Geologické vědy /po výkladu zapiš do sešitu/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Advertisements

GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
PRVOHORY VY_32_INOVACE_15_23. Prvohory – éra trilobitů před 545 mil. lety – 250 mil. lety Trilobiti nálezy i z našeho území oblast Barrandienu V interaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Litosféra II – horotvorná a sopečná činnost Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Litosféra IV – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
URANINIT (SMOLINEC) /Doplň údaje o oxidech z učebnice, zapiš do sešitu. Žáci mohou na tabuli použít program ActivInspire/ CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI:
MOŘŠTÍ ŽAHAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu) koráli vyskytují se v teplých mořích žijí v koloniích jedinci - polypi podobní nezmarovi živí se planktonem,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika - povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Úvod do botaniky - vědní obory, vědci, systém Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Cévní soustava Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola T. G
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Venkovské osídlení AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Přírodní zdroje na Zemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MĚKKÝŠI - MLŽI žijí ve sladké i slané vodě
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Kosterní soustava Funkce – opora těla - spolu se svaly umožňuje pohyb
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
SÍRANY (po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KŘEMIČITANY I. (po výkladu si zapiš do sešitu)
HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Přírodní krajiny - test
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
PARYBY – ŽRALOCI A REJNOCI /po výkladu si zapiš do sešitu/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola:. Základní škola Kladruby
AUTOR: Lenka Hrnčířová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola Kladruby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Jiřina Vlčková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Škola:. Základní škola Kladruby
SLOH ‒ úvaha.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mocniny Rozvinutý zápis čísla
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Informační modelování staveb (BIM)
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_08_Nerosty, horniny
Transkript prezentace:

Geologické vědy /po výkladu zapiš do sešitu/ MINERALOGIE – nauka o nerostech/minerálech/ LOŽISKOVÁ GEOLOGIE – zabývá se vyhledáváním a využitím ložisek nerostných surovin PETROLOGIE - nauka o horninách GEOLOGIE – nauka o dějích v zemském tělese PALEONTOLOGIE – nauka o zkamenělinách

FYZICKÁ GEOGRAFIE – studuje současný zemský povrch s přihlédnutím ke geologickým procesům GEOCHEMIE – nauka o rozmístění a chování chemických prvků na Zemi HYDROGEOLOGIE – nauka o koloběhu vody, vyhledávání pramenů a ochraně vody INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE – zjišťuje a vyhodnocuje geologické podmínky v místech zakládání staveb

Zamysli se a doplň si do cvičného sešitu: /Žáci pracují do cvičného sešitu, mohou na tabuli použít program ActivInspire./ Nauka, která studuje procesy v zemské kůře……………………… Nauka, která zjišťuje vhodné geologické podmínky pro stavby……………………………. Nauka, která má velmi blízko k biologii……………… Nauka o nerostech…………………………………… Nauka o horninách…………………………………..

ŘEŠENÍ: Nauka, která studuje procesy v zemské kůře ……GEOLOGIE Nauka, která zjišťuje vhodné geologické podmínky pro stavby …..INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE Nauka, která má velmi blízko k biologii…..PALEONTOLOGIE Nauka o nerostech…..MINERALOGIE Nauka o horninách…..PETROLOGIE

Zdroje: Učebnice: ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice : pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN 978-807-2385-874.