ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Sluneční soustava Slunce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řecko – balkánský poloostrov
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nejstarší formy náboženství
Staré řecké báje, tak trochu jinak
STAROVĚKÉ ŘECKO.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
Artemidin chrám v Efesu
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_01
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Maxim Pedret Rád si čtu,kreslím a baví mě počítačové hry Začít kvíz
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Starověké Řecko.
1. Ó Bože, soudu vyuč krále o spravedlnosti, | i jeho syn ať neustále prospívá moudrostí. | Ať jeho slovem zahanbeni odloží vládci spor, | ať nese pokoj.
Digitální učební materiál VY_32_INOVACE_CJL_1061
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Řecké báje (2) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. P E T I Š K A Z E U S H E L N A D E L F Y O L Vyluštěním křížovky se dozvíš jméno ženy, která se stala symbolem věrnosti. 1.   2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. P E T I Š K A Z E U S H E L N A D E L F Y O L Y M P R O U N P E G A S H A D E S Autor knihy Staré řecké báje a pověsti Řecký vládce bohů Jméno nejkrásnější ženy Řecká věštírna 5. Sídlo bohů 6. Ovčí kůže 7. Okřídlený kůň 8. Bůh podsvětí

Některá slova, jež používáme v běžném životě, mají svůj původ v řeckých bájích. Vysvětli, jaký význam mají tato slova v bájích. Lyrika – text, báseň popisující přírodu, lásku vztahy mezi lidmi. Atlas – soubor map Achilovka – šlacha lýtkového svalu Siréna – zvukový signál

těžká, namáhavá a přitom zbytečná práce sisyfovská práce Na základě znalostí řeckých bájí se pokus vysvětlit, jaký význam může mít dané rčení v běžném životě těžká, namáhavá a přitom zbytečná práce sisyfovská práce obratně vymyšlená lest trojský kůň nosit dříví do lesa, nerozumná práce, neúčelná nosit sovy do Athén Midasovy uši chodit s ostudou jablko sváru příčina sporu

Jakou úlohu měly tyto řecké bohyně? Afrodita bohyně lásky a krásy Héra ochránkyně domácího krbu, rodiny Athéna bohyně moudrosti, války bohyně měsíce a lovu Artemis Demether bohyně zemědělství, zrna, plodnosti Niké bohyně vítězství

Ilustrace – www.office.microsoft.com Použité zdroje: Ilustrace – www.office.microsoft.com http://office.microsoft.com/cs-cz/images/similar.aspx#ai:MP900402754| Text - vlastní