Psychologie dospělých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Advertisements

DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Obecná a vývojová psychologie dne
Dospělost Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov33 Autor Mgr. et.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
Vývoj člověka Ontogeneze.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Výstupy z Úvodního semináře
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
DOSPĚLOST.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Životní situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Digitální učební materiál
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
(Presenium) Jiří Vítovec
Rodina Božena Genrtová.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Řízení a plánování kariéry
Výchova k občanství RODINA
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Vývoj člověka Ontogeneze.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Práva a povinnosti nesezdaných párů
Periodizace lidského vývoje
19. září Manželství, rodina.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Psychologie dospělých 1. část

Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět: Psychologie Třída: 3.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 12. 6. 2014 Jazyk : čeština Název: Psychologie dospělých 1. část Anotace: Kapitola z vývojové psychologie seznamuje studenty s obdobím dospělosti. Klíčová slova: Rozdělení dospělosti, mladší dospělost, alternativní přístupy k partnerství, střední dospělost, krize středního věku

Rozdělení dospělosti 1. Mladší dospělost – 20 – 35 let 2. Střední dospělost – 35 – 50 let 3. Starší dospělost – 50 – 65 let 4. Rané stáří – 65 – 75 let 5. Pravé stáří – 75 let - smrt

Mladší dospělost (21 – 35) Charakterizována ukončením studia, zahájením kariéry a založením rodiny. Mladí lidé plní v této době několik úkolů: Osamostatňování od rodičů Založení partnerského vztahu Samostatné bydlení Harmonizace vztahu k rodičům Začínají plnit očekávanou společenskou úlohu Realizace sféry volného času pro sebe a svou rodinu

Poznávací procesy Zmírnění absolutismu a posílení relativismu. V předcházejících obdobích byly názory pevně vyhraněné, pozitivní nebo negativní, teď jsou ochotni uznat i něco mezi. Schopnost přijmout názor druhého Stoupá hodnota kompromisu Smíření se se složitostí světa

Alternativní přístupy k partnerství 1. Druh a družka – při dlouhodobém soužití se podobá manželství, ale nemá právní podklad 2. Registrované partnerství – svazek mezi dvěma osobami stejného pohlaví, mohou vychovávat dítě, ale adopce u nás nejsou povolené 3. Kult svobodného mládence – v současnosti zůstala řada lidí svobodných: - vyhovuje jim to a počítají s takovou variantou i do budoucnosti - dočasný stav - nemají jinou možnost 4. Svobodné matky 5. Neúplné rodiny – po rozvodu, po úmrtí partnera

Střední dospělost (35 – 50) Jedinec je v tomto období na vrcholu sebepoznání, většinou už splnil sociální očekávání (vychoval děti, uzavřel manželství) a naplno se věnoval sobě. Kariéra je na vrcholu, mění se partnerský vztah, který může být ohrožený krizí středního věku. Muži i ženy mají pocit, že začínají stárnout a řeší tuto situaci různě – muži často vyhledávají mladší partnerky a ženy využívají plastickou chirurgii. Vznikají nová manželství, která jsou ovlivněna předchozími zkušenostmi.

Zdroje obrazového materiálu COLLEGE OF BUSINESS AND TECHNOLOGY. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CGT_Graduatio n_web.jpg QUIGMIRE, Marcus. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adorable_%28 2947126959%29.jpg GELLER, Pamela. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 31.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yaalon.jpg