Řízení vztahu podniku k vlastníkům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Úvod do ekonomie.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
prof.Ing. Miroslav Hučka, CSc. Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Organizace a řízení nadnárodních společností I
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Veřejná obchodní společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Obchodní právo I. Akciová společnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Organizace a řízení nadnárodních společností I
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

Řízení vztahu podniku k vlastníkům Téma 4: Řízení vztahu podniku k vlastníkům Ladislav Blažek Podnik a vlastníci – vklad, očekávání, moc Způsob uplatňování moci vlastníků Podnikatelská seskupení

Podnik a vlastníci – vklad, očekávání, moc Vklad: Hmotný, nehmotný a finanční kapitál. Očekávání: Maximalizace zúročení vloženého kapitálu. ekonomické – dividendy, tržní cena mimoekonomické – rodinný podnik aj. Moc: Moc vlastníků vyplývá z jejich vlastnického podílu na kapitálu. Tuto moc uplatňují buď v tzv. systému „voting“, nebo „exit“. VĚŘITELÉ ZAMĚSTNANCI PODNIK DODAVATELÉ ODBĚRATELÉ STÁT 2

2. Způsob uplatňování moci vlastníků Záleží na podílu vlastníků na řízení struktuře vlastnictví struktuře řídících orgánů S tímto souvisí tzv. organizačně-právní formy podnikání Podniky jednotlivce Obchodní společnosti osobní Obchodní společnosti kapitálové

oddělení vlastnictví od řízení a) Podíl vlastníků na řízení Vlastníci se zpravidla na řízení plně podílí v podnicích jednotlivců plně podílí v osobních obchodních společnostech, ale ne nutně všichni (např. ne komanditisté) podstatně méně podílí ve společnostech s ručením omezeným spíše výjimečně podílí v akciových společnostech oddělení vlastnictví od řízení

zbytková práva výnosů - zbytková práva řízení Oddělení vlastnictví od řízení informační asymetrie zastupitelský problém a jeho náklady nedokonalé smluvní vztahy volnost v jednání manažerů a pobídkové smlouvy principál - agent neúplná smlouva P A zbytková práva výnosů - zbytková práva řízení

b) Struktura vlastnictví majorita kontrolní balík PZI (10 %) Vlastnictví podniku je vysoce koncentrované středně koncentrované rozptýlené Vlastníky podniku jsou fyzické osoby (osobní vlastnictví) právnické osoby (institucionální vlastnictví: podílové fondy, banky, stát, municipality, podniky apod.)

c) Struktura řídících orgánů U podniků jednotlivců a u osobních obchodních společností jsou vlastníci statutárními orgány a řídí společnost. výjimkou jsou komanditisté a společnosti, u nichž stanoví společenská smlouva jinak U kapitálových obchodních společností definuje zákon strukturu řídících orgánů - corporate governance (správa a řízení společnosti) Správa a řízení společnosti – řešení dělby zásadních kompetencí vrcholových orgánů obchodních společností, s důrazem na problematiku vlastnických vztahů a systémů, jimiž vlastníci upravují svá práva při řízení těchto společností zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích

Společnost s ručením omezeným Nejvyšší orgán – valná hromada (všichni společníci) rozhoduje o změně společenské smlouvy, volí jednatele, členy dozorčí rady, likvidátora, prokuristu, schvaluje účetní závěrku, způsob rozdělení zisku, resp. úhrady ztráty, rozhoduje o přeměně společnosti atd. Statutární orgán – jednatel / jednatelé Kontrolní orgán – dozorčí rada (fakultativně) dohlíží na činnost jednatelů, nahlíží do účetních knih, výkazů, dokladů a jiných dokumentů, podává roční zprávu o své činnosti valné hromadě atd. 8

Akciová společnost Nejvyšší orgán – valná hromada (všichni akcionáři) rozhoduje o změně stanov, rozhoduje o změně výše základního kapitálu, volí a odvolává členy představenstva nebo statutárního ředitele, pokud stanovy neurčují, že tato působnost náleží dozorčí radě, volí a odvolává členy dozorčí rady nebo správní rady a jiných orgánů určených stanovami, schvaluje účetní závěrku, způsob rozdělení zisku, resp. úhrady ztráty, rozhoduje o zrušení společnosti atd. Koncepce statutárního a kontrolního orgánu – 2 možné varianty: dualistický systém monistický systém. 9

