ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Ukládání finančních prostředků  Valorizace příjmu  Valorizační spirála  Nákup hmotného majetku  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
HDP= hrubý domácí produkt
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Seminář 1. Předmět ekonomie
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Životní úroveň obyvatel v České republice
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Měnový kurz.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_08_Trh_Konkurence a ceny TEMA:Finanční.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_10_Inflace II TEMA:Finanční gramotnost.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
V ÝVOJ HDP V Č ESKÉ A S LOVENSKÉ REPUBLICE V LETECH Seminární práce do předmětu Společenskovědní seminář Gymnázium Boskovice 2012.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Hospodářství (ekonomika)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Ekonomika– národní hospodářství
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základy ekonomie Seminář 11..
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_62_INOVACE_01B_05_Životní úroveň TEMA: Finanční gramotnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 8.10. 2013

Materiál je určen k interaktivní výuce. Anotace Materiál je určen pro žáky v předmětu „Seminář z ekonomie – finanční gramotnost“. Žáci se seznamují s pojmy životní úroveň a její struktura, měření životní úrovně dílčí a globální. Na základě získaných poznatků posuzují dílčí měření životní úrovně (snímek č. 6) a pomocí digitálního pera odpovídají na otázky k tabulce č. 1 (snímek č. 7). Na snímku č. 8 je úkolem žáků spočítat a určit změnu v dílčím posuzování ŽÚ. Prostřednictvím internetového odkazu na snímku č. 9 si žáci vytváří představu o globálním posuzování ŽÚ a následně odpovídají na otázky k tomuto tématu (snímek č. 11). Cílem interaktivní výuky je pochopení složitosti a relativnosti při posuzování životní úrovně. Časová dotace – cca 45 minut Materiál je určen k interaktivní výuce.

Základní pojmy I Životní úroveň …přesněji… Stupeň uspokojování hmotných a duševních potřeb lidí a souhrn životních podmínek, za kterých jsou tyto potřeby uspokojovány. …přesněji… Kolik statků a služeb obyvatelstvo spotřebuje a v jaké kvalitě Kolik statků a služeb je obyvatelstvu poskytnuto státem a v jaké kvalitě (množství veřejných statků a služeb) Úroveň podmínek (životní prostředí, množství volného času,..), za kterých jsou uspokojovány naše potřeby

Struktura životní úrovně Základní pojmy II Struktura životní úrovně Osobní spotřeba Společenská spotřeba ve službách (školství, zdravotnictví,..) Spol. spotřeba v obraně, bezpečnosti a správě státu Úroveň bydlení Délka volného času Sociální jistoty Životní prostředí

Měření (porovnávání) životní úrovně Základní pojmy III Měření (porovnávání) životní úrovně Dílčí – v každé ze složek zvlášť – např. reálná mzda Globální – obtížné – obecně dáno výkonností národního hospodářství – HDP podle parity kupní síly vyjádřené v dolarech na osobu daného státu

Úkol 1 - dílčí měření životní úrovně – tabulka 1 Druh potraviny 2001 2005 maso v kg 77,8 81,4 mléčné výrobky v kg 208,8 231,4 ovoce v kg 70,1 80,5

Nelze, pouze při dodržení zásady „za jinak stejných podmínek“ Otázky k tabulce č. 1 Čím měříme životní úroveň podle tabulky č.1? Podle množství statků (určitých druhů potravin), které obyvatelstvo spotřebovalo v daných letech Jedná se o globální nebo dílčí měření životní úrovně? Dílčí Stoupla nebo klesla životní úroveň mezi lety 2001 a 2005 podle tohoto kritéria? Stoupla Lze toto tvrzení považovat za jednoznačně správné? Nelze, pouze při dodržení zásady „za jinak stejných podmínek“

Úkol 2 – dílčí měření životní úrovně Klesla či stoupla v následujícím případě životní úroveň měřeno zvýšením či snížením reálné mzdy? Nominální mzda v roce 2012 – 22 000,- Kč Zvýšení NM v roce 2013 o 500,- Kč Míra inflace v roce 2013 – 2% Reálná mzda ? Pokles či vzrůst dílčí životní úrovně? Nominálně vzrostla mzda o 2,27%, reálně o 0,27% (po odečtení inflace), životní úroveň v tomto dílčím ukazateli tedy stoupla.

Úkol 3 – globální měření životní úrovně Přejděte na níže uvedený odkaz a prostudujte tabulku států světa podle HDP v paritě kupní síly na obyvatele vyjádřené v dolarech. http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_HDP_na_obyvatele

Lucembursko, Katar, Macao. Otázky k úkolu č. 3 Které 3 státy světa mají nejvyšší HDP podle parity kupní síly na obyvatele podle údajů Světové banky z roku 2011? Lucembursko, Katar, Macao. Které 3 státy světa mají nejnižší HDP podle parity kupní síly na obyvatele podle téhož zdroje? Eritrea, Liberie, Kongo. Na jakém místě je v tomto přehledu Česká republika a jak vysoký je její HDP podle výše zvolených kritérií? 36., 26 208 dolarů na obyvatele. Je na základě údajů v této tabulce jednoznačně pravdivé tvrzení, že ČR má vyšší životní úroveň než Řecko (a proč)? Není, kritéria v tabulce obsažená neobsahují další dílčí faktory nutné pro posuzování životní úrovně (životní prostředí, délka volného času, sociální jistoty apod.)

Závěr Životní úroveň je jen velmi těžce měřitelná veličina, jelikož její struktura je velmi komplikovaná. Nejobjektivnější je globální (komplexní) měření ŽÚ prostřednictvím hrubého domácího produktu na obyvatele podle parity kupní síly v dolarech. Ani to však nezahrnuje všechny proměnné podle kterých můžeme posuzovat kvalitu našeho života.

Zdroje KLINSKÝ,P.; CHROMÁ,D.; TESAŘOVÁ,S. aj. Finanční gramotnost - obsah a příklady z praxe škol. Národní ústav odborného vzdělávání. Praha: NÚOV, 2008. ISBN 978-80-87063-13-2. ŠVARCOVÁ,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled. Zlín: CEED, 2013. ISBN 978-80-87301-17-3. Archiv autora http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_HDP_na_obyvatele Citace: Obrázek na snímku č. 10: Jldominguez: Countries by GDP per capita [on line]. [cit. 2013-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:World_GDP,_2012.svg>