Název školy: Základní škola Městec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Advertisements

JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
Česká republika Obyvatelstvo
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET 2
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.61_Mezopotamie Datum:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál: Plzeňský kraj Operační systém:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Téma (název prezentace)
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středověká kolonizace
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Rusko v 17. století Označení materiálu:
Manufaktury a první stroje
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Člověk a jeho svět 3. ročník
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_10_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma: Venkované v období kolonizace Anotace: Výkladová prezentace Datum: 8.1. 2013

Venkované v období kolonizace Proměny v osídlení venkova v českých zemích ve 12. a 13. století

Kolonizace Důvodem byl rychlý růst počtu obyvatel v této době. Starší vsi se rozrůstaly nebo byly stěhovány na lepší, výhodnější místa. Název pro změny v osídlení ve 12. – 13. století. Zakládaly se nové vsi v méně výhodných polohách – ve vyšší nadmořské výšce, na místech původních lesů.

Nové vesnice Novou půdu získávali pomocí kácením a žďářením lesů. Novou vesnici zakládalo vždy několik rodin, často nedaleko původního osídlení. Vyhledávali chráněné místo s úrodnou půdou a dostatkem vody. Některé založené vsi později zanikly právě kvůli nevhodné poloze.

Lhoty, Lhotky, Lehoty Nejčastější názvy českých vsí mají svůj původ v době kolonizace. Obyvatelé nových vsí byli na určitý čas (10 – 15 let) osvobozeni od všech platů. Znamená to, že dostali lhůtu (lhuotu, lhótu), po kterou se mohli soustředit pouze na obdělání a zúrodnění půdy. Tuto výhodu pak zvěčnili v názvu vsi. Je jich u nás asi 360.

Znáš vsi v okolí, které tento název mají? 1910 Kostelní Lhota, Písková Lhota, Jestřábí Lhota, Uhlířská Lhota, Lhotka

Zemědělství K obdělávání půdy slouží stále ještě rádlo (hák), případně rádlo s plazem. Pluh s krojidlem tažený koňmi zapřaženými do chomoutu umožnil mnohem lepší obdělání půdy. K úpravě půdy se používaly brány. Setí probíhalo ručně. Obilí se žalo srpem, teprve později se užívaly kosy. Mlátilo se cepem na mlatu nebo se přes rozprostřené obilí hnal dobytek.

Obdělávání půdy Ve 12. a 13. století byl zaváděn trojpolní systém. Zjednodušeně se jedná o rozdělení všech polí ve vsi na tři části – hony, kdy se na jednu část selo ozimé obilí, na druhou jarní plodiny a třetí, tzv. úhor, zůstávala ladem. Úhor se nechal zarůst trávou a sloužil k pasení dobytka. Zpravidla po několika letech se úhor zoral a odpočinutá a vyhnojená půda sloužila jako orná půda (plužina) pro obilí. Ladem (úhorem) se nechala část půdy, která dávala nejmenší výnos.

Pluh s krojidlem tažený koňmi umožňoval hloubkové obdělání půdy

Jak vypadaly středověké vesnice? Byly malé, ty nejmenší měly jen 10 -20 hospodářství, ty větší několik desítek. Centrální částí vsi byla náves, často kruhového nebo oválného tvaru. Kolem návsi byste našli největší hospodářství, často tu byla kovárna a hospoda. Později přibyl na návsi kostel, kolem býval hřbitov. Některé vsi vznikly podél důležitých obchodních cest, jiné na březích potoka, když zakladatelé vsi upřednostnili dobrý přístup k vodě.

Okrouhlice Návesovka

Dvouřadá lánová ves, návsí protéká potok

Obr. 5: Pluh s krojidlem http://upload. wikimedia Obr.6: Kostelní Lhota http://www.kostelni-lhota.cz/admin/soubory/aktuality/541_aktuality.jpg Obr.11: Okrouhlice, http://skokan.kvalitne.cz/ZSO/NemeckaKolonizace/OkrouhliceRannyStred.JPG http://skokan.kvalitne.cz/ZSO/PodobaOsidleni/PfaffenschagRekonstrukceZmens.jpg Obr.12.: Dvouřadá ves