Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Advertisements

Vize, Strategie, Cíle.
Nabídka personálních služeb
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Kariérní systém učitelů
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Vlastní hodnocení školy
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Didaktické prostředky
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Personální management
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Nikdo není schopen zahrát sám celou symfonii ...
Východiska úkolově orientované supervize
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Praxe Úvod do supervize Jitka Navrátilová
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Didaktické prostředky
Základní informace k ŠAP a PA
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Ekonomika malých a středních podniků
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
První zkušenosti s evaluací
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Model intenzivní podpory
Intenzivní podpora škol
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová 4.5.2010

Vzdělávací funkce v rámci ÚOS Klíčovou roli hraje učení supervidovaného. Administrativní a podpůrná funkce mají sekundární roli. Cílem je zvýšení profesionálního rozvoje za pomocí vzdělávacích procesů. Je důležité, aby supervizor vysvětlil unikátnost supervizního procesu, včetně podrobného zkoumání pracovního výkonu pracovníka, jeho emočních reakcí, hodnotového systému i chápání teorie. Supervidovaným je třeba objasnit, že jejich práce bude podrobně rozebírána s cílem podpořit růst jejich vzdělávání a nikoliv kvůli nedůvěře supervizora.

Vzdělávání Třetí krok v ÚOS. Cílem je poskytnou nové informace (obvykle 2-5minuté "minilekce"), na základě vyžádání supervidovaným i dle úvahy supervizora. Na začátku je obvykle potřeba informací větší, později se zmenšuje

Dosahování cílů Učení je nejefektivnější, když je strukturované, cílené a podporuje participaci supervidovaných a obsahuje jasně definované vzdělávací cíle, aktivity, očekávání a kriteria evaluace.

Stanovení cílů Čtvrtá fáze ÚOS Identifikace Hierarchizace Volba až tří cílů pro bezprostřední práci. Po dosažení cíle, je vybrán nový cíl. ÚOS podporuje průběžné vybírání cílů na každé schůzce.

Typy cílů: Vzdělávací Praktické V rámci vzdělávací supervize dochází k plnění dvou úkolů vzdělávací supervize: podpora naplnění potřeb supervidovaného podpora naplnění potřeb klienta.

Propojení učení a praktické dovednosti Propojením celkových cílů a specifických dovedností ke konkrétní praktické zkušenosti vede k propojení výkonových dovedností s praktickou zkušeností. ÚOS se soustředí na definici vzdělávacích cílů, které se zapisují do kontraktu. Pokud se volí vzdělávací cíl, je vždy ve vazbě na konkrétní případ, což umožňuje zachovat vazbu mezi potřebami klienta a supervidovaného.

Spolupráce a volba cíle Efektivita supervize narůstá s mírou zapojení supervidovaných do výběru cílů. Výhody spolupráce při výběru cílů: zvolené cíle mají větší relevanci volí přiměřenější tempo složitost úkolů je přiměřená ke schopnostem supervidovaného napomáhá rozvíjet schopnost supervidovaného pracovat na svém učení i sebeevaluaci.

Hodnocení výběru cílů Čím více je schopen supervidovaný volit cíle, tím více může působit jako samostatná jednotka. Vývoj procesu definovat cíle: schopnost navrhovat cíle (od neschopnosti volit cíle, po složité cíle) schopnost navrhovat cíle ve vztahu k případu (od nesouvztažných k adekvátním) schopnost navrhovat cíle nezávisle (od supervizorova vedení k autonomní praxi) schopnost setřídit cíle dle priorit Schopnost propojovat učení a praxi