NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STAROVĚKÉ ŘECKO.
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Alexandr Makedonský (I)
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Říše Alexandra Velikého.
Helénistické období.
Makedonská říše (301) BC.

Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Řecko-perské války 6. ročník.
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
První římský císař, který nepocházel z Itálie
Helénské období Petr Machala.
Zánik starověkých civilizací
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Helénistické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o helénistickém období starověkého.
Starověké Řecko 6. ročník.
Makedonská nadvláda.
Na Balkánském poloostrově
Alexandr Makedonský = Veliký
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Alexandr Makedonský (II)
Říše Chetitů.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Nejdůležitější letopočty v 6. ročníku 7. ročník. Velké stěhování národů : 1.4. století 2.5. století 3.8. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Asýrie a Babylonie 20.st. – 612 př.n.l př. n. l.
Alexandr Makedonský Nejslavnější osobnost starověku.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tažení Alexandra Velikého
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Starověké Řecko – Války Řeků za svobodu DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tažení Alexandra Velikého
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: Zš a MŠ Březno
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Alexandr Makedonský (Veliký)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Říše Alexandra Velikého.
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 18 TÉMA: Prezentace „Alexandr Veliký“ ROČNÍK: 6. OBDOBÍ REALIZACE: 3/2013

Anotace: Prezentace popisující období řecké expanze za vlády Alexandra Makedonského. Doplněno o úkoly pro žáky. Text byl vypracován pro učebnici Dějepis: Pravěk a starověk, nakladatelství Nová škola, 2011, ale je použitelný i pro jiné zdroje. Přechod z některých snímků na další je zablokován, aby nedošlo k neúmyslnému přechodu, pro přechod je třeba použít mezerník.

Zjistěte v osmisměrce, ze které země pocházela významná osobnost, o které se dnes více dovíte. Slavná řecká báseň. Palác na Krétě. Stát, ve kterém se zrodila demokracie. Stát s vojenským zřízením. Řecký básník. Hora, na které sídlili řečtí bohové. Město dobyté lstí po 10 letech. Ostrov, na kterém probíhaly hry s býky. K T Y M A O N R E L D Ó É S J H P I  

Řešení MAKEDONIE

Alexandr Makedonský - Veliký

Athény Na mapě vyznačte, kde ležela starověká Makedonie. Na kterém poloostrově leží?

Zakroužkujte tvrzení platná pro Filipa II. Zmocnil se téměř všech řeckých států. Filip II. byl makedonský král. Zemřel na mor. Chtěl dobýt Persii. Byl zavražděn. Filip II. byl egyptský faraón. Zmocnil se celého Balkánského poloostrova Chtěl dobýt Řím.

Zakroužkujte tvrzení platná pro Filipa II. Zmocnil se téměř všech řeckých států. Filip II. byl makedonský král. Zemřel na mor. Chtěl dobýt Persii. Byl zavražděn. Filip II. byl egyptský faraón. Zmocnil se celého Balkánského poloostrova Chtěl dobýt Řím.

Filip II. Makedonský král. Otec Alexandra. Ovládl a sjednotil řecké státy. Plánoval výpravu proti perské říši. Dříve, než ji uskutečnil, byl zavražděn. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Philip_II_of_Macedon_CdM.jpg

Falanga Filip II. vytvořil nový bojový útvar falangu. Těžkooděnci vyzbrojení 5 metrů dlouhým kopím = delším, než měli protivníci. Makedonci se tak stali těžko porazitelnou armádou. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Makedonische_phalanx.gif

Zjistěte: Kolik bylo Alexandrovi let, když po svém otci převzal vládu? Jak se jmenoval jeho učitel? Kterou říši dobyl? Jak pojmenoval nová města, která na svých taženích založil? Kde leží nejznámější z nich?

Odpovědi: 21 let. Významný řecký filosof Aristoteles. Perskou říši. Alexandrie. V Egyptě.

Alexandr Veliký S řeckou armádou podnikl velkou výpravu proti perské říši. V několika bitvách porazil perského krále a ovládl perskou říši = Egypt a jižní Asii až po Indii. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aleksander-d-store.jpg

Rozsah Alexandrovy říše http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MacedonEmpire.jpg

Na mapě vyznačte rozsah říše Alexandra Velikého. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/LocationEurasia.png/1280px-LocationEurasia.png

Práce s mapou. Vypište dnešní velké státy, které leží na území Alexandrovy říše.

Státy: Řecko Bulharsko Egypt Turecko Sýrie Irák Irán Afghánistán Pákistán

Opravte věty: Alexandr se svou armádou došel až na hranice Číny. Dále nepokračoval, protože už měl dost velkou říši. Zemřel v 50 letech v Alexandrii. Vytvořil druhou největší říši, jaká do té doby ve světě existovala. Po Alexandrově smrti jeho říše zůstala zachována a vládu převzal jeho syn.

Opravte věty: Alexandr se svou armádou došel až na hranice Indie. Dále nepokračoval, protože jeho vojáci odmítli pokračovat v tažení. Zemřel v 32 letech v Babylonu. Vytvořil největší říši, jaká do té doby ve světě existovala. Po Alexandrově smrti se jeho říše rozpadla a vládu v jednotlivých částech převzali jeho vojevůdci.

Co je na obrázku?

Maják na ostrově Faru u Alexandrie. Jeden ze sedmi divů světa. Později zničen zemětřesením. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PHAROS2006.jpg

Literatura: Zpracováno podle učebnice: Bednáříková, J., Kysučan L., Fejfušová M.: Dějepis: Pravěk a starověk. Brno: Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-291-4.

Citace - obrázky Soubor:Aegeansea.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aegeansea.jpg Soubor:Philip_II_of_Macedon_CdM.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Philip_II_of_Macedon_CdM.jpg Soubor:Makedonische_phalanx.gif. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Makedonische_phalanx.gif Soubor:Aleksander-d-store.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aleksander-d-store.jpg Soubor:MacedonEmpire.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MacedonEmpire.jpg Soubor:LocationEurasia.png/1280px-LocationEurasia.png. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/LocationEurasia.png/1280px-LocationEurasia.png Soubor:PHAROS2006.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-03-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PHAROS2006.jpg