Novověk - Renesance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Advertisements

RENESANCE a humanismus
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Tento program muze s tvoji pomoci, vytvorit obrazek Tveho obliceje.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5760_NES
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5960 _NES
RENESANCE A HUMANISMUS
Antická kultura.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Lidské rasy VY_52_INOVACE_05 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4860_NES
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Krása v proměnách času.
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5260_NES
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
Závěr 18. století – poč. 19. století
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_5660_NES
Lidské rasy.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4260_NES
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
RENESANCE A HUMANISMUS
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Renesance a humanismus
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
BAROKNÍ ODĚVY. šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na oblékání a plné detail ů : šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na.
Barokní móda.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Staletími krásy vzpomínáme a sníme.  byzantský styl  6. – 15. století  člověk je rozpolcen mezi řeckou uměřeností a racionalismem a křesťanskou mystikou.
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Robo Portrét Tento program umí vytvořit Vaši obrazovou podobiznu podle Vašich údajů a přání.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Lucie Dušková G a OA Chodov
Byzantská říše.
RENESANCE, BAROKO, ROKOKO
prodloužení trvanlivosti účesu.
Vlasy se ostříhaly plastickým střihem, seřezáváním směrem do obličeje.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční.
STAROVĚK. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_134 Jméno autora: Mgr. A. Miloslava.
Vývoj módy od A do Z Jana Vosátková Alina Sutulová.
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
19. století. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_137 Jméno autora: Mgr. A. Miloslava.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce.Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Črta… SVATEBNÍ ŠATY V MINULOSTI. Přiléhavý střih, zdůrazněná vertikála štíhlé siluety, úzké rukávy, dlouhá sukně – gotické svatební šaty.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
Historie hřebene EU-3-1.  První nálezy hřebenu jsou staré až několik tisíc let.  Vyráběly se z kostí, čelistí, rohů, slonoviny nebo dřeva (později.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Říjen 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
Móda krátkých vlasů 30. léta Třicátá léta jsou charakteristická ondulací železem a rozvojem termické preparace Josef Mayer- zdokonalení termické.
Egypt 5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l. 1.Období 5000 let př.n.l. 2.Období 3500 let př.n.l.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Gotika Bolfíková Nikola.
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Francouzská revoluce a direktorium
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
SECESE Poslední móda dlouhých vlasů u žen.
Móda krátkých vlasů: 60. léta
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
40.- léta léta jsou charakteristická nástupem vodové ondulace.
Vlasy se ostříhaly plastickým střihem, seřezáváním směrem do obličeje.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Transkript prezentace:

Novověk - Renesance

Období Renesance je charakteristické Renesance 15. století n.l. Období Renesance je charakteristické Návratem člověka k přírodě, k antice (Řecko, Řím) Vznikem nové módy – návrat k přepychu Po stránce účesové se projevuje až od roku 1500. V tomto období se představuje nový ideál krásy. Hlavní znaky vysoce odkryté, vyholené čelo a kulatý obličej; bledá pokožka; útlá postava; Světlá barva vlasů u žen. Projevuje se zde snaha napodobit Antiku, ale později se vytváří vlastní ideál krasy.

Renesance –účesy žen Dámské účesy se rozlišovaly podle země- geografického hlediska na: 1.Renesanci francouzskou Vlasy byly sčesány z čela přes podložku do srdcovitého tvaru. V přirozeném tvaru: hladké, vlnité, kudrnaté se vyčesávaly do plochých uzlů pod vlasovým vírem. Tento účes napodoboval tvary řeckých uzlů. Ozdoby: Šňůry perel, vzácné kameny, rejčí peří.

Renesance francouzská

Renesance španělská 2. Renesance španělská Vlasy se hodně kadeřily do drobných loken ondulační tyčí kalamis. Zkadeřené se vyčesávaly do širokých uzlů. Jednotlivé prameny vlasů se proplétaly do tvaru copů ze kterých se tvořil uzel, který se podkládal podložkami (kopíruje římské uzly). Hustota vlasů se doplňovala pomocí příčesků z pravých vlasů. Uzel byl velmi bohatý. Jako ozdoby se používala pokrývka ze zdobeného sametu nebo klobouky.

Renesance španělská

Renesance italská 3. Renesance italská Byla nejpřirozenější, dlouhé vlasy hladké, vlnité se Sčesaly z čela směrem dozadu a ponechaly se volně Splývat do výstřihu na ramena. Nad čelem se zdobily pomocí diadému – čelenka se zavěšeným šperkem nad kořenem nosu.

Renesance- účesy mužů V mládí nosili muži delší zkadeřené vlasy zastřižené po ramena a hladce vyholené tváře. Ve stáří si vlasy zkrátili těsně nad ušima a sčesaly směrem dozadu. Tváře byly upraveny do tvarů krátkého plnovousu nebo pečlivě zaholené bradky. Velkou módou bylo okruží - krajkové límce.