Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_632_ŘEZ_NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH_OVOCNÝCH_DRUHŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Bc. Soňa Pělová Průřezové téma Rozmnožování a údržba dřevin Tématický celek Odborný výcvik - Ovocnictví Ročník 1. Datum tvorby 23. 7. 2012 Datum a místo ověření 4. 4. 2013 odborný výcvik 1. Za, skupina číslo 6 Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Výklad nové látky - názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva, opakování předchozího učiva (cíl řezu, potřebné nářadí) Klíčová slova podle ponechaného dřeva, podle techniky řezu, podle ročního období, podle vývojového období Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Tvarování a řez nejvýznamnějších ovocných druhů
ANOTACE : prezentace v PowerPointu, určená pro 1. ročník učebního oboru ZAHRADNÍK, ODBORNÝ VÝCVIK k doplnění při opakování učiva a výkladu . Inovací je názornost ve spojení teoretických a praktických postupů práce s novými případně obnovenými nebo nově upravenými poznatky, získanými a ověřenými odborníky z praxe. Výrazně tak pomůže také při výuce handicapovaných žáků.
Tvarování a řez nejvýznamnějších ovocných druhů : Cíle řezu : - vytvarovat pevnou kostru stromu a rozmístit účelně větve - přivést dřeviny brzy do plodnosti - světlo do celé koruny - vyrovnávání růstu a plodnosti
Tvarování a řez nejvýznamnějších ovocných druhů : nářadí na řez stromů: pilky – skládací nebo rámové s otočným listem, nůžky s jedním nebo dvěma ostřími, žabka – pomocný nůž, brousek, žebříky Bezpečnost práce při používání nářadí - opakování
Bezpečnost práce při používání nářadí : Žebříky musí mít pevné všechny příčky, dvojáky musí být opatřeny řetízkem, hliníkové musí mít pojistné západky. Pokládají se vždy na rovnou plochu, v sadu stabilitu jistit přidržením.
Řez dřevin - základní rozdělení Rozdělování řezu : podle ponechaného dřeva na řez krátký, střední, dlouhý podle techniky řezu na pupen, na ostro, na čípek, na patku, na větevní kroužek podle ročního období na letní, zimní podle vývojových období – výchovný, udržovací, zmlazovací
Řez dřevin - základní rozdělení (Stangl, 1999, s.44-63) Podle ponechaného dřeva řez krátký – odřežeme více než polovinu výhonu; provádí se v mladém období řez střední – podporujeme růst i plodnost řez dlouhý – odřežeme méně než polovinu výhonu; pozor na vyholování (“Rubín“, “Rubinola“, “Bohemia“)
Řez dřevin - základní rozdělení 2) Podle techniky řezu řez na pupen – mírně šikmo asi 0,5-1 cm nad pupenem řez na ostro – u očkovanců – provádí se na jaře před vyražením mízy řez na čípek – u očkovanců – nechá se asi 15-20 cm podnože
Řez dřevin - základní rozdělení : řez na patku – velmi krátký řez, kdy zůstane 0,5 cm patka, na které jsou spící pupeny. Ty raší většinou kolmo. Mohou sloužit k zapěstování nové větve. řez na větevní kroužek – odstraníme větev bezprostředně nad větevním kroužkem , který vytvoří prstencové ztloustnutí na bázi větve.
ÚKOL : Proveďte na nachystaném materiálu : řez dlouhý, střední, krátký, řez na pupen, řez na patku, na větevní kroužek