Poptávka po zdravotní péči

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Problematika zdravotnictví
Poptávka po zdravotní péči - dokončení Nabídka zdravotní péče
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Nemocenské pojištění Principy.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Page  1 Několik teoretických poznámek ke kvalitě českého zdravotnictví v zrcadle systémového přístupu MUDr.Rudolf Střítecký FM J.Hradec VŠE Praha Vedoucí.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
MARKETINGOVÝ MIX.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Chudoba jako sociální problém
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
1. téma Úvod do daňové teorie.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Zdravotní politika MKV_VESP Tutorial 2. Zdravotní politika  vyjádření zájmů společnosti (státu) na zdraví obyvatelstva s cílem jeho zlepšování a.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Poptávka po zdravotní péči

Kenneth ARROW : „… zdravotnické trhy se odlišují zejména v povaze poptávky, očekávaném chování lékařů, v nejistotě výsledného produktu a v podmínkách nabídky“ (Uncertainty and the Welfare Economics of Medical Care; 1963)

Charakteristika poptávky Individuálně nepředvídatelná Nepravidelná Intenzívní Vykazuje externí užitky Existence elity Cenová elasticita ? Nabídkou indukovaná poptávka

Nástroje racionalizace (redukce, omezování) poptávky Progresivní a regresivní pojistné sazby Finanční spoluúčast Stanovení maximální výše prostředků vyplácených za diagnózu Posílení vědomí hodnoty a ceny zdraví Omezení rozsahu garantované péče Pořadníky a délka čekací doby Gate-keeper systém Motivace k využívání služeb určitých zařízení

Finanční spoluúčast pacientů ČR 8,6% Průměr OECD 25% Spoluúčast NENÍ dalším zdrojem financování, spíše stabilizační opatření Cílem je : omezit nadbytečnou poptávku; snížit míru korupce; zvýšit spoluzodpovědnost pacienta za jeho zdravotní stav Negativa spoluúčasti : možnost omezení dostupnosti péče pro nižší příjmové vrstvy; negativní dopad na zdravotní stav obyvatelstva; nižší spotřeba preventivních služeb, na které se připlácí

Omezení rozsahu garantované péče (GP) – definice GP Užší pojetí : GP je péče hrazená z veřejných prostředků Širší pojetí : všechny podmínky pro poskytování péče jako časová a geografická dostupnost, kvalita péče

Omezení rozsahu GP – proč garantovat péči a jakými nástroji Proč garantovat určitý rozsah péče : Systém je v krizi (co si MOHU dovolit hradit a co ne – rozvojové země) Starost o efektivnost systému (rozhodnutí,co hradit a co ne z hlediska efektivnosti) V rámci vymezení práv občana Nástroje garantování péče : Pozitivní – na co MÁM nárok Negativní – na co NEMÁM nárok

Omezení rozsahu GP – jak vymezit balík GP Zásady WHO (solidarita,všeobecná dostupnost,..) Dle cílů zdravotní a/nebo sociální politiky Dle kulturních a morálních kritérií Jako výsledek politických bojů Dle ex-ministra Stráského

Omezení rozsahu GP – jak vymezit balík GP v ČR Rozsah povinného pojištění nutno zrevidovat (stárnutí populace,technologický vývoj,atd.) Nutno zvolit jedno kritérium při tvorbě balíku GP jako např. medicínská účinnost, ochota k solidaritě, nákladová efektivita, finanční zátěž (spoluúčast)

Progresivní a regresivní pojistné sazby,bonusy,tlak na prevenci Běžný prvek v činnosti komerčních pojišťoven Možný nástroj stimulace pacienta na zdravější způsob život ?diskriminační opatření pro lidi s vrozenou dispozicemi k onemocnění Vhodné jsou bonusy na podporu prevence

Maximální výše prostředků vyplácených za diagnózu Stanovena maximální výše prostředků za danou diagnózu Pokud nemocnice/lékař účtuje vyšší cenu, pacient hradí rozdíl z vlastních prostředků Problém : pacient musí mít k dispozici podrobné informace o cenách (obtížné) Zavedení této metody je nákladné

Pořadníky a délka čekací doby Pro vyšší příjmové skupiny (nečekají,platí) Vhodnější u specialistů, méně vhodné u praktických lékařů Vede k protekcionismu a nerovnosti (kdo může čekat a kdo ne, nutnost zohlednění naléhavosti případů)

Gate keeper systém Praktický lékař jako regulátor poptávky po specializované péči Praktický lékař „vybaví pacienta žádankou a pošle ho dál“ Omezení svobody volby lékaře

Motivace k využívaní určitých služeb nebo zařízení Pojišťovna nasmlouvá služby tam, kde dosahují nejnižší náklady nebo kde mají nadbytek volných kapacit Pacient buď akceptuje kontrakt nebo zvolí jiné zařízení/službu, ovšem za nevýhodnějších finančních podmínek