Průmysl 4.0 jako výzva pro celoživotní vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglicky jsem se rozhodl učit před půl rokem. I took up English six months ago (decided to learn).
Advertisements

Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Predictions We will definitely use / do / buy / have…. We will probably use / do / buy / have…. We may / might (not) use / do / buy / have…. We probably.
METODA STORYLINE Metoda Storyline jako nástroj výuky anglického jazyka v heterogenních třídách ZŠ Na Rovině.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ20
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Reported speech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Naše škola v krabici - Klima školy Our school in box - School climate.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ 007 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr.Stanislava Antropiusová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_AJK441 Jméno autora:Mgr.Soňa Nekvindová Třída/ročník4.ročník.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM Businessland / Making Contracts 06B16 AutorLadislava Pechová Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 03 Číslo.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Vzdělávání sociálních pracovníků
The world of work Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Mgr. Alena Miklíčková. * Obrázky určené k popisu a srovnání * Soubor otázek k diskusi na dané téma * Jednotlivé otázky s ukázkami slovní zásoby * Zadání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Copyright © 2005 Accenture All Rights Reserved. Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Představení společnosti.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Řízení a plánování kariéry
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
European Language Portfolio from Outside and Inside Channel Crossings.
FUTURE - GOING TO, FUTURE - USING PRESENT CONTINUOUS, FUTURE PLANS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
PRESENT PERFECT - EXPERIENCE + EVER, NEVER, YET, JUST, ALREADY, CLOTHES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
INTEGRATED RESCUE SYSTEM Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 02_Integrated Rescue System CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_16 TÉMA:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_ 11 Jméno autora: Irena Moučková Název práce:
Tutorial:Business Academy Topic: Stock in trade Prepared by:Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Randstad Java Academy vše o kurzu Gabriela Hrbáčková Director Randstad Professionals.
VY_32_Inovace_ Future simple Project 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
„K inovaci s inspirací“
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Zdravotnický management
PICTURES FOR COMPARISON
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Podmínková.
SECONDARY PEDAGOGICAL SCHOOL SECONDARY MEDICAL SCHOOL
MUST Week Projects and activities of the Division of Information and Library Studies (KISK) PhDr. Michal Lorenz, PhD.
Inovativní řešení Microsoft pro školství
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Přítomný čas prostý a průběhový.
Výukový materiál VY_22_INOVACE_22_ Phrasal verbs. Part 2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Změny na trhu práce?.
Petr Michálek Datum konání:
MUST Week Projects and activities of the Division of Information and Library Studies (KISK) PhDr. Michal Lorenz, PhD.
Possessive adjectives
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Translation 03/02 Žiješ se svou rodinou? Do you live with your family?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Průmysl 4.0 jako výzva pro celoživotní vzdělávání Lucie Rohlíková

„A child today can expect to change jobs at least seven times over the course of their lives – and five of those jobs don’t exist yet.“ Esteban Bullrich, ministr školství, Argentina Dnešní dítě může očekávat, že v průběhu svého života změní alespoň 7x práci a 5 z jeho budoucích pracovních pozic zatím neexistuje.

„A child today can expect to change jobs at least seven times over the course of their lives – and five of those jobs don’t exist yet.“ Esteban Bullrich, ministr školství, Argentina Dnešní dítě může očekávat, že v průběhu svého života změní alespoň 7x práci a 5 z jeho budoucích pracovních pozic zatím neexistuje.

a podle toho upravovat nabídku oborů Co to znamená pro střední/vysokou školu? 1) Potřebuje průběžně sledovat a vyhodnocovat, jak se mění lidská práce, pracovní trh a perspektiva různých zaměstnání a podle toho upravovat nabídku oborů

2) Potřebuje se připravit na rostoucí potřebu celoživotního vzdělávání Co to znamená pro střední/vysokou školu? 2) Potřebuje se připravit na rostoucí potřebu celoživotního vzdělávání a rozšířit nabídku typů a forem vzdělávání

rozšířit nabídku vzdělávání o individuální a flexibilní formy studia Co to znamená pro střední/vysokou školu? 3) Potřebuje hledat způsoby, jak vzdělávat osoby, které mají nestejné předchozí znalosti a zkušenosti, a nestejné potřeby a cíle (potřebují se naučit něco každý něco jiného, vysoce specializovaného) rozšířit nabídku vzdělávání o individuální a flexibilní formy studia

Jak se v průběhu času změnila práce? Zemědělství Výroba Služby Znalosti http://catherinemaddenrelay.com/blog/2017/5/5/jobs-of-the-future-project

Co je dnes jinak? Zemědělství Výroba Služby Znalosti http://catherinemaddenrelay.com/blog/2017/5/5/jobs-of-the-future-project

Které pozice převezmou roboti? Will a robot take your job? http://bbc.in/1NqYHDi

Studie Dopady Průmyslu 4.0 na trh práce v ČR Které pozice převezmou roboti? „Z hlediska možného zavádění kyberneticko-robotických systémů jsou technikou nejméně nahraditelné ty profesní činnosti, které vyžadují vysoké kvalifikace, tvůrčí invenci a empatii a také ty činnosti, které jsou spojeny s bezprostředním stykem s jiným člověkem a u kterých je stroj nebo virtuální zařízení vnímáno jako neadekvátní náhrada.“ Studie Dopady Průmyslu 4.0 na trh práce v ČR

Nejlepší zaměstnání v budoucnosti USA (Kiplinger, srpen 2017) Předpokládaný růst pracovních míst 2016 - 2026 Vzdělání Vývojář aplikací 21.6% Bc. Počítačový analytik 22.0% Zdravotní sestra 32.3% Mgr. Fyzický terapeut 30.4% Ph.D. Manažer ve zdravotnictví 17.4% Zdravotnický asistent 28.8% Dentální hygienista 19.0% DiS. Analytik trhu 20.9% Osobní finanční poradce 23.8% Logoped 21.0%

Mění se sama podstata práce a mění se dovednosti, kterých si ekonomika cení.

EMPATIE

Pracovní i vzdělávací trh v budoucnu nejvíce ovlivní technologie a stárnutí populace. http://www.demografie.info

Co pro střední školu znamená demografická křivka? http://www.demografie.info

Jaké celoživotní vzdělávání bude potřebovat? Rychle si rozšířit nebo oživit dovednosti pro novou práci Začít se školit ve chvíli, kdy to potřebuje Možná bude jediný, kdo bude potřebovat konkrétní specifické doškolení.

Příklad flexibilní formy vzdělávání https://www.edx.org/micromasters/pennx-robotics

Kdo bude mít v budoucnu úspěch Dovednosti Základní Technické Praktické Schopnosti Kreativita Schopnost logicky zdůvodnit… Celoživotní vzdělávání Vizualizace Komunikace http://catherinemaddenrelay.com/blog/2017/5/5/jobs-of-the-future-project

Kontakt Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni lrohlik@rek.zcu.cz +420 604 115 360

Čtvrtá průmyslová revoluce? Mechanická výroba Masivní výroba Umělá inteligence Thanks to the pre-service teachers’ school projects, our students gained unforgettable practical experience and competencies for the meaningful use of technology in teaching and project implementation, developed their teamwork and pedagogical reflection skills, and improve their relationships amongst themselves as well as their relationships with teachers. School projects are a major asset not only for pre-service teachers, but also for primary school pupils and their teachers, who tried new activities and gained additional motivation to implement innovative technology enhanced activities. Thank you for your attention. Automatizace http://catherinemaddenrelay.com/blog/2017/5/5/jobs-of-the-future-project