C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Základní směry ve výživě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Vitaminy.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Staphylococcus aureus
Význam hub a mechů v ekosystému
technologie využití biomasy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Sacharidy ve výživě ryb
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
3.ročník technické lyceum
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Škrob a výrobky ze škrobu
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
C7900 Lehká biotechnologie
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
C7900 Lehká biotechnologie
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
= přeměna látek a energií
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 03 – Vitaminy Petr Zbořil

Osnova prezentace Vitaminy, způsoby produkce. Obecná charakteristika

Vitaminy Význam Biochemické funkce – kofaktory apod. Základ projevů Fyziologické aspekty Esenciální složka potravy Projevy nedostatku Častý deficit Méněhodnotné potraviny a krmiva Jednostranná strava – nedbalost, nedostupnost … Dělení podle rozpustnosti (výskyt)

Vitaminy Užití Forma – přírodní forma – Směs, kompletní produkt, Čistý – jedna složka nebo směs individuí Vhodnost a efektivita – někdy lepší čistá složka cíleně, než hrubá směs s nadbytkem zbytečných komponent Potravinářství – fortifikace (mouka, těstoviny, chléb …) Lékařství – farmakologické přípravky Chemická individua, polyvitaminové přípravky Při nedostatku obecně Specificky při příslušných fyziologických stavech – těhotenství, kojení, zátěž – sport, nemoc … Krmiva – zvýšená produkce masa, vajec, mléka …

Vitaminy Výskyt a dostupnost Produkty metabolismu rostlin – zdroj pro býložravce Zprostředkovaně ostatní organizmy – řetězce (rybí tuk, játra) Produkty mikrobiálního metabolismu Zdroj pro hostitele – ruminální mikroflora, enterobakterie (K) Fermentované materiály (výkaly býložravců, aktivovaný kal) Vedlejší produkty fermentačních pochodů pro jiné účely Biomasa, výpalky, sušina Zvl. skupina B – kvasinky, Penicillium

Vitaminy Získávání Izolace z přírodních materiálů – omezený význam Chemická syntéza – většinový způsob Kromě vitaminu B12 všechny se dají efektivně syntetizovat Fermentační produkce – konkurenční způsob Mikroorganizmy vylučují nadbytek do media Speciální fermentace – ekonomické a surovinové aspekty Úprava vedlejších produktů (zbytků) jiných fermentací pro krmivářské účely Kombinace obou Velkokapacitní chemická a specifická biochemická přeměna

Vitaminy Fermentační technologie Významné u vitaminů skupiny B (B2, B12), C a karotenů Produkce kolísá podle kmene, suroviny, způsobu kultivace apod. Výrazný vliv prekurzorování – zvýšení víc než 10x Pyrimidin a thiazol pro thiamin b-alanin pro pantothenát Benzimidazol pro B12

Vitaminy Variace – vzrůst i pokles podle efektivity Vitamin E – stimulován užitím v kosmetice!

Vitaminy