Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Regionální politika EU Dopady Lisabonské smlouvy Ing. Oldřich Vlasák Konference „EU po Lisabonu“ Hradec Králové, 16. března 2010.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Evropské fondy a jejich fungování v České Republice
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální a strukturální politika
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Základní schéma systému a další možnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006 České zdravotnictví v Evropské unii Nabízené příležitosti strukturální politiky Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006

Všudepřítomná Evropská unie Dopad politik EU / ES na zdravotnictví

Dnešní podoba strukturální politiky EU 2000 - 2006 Cíl posílení ekonomické a sociální soudržnosti a snížení rozdílů mezi regiony Nástroje Cíl 1 – zaostávající regiony Cíl 2 – regiony se strukturálními obtížemi Cíl 3 – modernizace a HRD ERDF, ESF, EAGGF, FIFG, CF 4 iniciativy (Interreg III, Urban II, Leader + a Equal) Finanční zdroje přibližně 233 miliard € (z toho 24 miliard pro EU10)

Strukturální politika dnes a zdravotní péče Možnosti podpory zdravotní péče z „evropských“ peněz Evropská pravidla umožňují financovat projekty v oblasti zdravotní péče ERDF umožňuje financování investic do zdravotnictví v regionech cíle 1 ESF zakládá prostor pro podporu zaměstnanosti ve zdravotnictví, vzdělávání zdravotnického personálu, zvyšování standardu bezpečnosti práce na rizikových pracovištích, sociální začleňování lidí se zdravotními problémy, … Využití „evropských“ peněz ve zdravotnictví závisí na národních vládách Podpořené oblasti v evropských státech zahrnují Restrukturalizace nemocniční sítě (Kanárské ostrovy) Modernizace zdravotnických zařízení (Litva, Estonsko) Projekty eZdravotnictví (Itálie, Španělsko, Maďarsko) Podpora síťování profesionálů (Luxemburg, Francie) Financování přeshraniční péče (Holandsko, Německo) …

Přiklad účelného využití evropských peněz Portugalsko - Operační program Saude a opatření HROI Oblasti podpory Podpora zdraví a prevence nemocí Produkce zdravotně-vzdělávacích materiálů Zdravotnické informační systémy Specializované jednotky pro paliativní péči Epidemiologické hodnocení … Zlepšení přístupu ke zdravotní péči Modernizace vybavení nemocnic Certifikace a řízení kvality Kontinuální vzdělávání zdravotnického personálu Rozvíjení partnerství ve zdravotnictví Podpora navazující péče Celkový rozpočet 1.020,72 milionů € Podpora z EU 717,47 milionů € 3,7 % všech „evropských“ peněz 5 % celkových nákladů ve zdravotnictví

Řada evropských států vnímá podporu zdravotní péče jako prioritu. Promarněná příležitost Zdravotnictví, strukturální fondy a Česká republika Z předvstupních fondů Phare ČR čerpala 1,6 milionů € na projekty v oblasti zdravotní péče Vstup ČR do EU však Ministerstvo zdravotnictví jednoznačně podcenilo (viz též žaloba Komise pro nedostatečnou implementaci směrnic o uznávání lékařských a zubařských kvalifikací) Dopadem je skutečnost, že po vstupu ČR do EU není možné čerpat evropské peníze na projekty přímo zaměřené na oblast zdravotnictví a poskytování zdravotní péče Dílčí závěr: Řada evropských států vnímá podporu zdravotní péče jako prioritu. Přes značný deficit našeho zdravotnického systému vláda ČR nepovažuje investice do zdravotnictví za oblast hodnou podpory z evropských peněz.

Předpokládaný vývoj regionální politiky EU 2007 - 2013 Cíl Podpora strategické orientace EU (Lisabonská strategie) a pomoc nejméně rozvinutým regionům Rozvoj venkova mimo politiku soudržnosti Nástroje Cíl konvergence Cíl konkurence Cíl spolupráce ERDF, ESF, CF Finanční zdroje Komise navrhla 336,1 miliard EUR

Strukturální politika „zítra“ a zdravotní péče Budoucí možnosti „evropské“ podpory zdravotnictví Schvalovaná evropská pravidla stanovují zdravotnictví jako jednu z deseti hlavních priorit pro čerpání evropských peněz Regionům cíle Konvergence bude umožněno investovat do rozvoje a modernizace zdravotní péče Regiony cíle Spolupráce mohou využít strukturální fondy do nudování společné zdravotnické infrastruktury a navazování partnerství Podpořené oblasti mohou zahrnovat (dle Strategických zásad ES) Prevenci zdravotnických rizik Výměna zkušeností a rozvoj dovedností Doplňování sítě zdravotnické infrastruktury Podpora poskytování účinných zdravotních služeb Zajištění odpovídajících technologií, telemedicína Využití potenciálu e-zdravotnictví … Základní motto Unie Investice do zdravotnictví = hospodářský růst a pracovní místa = ekonomická a sociální koheze

Historie se opakuje Zabraňme společnými silami další promarněnou příležitost V současné době se připravují dokumenty pro čerpání „evropských“ peněz v příštím programovacím období. Na těchto dokumentech bude záviset, do jakých oblastí budou proudit evropské peníze. Národní rozvojový plán schválený vládou ČR jako zásadní strategický dokument pro řízení strukturální politiky v ČR opět zdravotní péči opomíjí. Klíčové bude, zda podpora zdravotní péče bude obsažena v Národním strategickém referenčním rámci a v jednotlivých operačních programech. Závěr: Evropská unie nabízí podanou ruku pro revitalizaci našeho zdravotnictví, vláda ČR ji odmítá přijmout. Vytvořme společný tlak na MMR a MZd a požadujme, aby investice do zdravotnictví byly prioritou čerpání struklturálních fondů

Děkuji Vám za pozornost Kontakt Eurokancelář Vančurovo náměstí 663 Hradec Králové 500 02 Tel.: +420 496 220 305 E-mail: ovlasak@europarl.eu.int http://www.vlasak.net Děkuji Vám za pozornost