ČESKÁ FOSFOROVÁ PLATFORMA BYLA ZALOŽENA – A CO DÁL?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Trh a jeho zákonitosti.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
USA – hospodářský obr.
USA United States of America
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Ohrožování základních složek biosféry
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Institut environmentálního inženýrství 546
VSTUPY A VÝSTUPY V EKONOMICE
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Marketingové prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Trh Pavel Šuranský.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Mezinárodní konference „Zpětný odběr 2015“ Letošní, již pátá mezinárodní konference, se bude zabývat těmito tématy:  hodnocením současného stavu zpětného.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Hydrosféra základní složka života
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
FOSFOROVÁ PLATFORMA V ČESKÉ REPUBLICE. FOSFOR -Esenciální makronutrient -Nenahraditelný -Postupně se vyčerpává -Poptávka závislá na fosilních zdrojích.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Úvod, základní principy a cíle
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
Jaroslava Barbara Sporková
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
GLOBALIZACE.
Člověk mění a vytváří krajinu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

ČESKÁ FOSFOROVÁ PLATFORMA BYLA ZALOŽENA – A CO DÁL? Konference Vodní nádrže 2017 Brno, 3. – 4. 10. 2017 Mgr. Dušan Kosour Povodí Moravy, s.p. www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Fosfor, fosfor, fosfor … • Zcela nepostradatelný prvek, nelze nahradit, nelze se bez něj obejít • Přes obrovské množství na Zemi je soustředěn nerovnoměrně, vhodných zdrojů je omezené množství • Může dojít? Ano! • Kdy? Odhady se různí, některé mluví o desítkách let. Situace se ale může rychle změnit – doly fosfátových rud jsou často v nestabilních zemích • Jak bude ubývat kvalitních rud, půjde cena nahoru, bude přibývat znečištění (kadmium, uran …) • V některých zemích dojdou fosfáty do 30 let (Čína, USA) www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Bez fosforu není život. www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Odpad? • Ve vodním prostředí přebytek fosforu způsobuje obrovské problémy: eutrofizace, degradace biotopů s dopadem na všechny složky, poškozená hodnota vodárenských i rekreačních nádrží • Odstraňování následků eutrofizace spotřebuje velké množství peněz (revitalizace, srážení celých přítoků, zavádění dalších technologií do úpraven vod) • Nejen v ČR, eutrofizace je globální problém – jezera, nádrže, oceány • Fosfor se stává odpadem nejen ve vodě, ale v potravinách, ve zboží, v průmyslových látkách • Minimální míra recyklace www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Jeden z největších vodohospodářských problémů www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

nezbytnost vs. plýtvání www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Z odpadu strategickou surovinou • Po letech bezuzdného plýtvání se začíná o fosforu mluvit jako o surovině, která je naprosto klíčovou pro budoucnost • EU umístila P na listinu kritických surovin • Ve světě se rozjíždí snahy o průmyslové zpracování odpadů a recyklaci fosforu z nich (např. Struvit, OSTARA) • Recyklovaný fosfor je stále příliš drahý, konvenční zdroje příliš levné • Žijeme na úkor budoucnosti, hrajeme pyramidovou hru s našimi vlastními potomky www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Pracovní skupiny ve světě • Závažnost problému vedla k vytvoření mnoha pracovních skupin, platforem: Německo, Nizozemí, Vlámsko, UK, USA, podpora místních vlád, ministerstev • Celoevropská ESPP – při vzniku podepsána deklarace více než 150 organizacemi (univerzity, chemičky, vodárenské společnosti, úřady státní správy i např. vláda Nizozemí …) • Již několik let příprav pro založení české pracovní skupiny • 27. dubna 2017 konečně založena Česká fosforová platforma www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

A co dál??? www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Práce, práce, práce … • Vznikl nástroj, který je připraven k dalšímu použití, platforma pro mnoho činností, společností, jednotlivců fosfor je společný problém … a společná práce • Vytvoření informačního prostoru • Čím více členů, tím větší akceschopnost • Čím více hlasů, tím více budeme slyšet • Je to pro mě? Určitě! Problém fosforu se dotýká téměř všech lidských činností www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Produkce potravin, hnojiva, degradace půd, eroze, sucho, povodně Zemědělství Produkce potravin, hnojiva, degradace půd, eroze, sucho, povodně Vodní prostředí Eutrofizace, sinice, narušení prostředí, vodárenství, rekreace Domácnosti Odpady, plýtvání potravinami, domácí chemie osvěta, kampaně Průmysl Potřebný zdroj, snaha o recyklaci, cirkulární ekonomika, odpadové hospodářství www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Pomozte nám s konkrétními problémy • V tocích fosforu je stále mnoho otázek: kolik se používá čistících prostředků? Kolik z toho je pro profesionální použití (výjimka z vyhlášky)? Dotazníkové akce, komunikace s výrobci … krásná témata pro BP, DP • Průmyslová odvětví, kde se používá fosfor, aniž bychom si to uvědomovali … potřeba monitoringu činností • Využitelnost fosforu z chemicky sráženého kalu polními plodinami … lze, nelze? Rešerše, výzkum … • Atd., atd. www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Pomozte nám s konkrétními problémy • V tocích fosforu je stále mnoho otázek: kolik se používá čistících prostředků? Kolik z toho je pro profesionální použití (výjimka z vyhlášky)? Dotazníkové akce, komunikace s výrobky … krásná témata pro BP, DP • Průmyslová odvětví, kde se používá fosfor, aniž bychom si to uvědomovali … potřeba monitoringu činností • Využitelnost fosforu z chemicky sráženého kalu polními plodinami … lze, nelze? Rešerše, výzkum … • Atd., atd. • www.fosforovaplatforma.cz www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Pracovní seminář • Po skončení programu Vodní nádrže 2017 v Salonku III, 14:00 www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz

Děkuji za pozornost. Dušan Kosour T +420 541 637 312 E kosour@pmo.cz Povodí Moravy, s.p., ředitelství podniku Dřevařská 11, 602 00 Brno www.pmo.cz www.fosforovaplatforma.cz