Teoretické přístupy k posouzení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ohroženým domácím násilím
Individuální výchovný plán
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní sociální práce
Systemický přístup v SP
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Andrea Brožová Doubková
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociální práce s rodinou 4
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Andrea Brožová Doubková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Vzorový projekt pro ZŠ.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Teoretické přístupy k posouzení Systémové hledisko

Systémová perspektiva Allen Pincus a Anne Minahanová (1973) Teze: „Sociální problémy se týkají interakce mezi osobou a systémy zdrojů“ Terminologie: problém, klient, případ

Typy systémů zdrojů Neformální/přirozené systémy: Ty zahrnují rodinu, přátele, sousedy, spolupracovníky a další. Poskytují emoční podporu, rady, informace a praktickou pomoc (např. hlídání dětí, drobné výpůjčky). Formální členské systémy: Patří mezi ně například odbory, rekreační kluby, podpůrné skupiny, sdružení rodičů a učitelů, družstevní společenství a sdružení nájemníků, které poskytují specializovanou pomoc než poskytují neformální systémy. Veřejné/ společenské systémy: Patří k nim například zdravotní systémy, státem garantované sociální služby, soudnictví, vzdělávací systémy.

Čtyři interakční systémy Systém činitele změny Klientský systém Cílový systém Akční systém

Systém činitele změny Sociální pracovník, který primárně odpovědný za práci na případu !!! Kdo ještě tento systém „obývá“? Role sociální práce je v posouzení vnímána jako centrální a uvažuje se množství různých intervencí, které jsou rozložené na spektrum různých osob.

Klientský systém Pincus a Minahanová definují klienta velmi specificky, a to jako každou osobu, rodinu, skupinu, komunitu nebo organizací, která (1) požaduje, zapojuje se a souhlasí s poskytnutím služby sociálního pracovníka, (2) očekává užitek z kontaktu a (3) má kontrakt nebo pracovní dohodu se sociálním pracovníkem.

Cílový systém Jedná se o lidi, které má činitel změny v souladu s definovaným cílem změnit či ovlivnit. Může zahrnovat klienta nebo osoby v klientském systému

Akční systém Jsou to lidé, kteří pracují souběžně se sociálním pracovníkem. Jsou často zejména rodiče či přátelé klienta, učitelé, zdravotníci, podpůrná skupiny. I oni se v určité míře podílejí na úsilí o změnu.

Případ k řešení Paní Novotná, 88 let, žije sama. Je vdova a její jediný syn žije ve vzdálenosti 30 km a není schopen ji pravidelně navštěvovat. Sama již není schopna nakupovat, má problémy s pamětí a je čas od času inkontinetní. Má dva sousedy, kteří ji střídavě pomáhají. Nakupují jí jídlo, ale mají starost o její zdravotní stav, který se celkově zhoršuje. V poslední době několikrát upadla a nemohla vstát, dokud ji někdo nenavštívilo. Kontaktovali sociálního pracovníka. Sociální pracovník navštívil paní Novotnou, aby posoudil její schopnost žít samostatně, jaké služby požaduje a případně bude akceptovat, a kdo jsou lidé, kteří je nejlépe poskytnou. Paní Novotná požaduje takové služby, které ji umožní zůstat doma. Sociální pracovník ovšem musí přesvědčit svého nadřízeného o schválení výdajů na tyto služby.

Výhody systémového přístupu 1 Umožňuje „jednoduše“ definovat cíl intervence (definicí zakázky). Vytváří dobré východisko pro plán intervence. Systémový přístup umožňuje objasnit účel různých kontaktů a aktivit a vztahů, které má s různými stranami. Tvorba akčního systému umožní získat širší perspektivu celé situace, zvláště s ohledem na mobilizaci lidí a zdrojů. Chrání sociálního pracovníka před pocitem, že musí sám realizovat všechny kroky osobně. Vymezuje místo (roli a úlohy) sociálního pracovníka. Vymezuje co vše, v jaké míře má být vykonáno a kým. Sys. Přístup ukazujre, že osoba, která požádala o pomoc nemusí být nutně cílem intervence. Systémový přístup nepředpokládá intervenci určitého typu (individuální, skupinovou, komunitní).

Výhody systémového přístupu 2 Důraz na dovednost síťování, také na schopnost širšího náhledu na situaci a na plánování intervence. Přístup podněcuje k úvaze zda akční systém dobře funguje, k systematickému uvažování o možných příčinách dysfunkce. Důraz na princip sebeurčení a zmocnění. Systemická mapa je vhodná pro všechny oblasti praxe – terénní práce, skupinová práce, lze jej užít v kontextu ústavní péče, komunitní práce. Mapa systémů podporuje posouzení v tom, že lokalizuje začleňuje do tvorby akčního plánu, všechny aktivity lidí v sociální síti.

Nevýhody systémového přístupu Hlavní nevýhodou systémového pohledu je, že je příliš obecná a neumožní hloubkový vhled při posouzení. Systémová mapa je sama o sobě nedostatečná, vyžaduje využití i dalších teorií. Systémová teorie se představuje jako nehodnotící, ale ve skutečnosti umožňuje, aby sociální pracovníci v průběhu posouzení pracovali s běžnými hodnotovými pozicemi, které jsou ve společnosti dominantní.

Reference List Milner, Judith and O´Byrne. 1998. Assessment in Social Work. 1 ed. New York: PALGRAVE.

Děkuji za pozornost