Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
Advertisements

Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba More than one meaning VY_22_INOVACE_31 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Fonologie Cvičení číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Word Order & Emphasis Come up with the questions that the following statements answer. Remember that new information usually comes at the end of a sentence.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_01
BÝT (kladný a záporný oznamovací způsob)
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Present simple Questions. Form of the question How do we form the present simple question? How do we form the present simple question in case of the 3rd.
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns Insert the correct form of the demonstrative pronoun into the following sentences. Be sure to use the appropriate case,
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ20
Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
 pondělí (n.)  úterý (n.)  středa (f.)  čtvrtek (m.)  pátek (m.)  sobota (f.)  neděle (f.)
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
⇨ sto (nom. sg.; neutral) 200 ⇨ dvě stě (dual) 300, 400 ⇨ tři, čtyři sta (nom. pl.) 500 – 900 ⇨ pět, šest,… set.
Který or Jaký? Insert the proper form of který (which one?) or jaký (what sort of?), depending on the sense of the sentence. Vzor: V(e) ____ jazycích máte.
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs In each of the following sentences, change all masculine animate nouns into their feminine counterparts,
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_18
Časování slovesa BÝT (to be)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Articles /členy/ Articles /členy/ 1. The definite article /určitý/ : The sun The sun 2. The indefinite article /neurčitý/ : A car An apple A car An apple.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 33 Číslo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Vepřeková Třída/ročník:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
WILL/WON'T, PROMISES, OFFERS, DECISIONS, WORD STRESS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In.
2 Czech 100 Czech for Travelers Czech for Travelers Lesson 2 - Geography
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
Feminine Nouns, Adjectives, and Demonstratives Czech 403.
Doplňte otázky. Complete the questions. 1._____ je to?To je Martin. 2._____ jste?Jsem z Norska. 3._____ je to? To je počítač. 4._____ děláte v Brně?Studuju.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
Word order Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace Litoměřice, Komenského 3 Autor: Pavel Vágai.
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
Čeština: 8. lekce Czech language: 8 th lesson TEST 3. Communicative Competency: My daily routine. University city Brno. Grammar:. Where do you go versus.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová Long form I am you are he is she is it is we are you are they.
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
Č. DUMu: VY_22_INOVACE_02_TO BE – krátká odpověď
Čeština: 7. lekce Czech language: 7th lesson
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
TO BE – questions, short answers
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Instrumentál singuláru
Basic phrases Dobrý den. (F) Ahoj./Čau. (I) Na shledanou. (F)
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs
Numerals 0 nula 1 jeden, jedna, jedno 11 jedenáct
ANJ_Verbs TO BE PRESENT_01 Mgr. Filip Soviš
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_03.
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Anglický jazyk 3.třída to be
Zopakovat Rozumím atd..
Čeština: 1. lekce Czech language: 1st lesson
Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Jídlo (Food, Meals) B2 Tematická oblast Angličtina: ústní zkouška
WHAT IS BLUE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)

Two meanings of the pronoun vy Vy can refer to: 1) More people => 2nd person of plural Vy bydlíte v Brně? – Ne, my bydlíme v Praze. Do you live in Brno? – No, we live in Prague. 2) One person (formal) Vy bydlíte v Brně? – Ne, já bydlím v Praze. Do you live in Brno? – No, I live in Prague.

Verb be Sg. Pl. 1. Já jsem 1. My jsme 2. Ty jsi (I)/vy jste (F) 2. Vy jste 3. On/ona/ono (to) je 3. Oni/ony/ona jsou Pronunciation: jsem /sem/, jste /ste/ … Ty jsi student? => INFORMAL X Vy jste student? => FORMAL Vy jste studenti?

Jsem doma. Já jsem doma, ty ne. Jsem student. Já jsem student. Je učitel. On je učitel. Jsme přátelé. My jsme přátelé. Jsou bratři. Oni jsou bratři.

Negation of the verb být Sg. Pl. 1. Já nejsem 1. My nejsme 2. Ty nejsi (vy nejste) 2. Vy nejste 3. On/ona/ono (to) NENÍ 3.Oni/ony/ona nejsou To je škola? Ano, to je škola. Ne, to není škola.

Czech yes-no questions No auxiliary verb Intonation To je pan Novák. ↘ To je pan Novák? ↗ Vy jste z České republiky. ↘ Vy jste z České republiky? ↗

Czech word order Flexible A: To je nemocnice?/Je to nemocnice? B: Ano, to je nemocnice./Ano, je to nemocnice. Ne, to není nemocnice./Ne, není to nemocnice. New information – at the end of the sentence A: Kde je Jana? B: Jana je tady.

Basic questions Co je to?/Co to je? To je počítač. Kdo je to?/Kdo to je? To je učitel. Kde je Petr? Petr je tady. Co je tam?/Co tam je? Tam je škola.

Adverbs of place

Kde je míč?

Tady x tam

Gender of nouns 1) Masculine - a consonant at the end of the noun: učitel, bratr, přítel, stůl, student, večer, nos - less frequent: -a (kolega), -e (soudce), -í (rozhodčí) 2) Feminine - nouns often end in –a or –e: židle, ruka, hlava, lampa, škola, učitelka -less frequent: consonant (stříň), -í (rozhodčí) 3) Neuter - nouns often end in –o: město, divadlo, kino, víno, pero, pivo, místo - less frequent: -e (moře), -í (náměstí)

Demonstrative pronoun TEN, TA, TO Meaning: 1) That: Podej mi tu knížku. 2) Definite article: Tam je hotel. Ten hotel je velký. TEN (m.) člověk x tento/tenhle (m.) člověk TA (f.) žena x tato/tahle (f.) žena TO (n.) město x toto/tohle (n.) město

Adjectives 1)Hard adjectives: Starý muž (m.): masculines =>-ý Stará žena (f.): feminines => -á Staré okno (n.): neutrals => -é 2) Soft adjectives: Moderní koberec (m.): masculines =>-í Moderní postel (f.): feminines =>-í Moderní okno (n.): neutrals => -í

Jaký, jaká, jaké What…like? What kind of…? Jaký je ten pokoj (m.)? Ten pokoj je malý a moderní. Jaký je to pokoj (m.)? To je malý a moderní pokoj. Jaká je ta lampa (f.)? Ta lampa je žlutá a moderní. Jaká je to lampa (f.)? To je žlutá a moderní lampa. Jaké je to okno (n.)? To okno je velké a moderní. Jaké je to okno (n.)? To je velké a moderní okno.

JEDEN, JEDNA, JEDNO one Jeden (m.) člověk Jedna (f.) žena Jedno (n.) město Ten jeden starý muž Ta jedna stará žena To jedno staré okno