Řeč, vědomí, pozornost a funkce frontálních laloků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
Advertisements

K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Základy automatického řízení 1
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rakouská škola TNH 1 (DET-6)
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Výchozí stav DOZP Zašová
Rozhodování 1.
Základní formy prodeje
Centrální nervová soustava (CNS)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-16
IDENTIFIKAČNÍ A LOKALIZAČNÍ STUDIE BROWNFIELDŮ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Rozdíly mezi lidmi jsou přirozené
Strunatci obratlovci.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Organizace úmyslných pohybů
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pedagogika školního sportu
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
Vývojová psychologie Prenatální období.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Specifické poruchy učení a NKS
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Životní cyklus.
Psychologie test.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Co je kognitivní psychologie?
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Lokalizace řečových center u nemocným s mozkovými nádory
Kognitivní (poznávací) procesy
Na prahu nového věku Vlasta Marek
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Řeč, vědomí, pozornost a funkce frontálních laloků

Mozková kůra Primární oblasti Somatotopické uspořádání Asociační oblasti Nemají somatotopické uspořádání Unimodální Polymodální Činnost asociačních oblastí je pravděpodobně podkladem vědomí http://www.emunix.emich.edu

Asociační oblasti Nejsou ani recepční ani efektorové Integrační funkce Parieto-okcipito-temporální Limbická Frontální

Algoritmus zpracování signálu

Aferentace Výstupy z unimodálních oblastí konvergují v polymodálních oblastech

Eferentace Zpracování informace probíhá opačně (informace z polymodálních oblastí postupuje do oblastí unimodálních)

Limbická asociační oblast Integrace informace vnitřního a vnějšího prostředí Emoce Motivace Pudové chování

Parieto-okcipito-temporální asociační oblast Interpretace významu signálu z okolních oblastí Analýza vizuálně –akusticko –senzorických vztahů těla a okolí Pojmenování a kategorizace objektů Porozumění řeči Pozornost

Lateralizace mozkových funkcí

Frontální asociační oblast Exekutivní funkce Motorické / chování Kognitivní Nejvyššího rozvoje dosáhla u člověka 1. Australopithecus robustus 2. Homo habilis 3. Homo erectus 4. Homo sapiens neanderthalensis 5. Homo sapiens sapiens

Frontální lalok

Frontální asociační oblast ~ 1/3 neokortexu Evolučně nejmladší oblast Pozdní dozrávání v rámci ontogeneze Diferenciace během 1. roku života Zrání do 6. roku života ?Definitivní ukončení vývoje kolem 20. roku života?

Frontální asociační oblast Vstupy ze všech asociačních oblastí P-O-T asociační oblast Limbická asociační oblast Spoje jsou oboustranné Prefrontální zpracování informace ovlivňuje následnou percepci „Smyčky“ Výstupy do premotorických oblastí

Exekutivní funkce frontální asociační oblasti Motorické/nemotorické plánování/organizace - strategie - anticipace Myšlení - práce s mentálními modely Pozornost – „na co se soustředit“ Regulace chování Facilitace „žádoucího“ Inhibice „nežádoucího“

Frontální lalok a vědomí/pozornost Pravý frontální lalok Vliv oboustranně Inhibice vědomí/pozornosti Levý frontální lalok Vliv ipsilaterálně Aktivace vědomí/pozornosti Poškození levého frontálního laloku může vést k inhibici vědomí/pozornosti Inhibici regulační funkce frontálního laloku a převaha pudového chování

Funkce frontálního laloku Motorika Kognitivní Behaviorální Vědomí Volní pohybová aktivita Paměť Osobnostní rysy Pozornost Řeč Řešení problémů Sociální mozek Pohyby očí Úsudek Kontrola impulzivního chování Iniciace pohybu Abstraktní myšlení Nálada Inhibice pohybu

Řečová centra Dvě hlavní řečové oblasti Brocova oblast (motorická) navazuje na motorický kortex Wernickeova (senzorická) navazuje na sluchovou oblast Fasciculus arcuatus

Algoritmus zpracování slyšeného Zvuk Lidský hlas Ano Ne Přítomnost slabik Ano Ne Na vnímání i produkci řeči se podílí Wernickeova oblast Brocova oblast P-O-T asociační oblast Reálné slovo - srozumitelné Pseudolovo - nesrozumitelné

Integrace sluchových, zrakových a somatosenzorických informací P - O - T asociační oblast Lobulus parietalis inferior Přiřazování významu slyšeným zvukům Přiřazování významu viděným objektům Přiřazování významu somatosenzitivním vstupům Přiřazování významu mluvenému/čtenému slovu Klasifikace

Lateralizace řečových funkcí 97% lidí má Brocovu a Wernickeovu řečovou oblast lokalizované v levé hemisféře Lokalizace v levé hemisféře není na 100% závislá na tom zda je člověk pravák nebo levák 90% populace jsou praváci 95% praváků mají B-W řečové oblasti v levé hemisféře Většina leváků má B-W řečové oblasti také lokalizované vlevo Na základě skutečnosti, že drtivá většina lidí jsou praváci (dominantní levá hemisféra) a B-W řečové oblasti sou lokalizovány vlevo se někteří vědci domnívají, že Dominance pro řeč se vyvinula v motoricky dominantní hemisféře, neboť řeč je velmi náročná na motoriku a Brocova oblast je v zásadě premotorická oblast Levá hemisfér vyzrává dříve než pravá (opět patrně souvislost s motorikou)

Funkce pravé hemisféry v řeči Hodnocení neverbální stránky projevu Prosodie – intonace, stres Hodnocení přeneseného význam Ironie Metafory Pochopení složitě organizovaného projevu Přednáška, diskuse

Pohlavní rozdíly v řeči Ženská řeč je fluentnější produkce většího množství slov v daném čase Ženy jsou schopny mluvit i poslouchat zatímco vykonávají jinou činnost Multitasking Zpracování a produkce řeči je v ženském mozku více rozšířeno do obou hemisfér Ženský mozek má větší množství spojů mezi hemisférami – méně patrná lateralizace Testosteron opožďuje vývoj levé hemisféry Chlapci začínají mluvit později Dyslexie je 4x častější u mužů

Závěr Většina mozkového kortexu pracuje s informacemi na vyšší úrovni než pouhé dekódování signálu z primárních oblastí Asociace Anticipace Součinnost asociačních oblastí Považována za podkal vědomí Umožňuje smysluplné jednání v kontextu signálů z vnějšího a vnitřního prostředí Enormní rozvoj asociačních oblastí (zejména frontální) odlišuje člověka od ostatních živočichů ….

… jak v dobrém tak ve špatném smyslu slova

Děkuji za pozornost