?

Výsledky I. - Je sociální práce profese? Proč? - vesměs shoda na tom, že soc. práce má znaky profese - etika a hodnoty „evropského sociálního modelu“ - vlastní metody – expertství v selektivním eklekticismu - vlastní vzdělávací systém, který je ovšem nedokonalý - systém kompetencí ověřený v praxi – v podstatě odráží teorii - etický kodex – problémy s vymahatelností - pocit sounáležitosti mezi soc. pracovníky nahrazuje formální sdružení

Výsledky II. - Jaká je pozice sociální práce mezi dalšími obory? - rozporuplné dojmy z multioborové spolupráce – od velmi negativních až po velmi pozitivní - význam osobnostního složení týmu – budování vztahů - role sociálního pracovníka v týmu – výhoda svolavatele - problematika s horizontálním pojetím praxe sociální práce – střet s ostatními odborníky - někdy manažersky těžko uchopitelná profese (náplň práce) – např. soc. pracovníci obcí, v nemocnici ad.

Výsledky III. - Jaký je společenský obraz sociální práce? A co s tím? - široká shoda - velmi negativní nebo účelová medializace sociálních pracovníků - pejorativní označení „socka“ – tomu rozumí každý - větší úctu reflektují spíše pracovníci NNO než veřejné správy - rozdíl ve vnímání u lidí se zkušeností a bez zkušenosti se sociální prací - řada návrhů a nápadů na zvýšení prestiže profese na úrovni: individuální společenské politicko-ekonomická

Výsledky IV. - Potřebuje sociální práce svou vlastní legislativu a formální sdružení? Legislativa: - rozpětí postojů od jasného ano po jasné ne - pokud ano, pak spíše zákon o sociální práci než o sociálních pracovnících - pokud ano, pak hlavně pro ochranu klientů Profesní sdružení: - převažující je spíše rezervovaný postoj k potřebě se formálně organizovat, eventuálně akceptace dobrovolnosti členství - výrazně menší skupina se kloní k veřejnoprávní korporaci s podmínkou členství pro výkon profese - obavy především z přebujelé administrativy a kontroly

Diskuse výsledků - velmi vysoká shoda názorů a konstrukcí v řadě témat - rozdíl ve vnímání soc. pracovníků NNO a veřejné správy může být dán i charakterem vykonávaných agend pomoc x kontrola… a následný chaos pro klienta - u otázek profesního sdružování a zákona je řada postojů ovlivněna i tím, že sociální pracovníci nemají včasné a relevantní informace k vývoji oboru/profese - problematika representativity vzorku

Děkuji za pozornost. PhDr. Petr Vojtíšek, PhD. www.vojtisekpetr.cz