Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l."— Transkript prezentace:

1 5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l.
Egypt 5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l. 1.Období 5000 let př.n.l. 2.Období 3500 let př.n.l.

2 Egypt Zeměpisná poloha Egypta - kontinent Afrika Řeka Nil
Horké podnebí To ovlivnilo módu i účesovou tvorbu Vrchol módy let př.n.l. Pak je pod nadvládou Říma. Civilizace, která dosáhla úspěchů ve stavitelství, lékařství, duchovní i hmotné kultuře

3

4 Egypt-1. období 5000 let př. n. letopočtem
V období 1. egyptských faraónů byla móda v odívání a v účesové tvorbě jednoduchá. Účesy mužů Holili si tváře a hlavy; Nosili paruky – ochrana proti slunci; Faraónové a kněží nosili falešný vous (umělá bradka). Tento vous byl tvarovaný do kostky nebo obdélníku. Byl vyroben z ovčí vlny, délka udávala stupeň hodnosti-postavení ve společnosti. Používali depilační prostředky, líčení obličeje.

5

6 Egypt-5000 let př. n. l. ZÁKLADNÍ STŘIH –MIKÁDO
Účesy žen Ženy nosily přirozené tmavé vlasy s hladkou úpravou, rozdělené pěšinkou uprostřed a zastřižené do roviny těsně pod ušima-tvar mikáda. Později se objevuje ofina zastřižená nad obočí. Hustota vlasů se doplňovala vlásenkou, která byla připevněná na bronzové čelence. ZÁKLADNÍ STŘIH –MIKÁDO OFINA – MUSÍ VYNIKNOUT OČI

7 Egypt- 3500 let př. n. l. Účesy žen
Délka vlasů se prodloužila po ramena. Vlasy se splétaly do drobných copánků, Kadeřily do provázkovitě stáčených pramínků. Do vlasů se splétaly korálky. Účes se zdobil čelenkou. Módní byla ofina zastřižená do oblouku nad kořenem nosu.

8

9 Egypt- vyholené hlavy Ve starověkém Egyptě nosili lidé vyholené hlavy právě z důvodu hygieny. Byl to ten nejjednodušší způsob jak se zbavit vší a všemožných nečistot. Chodit na veřejnosti bez vlasů bylo ovšem společensky nepřípustné, proto byly velmi oblíbené paruky.

10 Egypt- paruky V Egyptě byly velmi oblíbené paruky. Původní význam-ochrana proti slunci. Paruky byly vyráběny z ovčí vlny nebo rostlinných vláken. Čím více se paruka podobala pravým vlasům, tím byla dražší. Později byly vyráběny z lidských vlasů.

11 Egypt- líčení Černé obočí Černé linky kolem očí Zelené stíny

12 Egypt Egypťané prováděli depilaci chloupků na těle.
Používali parfémy a do pokožky si vtírali vonné oleje.

13 Egypt- barvení vlasů K barvení vlasů byla často používána henna.
Používala se i při barvení nehtů, tetování těla, barvení textílií.

14 Egypt – účesové prvky dnes
Rasta/afro- copánky –prodlužování vlasů mikádo s módní úpravou ofina


Stáhnout ppt "5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l."

Podobné prezentace


Reklamy Google