ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Advertisements

7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Nakupujeme na splátky Ekonomické okénko Občanská výchova.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_04 NázevRPSN Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví AnotaceDefinice.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
INVESTOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ. Finanční rozpočet  Finanční rozpočet domácnosti je souhrnný přehled příjmů a výdajů všech členů domácnosti za určité časové období.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Úvěrové finanční produkty V následující křížovce každý řádek.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1. Úroky a úročení Úrok  peněžitá odměna za půjčení peněz  částka, kterou dostaneme nebo platíme  výše je dána úrokovou sazbou  je vyjádřen v penězích.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST AKTIVA A PASIVA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. N IKOLA G RBAVČICOVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_VO.9.A.11_financni_ gramotnost_pojmy N ÁZEV.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční matematika 2. část
Úvěry, splátky, pojištění
Kam s penězi, aby nezahálely
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
BANKOVNÍ SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
Půjčky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomika malých a středních podniků
Aktivní bankovní operace – úvěry
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Kam s penězi, aby nezahálely – Pracovní list
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
DUM - Digitální Učební Materiál
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?

Jak se nám všechno daří  Jak je krásně na světě 

STATEK A POTŘEBA Statek /AUTO/ - v ekonomii se jedná o předmět, který slouží člověku k uspokojení jeho potřeby. Potřeba /vlastnit auto/ - je to určitý požadavek člověka. Když tento požadavek není uspokojen, je vnímán jako NEDOSTATEK.

ACH - CO SE TO STALO, CO BUDEME DĚLAT???

NE!!!!

SPLÁTKY RPSN ? SMLOUVA ? ? ? LEASING ? ÚROK ? PŮJČKA ? DOBA SPLATNOSTI

POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT PŮJČKA - poskytnutí peněz za úrok, tzn. věřitel /ten, který půjčuje peníze/ dočasně půjčí peníze dlužníkovi /ten, který si půjčí peníze/ s tím, že za nějakou dobu dlužník vrátí peníze zpět věřiteli. Jako odměnu za poskytnutí finančních prostředků a volné nakládání s nimi, zaplatí dlužník věřiteli určitou částku, která se nazývá úrok.

POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT LEASING – doslovný překlad z anglického jazyka je „pronájem“. Podstatou leasingu je smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem. Může mít různé formy: finanční leasing /běžný nájemní vztah/, operativní leasing /po skončení leasingu přechází pronajatý majetek do vlastnictví nájemce/.

POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT RPSN – roční procentní sazba nákladů. Vyjadřuje celkové náklady úvěru /úroky, pojištění,…/. Je to číslo, které pomáhá spotřebiteli vyhodnotit výhodnost, nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. SPLÁTKY - částka, která obsahuje sjednané úroky, poplatky a případné pojistné, kterou pravidelně klient splácí svoji půjčku či jiný peněžní dluh.

POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT ÚROK – jedná se o částku, kterou je dlužník povinen uhradit jako odměnu za půjčení peněz. Vedle jistiny se splácí i úrok v pravidelných splátkách. DOBA SPLATNOSTI – jedná se o časový úsek, za který musí být částka splacena. Čím delší doba splatnosti, tím menší splátky, ale také vyšší částka zaplacená na úrocích.

TAK - TEĎ UŽ TOMU ROZUMÍM 

JE DŮLEŽITÉ POROZUMĚT PROBLEMATICE, ABYCHOM NENALETĚLI NĚJAKÝM PODVODNÍKŮM A NEPODEPSALI PRO NÁS VELMI NEVÝHODNOU SMLOUVU, KTERÁ MŮŽE DLOUHODOBĚ OVLIVNIT NÁŠ ŽIVOT.

A můžeme jet dál 