Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE JAKO FYZIKÁLNÍ POJEM
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jednoduché stroje.
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
Práce při zvedání tělesa kladkami
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
JEDNODUCHÉ STROJE.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.
Název materiálu: PRÁCE – výklad učiva.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Název materiálu: PRÁCE
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Práce ve fyzikálním slova smyslu
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
MECHANICKÁPRÁCE.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Práce ve fyzikálním slova smyslu
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK

Můžeme si nějak mechanickou práci usnadnit? Trocha úvah na začátek Co vás napadne, když slyšíte slovo práce? Jak se vlastně dá měřit práce? Můžeme si nějak mechanickou práci usnadnit? ???

Práce Je rozdíl, pokud užijeme pojem práce doma nebo ve fyzice. To co je pro nás práce v běžném životě ještě pro nás nemusí být práce ve fyzikálním smyslu a naopak. Co je to tedy ona práce ve fyzice? Práce ve fyzice Práce ve fyzikálním smyslu se koná, přemisťujeme-li nějaké těleso po nějaké dráze za pomoci nějaké síly.

Takže, i když kolikrát můžeme být reálně pěkně utahaní, nemusíme fyzikálně vykonat vůbec žádnou práci. Je tedy vždy nutno užít nějaké síly a posunout s tělesem na které působíme! Visíme-li například na větvi, nebo držíme nákup v ruce, můžeme sice hekat námahou, ale žádnou práci nekonáme!

Mechanická práce Mechanickou práci konáme, pokud na těleso působíme silou a vlivem této síly ho přemísťujeme po jisté dráze ve směru působící síly. Příklady: - zvedání tělesa do výšky tažení tělesa po podložce (překonávání odporu třecí síly) F F s s

Mechanická práce Práce je fyzikální veličina Značí se W Základní jednotkou je 1J (joule, čti džaul) Vedlejší jednotky: kJ, MJ, GJ, … ( kilo, mega, giga ) Popiš jednotlivé obrázky z hlediska konání práce …

James Prescott Joule (1818 - 1889), Výpočet práce W je vykonaná práce v joulech F je působící síla v newtonech s je dráha, po níž síla působí v metrech James Prescott Joule (1818 - 1889), anglický fyzik Práci jednoho joulu vykonáme, posuneme-li těleso půso- bením stálé síly jednoho newtonu po dráze jednoho metru v směru síly.

Příklady k procvičení Příklad: Náklad posouváme přímočarým pohybem po vodorovné silnici po dráze 2 km působením síly velikosti 3 000 N. Jakou práci vykonáme? s = 2 km F = 3 000 N W = ? ( J ) = 2 000 m W = F . s W = 3000 . 2000 = 6 000 000 (J) W = 6 MJ Vykonáme práci 6 MJ.

Příklady k procvičení 2. Příklad: Jakou práci vykoná Karkulka, ujde-li s košíčkem o hmotnosti 4 500 g cestu k babičce přes les dlouhou 2,5 km? s = 2,5 km m = 4 500 g W = ? ( J ) = 2 500 m = 4,5 kg F = Fg = m . g = 4,5 . 10 = 45 N W = F . s W = 45 . 2500 = 112 500 (J) W = 112,5 kJ Karkulka vykonala práci 112,5 kJ.

Příklady k procvičení 3. Příklad: Jak velikou silou působí jeřáb, který při přesunu břemene o 15 m vykoná práci o velikosti 30 kJ? s = 15 m W = 30 kJ F = ? ( N ) = 30 000 J W = F . s → F = W : s F = 30 000 : 15 = 2 000 (N) F = 2 kN Jeřáb působí silou 2 kN.

Příklady k procvičení 4. Příklad: Do jaké výšky byl zvednut pytel brambor o hmotnosti 50kg z povrchu Země rovnoměrným pohybem, když byla přitom vykonána práce 2250J. m = 50 kg W = 2 250 J s = ? ( m ) F = Fg = m . g = 50 . 10 = 500 N W = F . s → s = W : F s = 2 250 : 500 = 4,5 s = 4,5 m Pytel brambor byl zvednut do výše 4,5 m.

KLADKY, práce na kladkách KLADKY ŘADÍME MEZI JEDNODUCHÉ STROJE, KTERÉ NÁM USNADŇUJÍ MECHANICKOU PRÁCI Kladka je vlastně kotouč, který se otáčí kolem své osy a na obvodu má žlábek, ve kterém vedeme provaz (lano, … ). DĚLÍME JE NA: 1) KLADKA PEVNÁ 2) KLADKA VOLNÁ 3) KLADKOSTROJE

Aby nastala rovnováha sil, musí platit: F = Fg KLADKA PEVNÁ Její hlavní výhodou je směr působící síly Zvedáme-li něco pouze rukou, působíme silou vzhůru Při užití kladky působíme pro zvedání směrem dolů a tím pádem můžeme využít vlastní váhy! Aby nastala rovnováha sil, musí platit: F = Fg Fg F Žádnou sílu tedy neušetříme, ale můžeme využít vlastní hmotnost, neboť působíme směrem dolů!

Fg = 2 * F KLADKA VOLNÁ F Hodí se pro zdvihání těžkých břemen Ke zvednutí je totiž potřeba jen poloviční síla Nevýhodou je směr působící síly, neboť je vzhůru, chceme-li něco zvedat do výšky Fg F Pro rovnováhu je opět potřeba vyvážit gravitační sílu. Na volné kladce se tato síla však rozloží na dvě stejně veliké síly, z nichž jednu drží závěs a druhou naše paže. Proto nám stačí jen poloviční síla, nežli by byla potřebná u kladky pevně. A proto platí Fg = 2 * F

KLADKOSTROJ F Spojením výhod kladky pevné a volné získáme kladkostroj Kladkou pevnou získáme výhodný směr působení a kladkou volnou zmenšíme sílu Nevýhodou je však fakt, že kolikrát zmenšíme sílu, tolikrát zvětšíme délku lana Fg F h s U kladkostroje je opět působící síla poloviční, ale chceme-li zvednout břemeno o do nějaké výšky, musíme vytáhnout dvakrát tak dlouhé lano. Platí tedy: Fg = 2 * F 2*h = s

PRÁCE NA KLADKÁCH - porovnání Práce při užití kladky, kladkostroje či jen holých rukou je stále stejně veliká. Kladky mají pro nás výhodný směr působící síly a u kladkostroje nám stačí menší síla, nežli by byla potřeba bez něho

Bez práce nejsou koláče. lidové přísloví