Akciová společnost – pokrač. Dualistický systém: statutární orgán – představenstvo (je jmenováno a odvoláváno valnou hromadou nebo dozorčí radou) kontrolní orgán – dozorčí rada (je jmenována a odvolávána valnou hromadou) Monistický systém: statutární orgán – statutární ředitel (je jmenován správní radou) řídící a kontrolní orgán – správní rada (je jmenována a odvolávána valnou hromadou). 10

Varianty dělby moci mezi vlastníky a manažery Varianta A: Podnik řízený vlastníkem vlastnící sami vykonávají hlavní řídící funkce (u s.r.o. společníci vykonávají funkce vrcholového managementu) Varianta B: Kombinace podniku řízeného vlastníky a managementem do systému řízení vstupuje profesionální manažer, ale vlastníci si ponechávají oprávnění jednatelů nebo představenstva Varianta C: Podnik řízený managementem vlastníci se řízení podniku (zásadně) nepodílejí. 11

3. Podnikatelská seskupení . . . . . Sa Sb Sc Sd pa pb pc pd - osoba ovládající - osoba ovládaná S koncern p1 p2 p3 p4 . . . . . S1 S2 S3 S4

Příklad tzv. kaskádových vlastnických struktur k ovládání velkých společností relativně malým vlastnickým podílem - Fiat Group Využívání tzv. kaskádových (pyramidálních) vlastnických struktur pro ovládání obrovských nadnárodních společností relativně malým vlastnickým podílem. Společnost na vrcholu kaskády je soukromá a její dominantní vlastník má dostatek hlasů k tomu, aby si zajistil majoritní, nebo alespoň kontrolní podíl ve všech společnostech (článcích) kaskády. Za příklad může sloužit způsob, kterým je ovládáno největší italské průmyslové uskupení, společnost Fiat. Dicembre Giovanni Agnelli & C. IFI IFIL Fiat Group 31,2 % 53,0 % 65,0 % 30,3 % 16,5 % 11,7 % 3,5 % 3,0 % John Elkann Struktura tohoto ovládání je uvedena na obrázku. Mužem, který kontroluje skupinu Fiat je John Elkann, vnuk a hlavní dědic Giovanni Agnelliho, který řídil tento průmyslový kolos až do své smrti v roce 2003. John Elkann ovládá společnost Dicembre, která má vlastnický podíl ve výši 31,2 % ve společnosti s ručení omezeným Giovanni Agnelli & Co. Daný podíl je pro kontrolu této společnosti postačující, a to z toho důvodu, že zbývajícími vlastníky jsou ostatní členové rodiny Agnelli, kteří se však na řízení nepodílí. Společnost Giovanni Agnelli & Co je majoritním vlastníkem společnosti IFI (Istituto Finanziario Industriale), kde má vlastnický podíl 53 % a tato společnost je pak majoritním vlastníkem společnosti IFIL, kde její vlastnický podíl činí 65 %. Obě tyto společnosti (IFI a IFIL) jsou veřejně obchodovatelnými společnostmi. Společnost IFIL má vlastnický podíl ve skupině Fiat 30,3 %, což s ohledem na vlastnickou strukturu postačuje k její kontrole. Všechny společnosti v dané kaskádě jsou takto ovládané Johnem Elkannem, resp. jeho společností Dicembre. Podíl jeho vkladu v jednotlivých článcích kaskády přitom klesá, v jejím posledním článku - ve skupině Fiat, kterou takto ovládá - činí pouhých 3,5 %. Je zřejmé, že díky kaskádové struktuře lze s velmi nízkým vlastnickým podílem ovládat obrovský ekonomický potenciál.

Literatura Blažek, L., Šafrová, A. Nadnárodní společnosti v České republice. Praha : C. H. Beck, 2013. ISBN 978-80-7400-478-0. Čvančarová, Z., Hučka, M., Kubíček, A., Malý, M. Mezinárodní správa společností. Praha : C. H. Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-482-7. Dignam, A., Galanis, M. The The Globalization of Corporate Governance. Farnham : Ashgate Publishing Limited, 2009. ISBN 978- 0-7546-4625-9. Hučka, M., Malý, M., Okruhlica, F. Správa společností. Praha : Kernberg Publishing, 2007. ISBN 978-80-903962-0-3. Okruhlica, F. Vlastnícka správa spoločnosti. Bratislava : Iura Edition, 2013. ISBN 978-80-8078-603-8. Kislingerová, E. Sedm smrtelných hříchů podniků. Praha : C. H. Beck, 2013. ISBN 978-80-7400-495-7. (kapitola 4)