Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Lidská společnost digitálního věku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Česká asociace věřitelů Zavedení principu teritoriality v exekučním řízení.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Výkaz zisku a ztráty - příklady
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení
Socioekonomická situace a chudoba seniorek a seniorů
Digitální učební materiál
Místní rozpočtové jednotky
Správa sociálního zabezpečení
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Krácení a rozšiřování poměru
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Kde vzít na platy lékařů?
Ekonomika– národní hospodářství
Daň z příjmů právnických osob
Financování přímých NIV
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Odměňování zaměstnanců
Právo sociálního zabezpečení
RIZIKO.
karel oliva Akademie věd ČR
Vykazování postupu nebo stavu
Obchodní plán projektu
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál?
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Správa sociálního zabezpečení
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
RIZIKO.
Změny v dokládání příjmů k
Tisková konference ČMKOS
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
HOSPODAŘENÍ , Rada ÚŽFG AV ČR, v.v.i.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment

osnova Trocha teorie Data ze zahraničí Data z ČR Co by se mohlo/mělo…

Náklady (costs) Nepřímé Přímé Nehmotné Medicínské Nemedicínské Léky, materiál Hospitalizace Ambulantní péče Mzdové náklady Spoluúčast Nemedicínské Přeprava „Hotelové služby“ Nepřímé Prac. neschopnost ztráta produktivity Invalidizace Předčasné úmrtí Čerpání sociální péče Nehmotné Obtížně vyjádřitelné Bolest, strádání

NEPŘÍMÉ (SOCIÁLNÍ) NÁKLADY = POHLED SPOLEČNOSTI NA ONEMOCNĚNÍ Zkrácení očekávané délky života/předčasné úmrtí Ztráta podílu na HDP a jiných hodnotách Ztráta produktivity Invalidita a předčasný odchod do důchodu Pracovní neschopnost = „absentismus“ Snížení pracovního výkonu = „presenteismus“ Invalidní důchody Nemocenské dávky Sociální dávky (sociální podpora, příspěvek na péči, hmotná nouze,..) Ošetřovatelská a neformální péče Pohled sociálních rozpočtů

Základní otázky Jaké jsou náklady (zdravotní, celospolečenské, jiné) na tyto formy závisloti? =cost-of-illness Vyplatí se nám (ekonomicky) míru této závislosti snižovat? Jaká metoda přináší nejlepší poměr nákladů a užitku a je vůbec nákladově efektivní? =cost-effectiveness

Zahraniční studie Náklady na žijící kuřáky jsou vyšší než na nekuřáky, ale kuřáci umírají dříve Z pohledu zdravotního systému se tedy náklady “kompenzují” nebo jen odsouvají Z celospolečenské perspektivy (započtení nepřímých nákladů) se ale jedná o zásadní ekonomickou ztrátu! Barendregt 1997

50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General, 2014 Přímé náklady: 132,5 mld USD Nepřímé náklady: 150 mld USD

Studie v ČR Jen 0,05% přímých nákladů na vlastní léčbu závislosti!!! Společenské náklady užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog v ČR v roce 2007 – centrum adiktologie 1. LF UK: Tabák: 33,1 mld. Kč Alkohol: 16,4 mld. Kč Nelegální drogy: 6,7 mld. Kč…CELKEM 56,2 mld. Kč Jen 0,05% přímých nákladů na vlastní léčbu závislosti!!! Určité metodické nedostatky v kalkulaci přímých i nepřímých (jen mortalita) nákladů…tj. Výsledky spíše podhodnoceny Vs. spotřební daň (cca 46,8 mld. Kč-4% příjmů rozpočtu) + daň z příjmů PO (Ph.Mo.) – cca 1 mld. Kč

Nákladová efektivita proti-kuřáckých/-alkoholních intervencí Snížení rizika komplikací = úspora nákladů + zisk LYG/QALY ALE: důležitá je včasnost prevence, aby se jednalo o cost-saving a ne cost-shifting! Hurley 2005, Austrálie

Náklady/přínosy (QALY) Cohen 2008

závěry V ČR chybí základní data pro formulaci efektivní preventivně-léčebné politiky (COI, CEA) Rozhodně se ale nejedná o témata na “vrcholu” agendy (viz. úhrady anti-cravingových léčiv) Nejprve je třeba investovat do kvalitních a komplexních analýz Poté plánovat/realizovat optření s nejpříznivějším poměrem nákladů a přínosů Dopady těchto opatření je třeba dlouhodobě monitorovat