Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
Rostliny našich rybníků 4.ročník
U vody Živočichové DUM 19/1.
Přírodní rezervace na území Ostravy
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
Rostliny rybníka a jeho okolí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_10.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
Stavba rostliny, životní podmínky a význam rostlin ICT2_1/28
Ptáci břehů a tekoucích vod.
EKOSYSTÉM RYBNÍK, POTOK, ŘEKA - poznávačka
 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem  Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka  projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_PRVOUKA.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
SPOLEČENSTVO VOD Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové u vody 3. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_13_Ekosystém_louka_rostliny.
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_25_U vody – ve vodě
Ekosystém rybník Rostliny
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ
Společenstva vod Živočichové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
RYBY A OBOJŽIVELNÍCI (opakování)
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Obojživelníci VY_52_INOVACE_26 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Obr.č.1.
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
VY_32_INOVACE_60_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
SPOLEČENSTVO VOD Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pří_039_Rozmanitost přírody_Společenstva vod
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Poznávačka živočichové a rostliny vod
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_03_Les_stromy
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka Téma: Ekosystémy Datum tvorby: leden 2013 Číslo projektu: OP VK 1.4 70839921

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Digitální učební materiál slouží k výkladu nového učiva interaktivní formou. Jednotlivé slidy popisují živočichy žijící v řekách nebo jejich blízkosti. Součástí je odkaz na videoukázku bobra evropského. Ke shrnutí učiva slouží křížovka, která vychází z pojmů daného učiva. Tajenku tvoří vodní savec. Žáci s využitím internetového odkazu vyplní pracovní list. Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II.stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

Ekosystém řek a potoků je velice podobný životnímu prostředí rybníků a jezer. Stejně jako v okolí rybníků i zde žijí vlhkomilné rostliny jako je blatouch, pomněnka nebo kosatec. Řada ryb žije jak v rybnících, tak v potocích, v okolí všech vod žijí obojživelníci, plazi a savci. Někteří živočichové však ke svému životu potřebují řeky nebo potoky, ve kterých je voda chladnější, čistější a na kyslík bohatší.

Živočichové v řekách a potocích V horských potocích s chladnou, čistou a prudce tekoucí vodou žije pstruh obecný. Je to ryba, která je velmi citlivá na čistotu vody. Pstruh je oblíbenou rybou v jídelníčku člověka.

Je hlavní potravou pro pstruhy. Na dně proudících vod žije mřenka mramorovaná. Ke svému životu potřebuje čistou vodu. Je hlavní potravou pro pstruhy.

V řekách žije také vzácná ryba úhoř říční. Tato ryba je na seznamu kriticky ohrožených živočichů. Rozmnožuje se ve slané vodě.

Rak říční se řadí mezi korýše Rak říční se řadí mezi korýše. Stejně jako pstruh je velmi citlivý na znečištění vody. Rak má velmi vysokou schopnost regenerace a může mu dorůst dokonce i oko.

Bobr evropský velmi přizpůsoben vodnímu životu, rád si staví soustavy kanálů a hrází. Jeho potravu tvoří kromě bylin i větvičky vrby a topolu a lýko. Tvrdé dřevo dubu či jasanu používá spíše jako stavební materiál na hráze a v okolí řek tyto dřeviny aktivně ničí, aby poskytl více prostoru preferovaným vrbám.

Vydra říční je výborný plavec a potápěč Vydra říční je výborný plavec a potápěč. Ve vodě může vydržet až 5 minut, přičemž může uplavat až 400 m. Vyhrabává si poměrně dlouhou noru s doupětem v hlinitých březích nebo pod kořeny stromů. Často bývá vchod pod vodní hladinou, čímž se stává nepřístupnějším pro mnoho vydřích predátorů.

V okolí stojatých i tekoucích vod žijí tito živočichové: skokan hnědý ropucha obecná rosnička zelená užovka obojková čolek obecný

Ondatra pižmová

Pracovní list pro práci s internetovým odkazem.

Řešení křížovky: bobr – obecný – vydra – rak – pstruh – pramen – skokan potok – rosnička – užovka – mřenka – úhoř – vrba - nádrž

Zdroje: BEZANEVRISME. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Triturus_vulgaris.jpg . wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anguilla_anguilla.jpg ZSOLDOS, Márton. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Barbatula_barbatula_k%C3%B6vi_cs%C3%ADk.jpg STRIEWSKI, Wolfgang. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wst_meerforelle_stoer_001.jpg BEZ. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potamobius_astacus.jpg FILIP, Martin. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mlok.JPG OLSEN, Perl Harald. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beaver_pho34.jpg DBHACK88. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Loutre2.jpg

ANEVRISME. wikipedie. cz [online]. [cit. 9. 1. 2013] ANEVRISME. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Triturus_vulgaris.jpg MENKE, Dave. wikipedie.cz [online]. [cit. 9.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ondatra_zibethicus_FWS.jpg   klipart – www.microsoft.office.com