ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Chemie ROČNÍK: devátý TÉMA: Složitější sacharidy AUTOR: Mgr. Pavla Krásná DATUM VYTVOŘENÍ: 2. 6. 2012 VY_32_INOVACE_40_PK
Anotace: Výukový materiál je určen pro žáky devátého ročníku. Je zpracován jako prezentace v PowerPointu. Obsahuje výklad učiva složitější sacharidy a úkoly k procvičení. Ty mohou sloužit jako samostatná práce nebo jako domácí úkol. Jsou doplněny výsledky. Pilotáž Materiál byl pilotován v jedné třídě devátého ročníku. Žáci ocenili prezentaci, která vedla k názornějšímu vysvětlení učiva. Byli seznámeni se složitějšími cukry – disacharidy, jejich vzorci, ale také vlastnostmi a použitím. Výklad o známém sacharidu – sacharóze (cukrem, kterým sladíme) byl vhodně doplněn pokusem na přípravu kandysu a karamelu. Úkoly k procvičení byly použity jako samostatná práce k procvičení na konci vyučovací hodiny.
Složitější sacharidy
Disacharidy Sacharóza (cukr řepný, cukr třtinový) C12H22O11 Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v cukrové řepě v cukrové třtině
Vlastnosti: bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě sladká chuť zahříváním kandys karamel Použití: jako sladidlo karamel jako potravinářské barvivo
Laktóza (cukr mléčný) C12H22011 - obsažena v mléce - mléčným kysáním z ní vzniká kyselina mléčná Použití: výroba léků
Maltóza (cukr sladový) C12H22O11 Vařením sladu (naklíčený a usušený ječmen) s chmelem a působením kvasinek vzniká pivo.
K procvičení: Doplň text : Mezi ……… patří hlavně cukr ….. nebo třtinový - ……., cukr sladový - ……. a cukr mléčný - …….... Jsou stejně jako monosacharidy ……. ve vodě a mají ……. chuť. Říkáme jim …….. ---------------------------------------------------------------- disacharidy, řepný, sacharóza, maltóza, laktóza, rozpustné, sladkou, cukry
Zajímavosti: První kostkový cukr na světě byl vyroben r. 1841 v Dačicích Jakubem Kryštofem Radou, pomník ve tvaru kostky cukru, je zde pomník ve tvaru kostky. Výroba cukru Nastrouhání řepných bulv, vyluhování horkou vodou, odstranění příměsí pomocí Ca(OH)2, filtrace směsi, odpařováním vody, krystalizací a odstředěním zisk cukru
Zdroje www.office.microsoft.com Mgr. ŠIBOR, J. Ph.D., Mgr. PLUCKOVÁ, I. Ph.D., Mgr. Mach, J. Chemie pro 9. ročník - Úvod do obecné a anorganické chemie, biochemie a dalších chemických oborů. 1. vyd. Brno: Nová škola, s. r. o., 2011. ISBN 9788072892822. s. 73, 74 www.office.microsoft.com