Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka"— Transkript prezentace:

1 Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
2. Po které válce získala převahu v Řecku? 3. Kdo v této válce bojoval? 4. Na čí straně bojovala Makedonie? ŘEŠENÍ: 1. sever Řecka 2. Peloponéská válka 3. Sparta (Peloponéský spolek) X Atény (námořní spolek) 4. Sparta

2 MAKEDONIE a ALEXANDR VELIKÝ
1.

3 Po Peloponéské válce získává převahu na úkor poražených Atén i vítězné, ale oslabené Sparty MAKEDONIE 2.

4 Práce s učebnicí: (s ) 1) Jak se Makedonie lišila od ostatních řeckých států? 2) S čím obchodovali? 3) Jak se jmenoval otec Alexandra? 4) Koho porazil Filip Makedonský v bitvě u Chaironeie (338 př. n. l.)? 5) Co udělal Filip pro to, aby si upevnil svá vítězství a nadvládu nad Řeckem? 6) Jak zemřel Filip Makedenský?

5 FILIP MAKEDONSKÝ Makedonie byla královstvím (sever Řecka). Silná armáda (bojové jednotky = falanga). Ovládl Řecko (bitva u Chaironeie) Připravuje tažení do Persie. Ale zavražděn na svatbě své dcery.

6 Alexandr Makedonský Veliký
(336 – 323 př.n.l.) Měl vynikající vzdělání – řecký učenec Aristoteles. Výborný voják, geniální vojevůdce. Nastoupil ve 20 letech. Porazil Persii – bitva u Gaugamél. Obsadil Egypt (přístav Alexandrie – knihovna, maják), stal se faraonem. Dostal se až do Indie. Zemřel v Babyloně (33 let).

7 Alexandrovo tažení a nejslavnější bitvy
4.

8 Říše Alexandra Velikého Makedonského
5.

9 Vytvořil obrovskou říši,
po jeho smrti se rozpadla a později se stala součástí Římské říše ! Helénistická kultura Vznikla vzájemným působením řeckých a východních kultur.

10 Rozdělení říše po Alexanderově smrti na tři samostatné celky (v Egyptě nastupuje dynastie Ptolemaiovců) 6.

11 7. Alexandr (na koni Bukefalovi) a perský král Dareiros III v bitvě u Gaugamél r.331 př.n.l. (freska z Pompejí) 8.

12 Zajímavosti: Kůň Bukefalos.
Alexander : „Dám ti cokoliv, co chceš.“  Diogenes : „Ustup mi ze slunce.“ Alexander : „Kdybych nebyl Alexandrem, chtěl bych být Diogenem.“ Gordický uzel - ovládnutí Asie – Alexandr ho jednoduše rozsekl. 9. 10.

13 Přehled zdrojů a odkazů
TEXT - Tato prezentace slouží jako osnova k výkladu vyučujícího a podklad pro zápis žáků. Není-li uvedeno jinak, je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: UČEBNICE Fraus – Dějepis pro 6.ročník V.Michovský „Pravěk a starověk pro ZŠ“, SPN 1. a 2. díl J.Rulf, V.Válková „Pravěk a starověk pro 6.ročník ZŠ“, SPN OBRÁZKY


Stáhnout ppt "Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka"

Podobné prezentace


Reklamy Google