Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.3 líčení Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přichází jaro Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Básnické umělecké prostředky OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce.
Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a práce.
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 5– POWERPOINT - ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Název školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Slova se skupinami DĚ, TĚ, NĚ
Název prezentace (DUMu)
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Věta se skládá ze slov Název školy
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
SLOH – popis statický líčení
AUTOR: Jiřina Dáňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Druhy vět - tázací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Tvoření sloves a doplňování do vět
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Logické hry s názvy rostlin a určování rostlin podle obrázku.
Skupiny DĚ, TĚ, NĚ, BĚ, PĚ, VĚ, MĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Ekosystém louka Živočichové
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Určování čeledí rostlin podle klíče.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_III.Vu_JARO_ZMĚNY.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba stromu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Člověk a jeho svět 3. ročník
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Metafora ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Co je to metafora? Ukázky metafory v poezii. Práce s textem básní.

Datum vytvoření projektu květen 2012 Ročník 5. Popis prezentace Pojem metafora. Práce s textem.

METAFORA METAFORA - je obrazné pojmenování na základě vnější podobnosti. Metafora má různé druhy: např. přirovnání či PERSONIFIKACE, kdy se o neživé věci mluví jako o živé ... " vojsko Pražanů postupovalo jako jarní proud'', "vzdychající vlny“ Příklad: Spal pod Velkým vozem (=venku).

Další příklady metafory  týkající se tvaru - zub pily týkající se rozsahu - kapka štěstí týkající se funkce - hlava rodiny týkající se místa - čelo průčelí

Metafora v poezii Robert Desnos Jabloňový květ Pěnkava zpívá květům jabloně A v květnu z jabloní sněží. Pěnkava zpívá květům jabloně, Jaro ze slunce zlato těží. V bílé květnaté zácloně.

Robert Desnos - Ještěrka Ještěrka ze skalin Ještěrka lesklá modravě, ze starých zdí malý zelený drak, se plazí do malin, fialová jak v bouři mrak, trávy a kapradí. třpytí se – démant na trávě. Jazýček maličký vystřelí z tlamičky, ocáskem mrskne hbitě, mžouráním vystraší tě.

Najdeš metafory v těchto básních?  a v květnu z jabloní ……………………..  jaro ze slunce ……………………………. v bílé květnaté …………………………… ze skalin X ze starých ……………. jazýček maličký X vystřelí z …………….. malý zelený ……….. třpytí se X ………………………………..

Josef Brukner – Zátiší Lidé odešli Když sedne si k nim a zůstaly jen věci v přítmí malíř, nejtišší. a když je hodně zvídavý, A přeci Zaslechne, co mu citron někdo i věci nebo talíř uslyší. vypráví. Kdybyste byli jednou tiše alespoň malou chviličku, bylo by dozajista slyšet šeptání vašich hrníčků.

Metafory v Erbenově sbírce Kytice Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba, o berličce hnáty křivé, hlas - ……… podoba! Poznaly dítky matičku po dechu, poznaly ji a plesaly, a prostý kvítek, v něm majíc útěchu, ……………………….nazvaly.

Poznáš, o jaké básně se jedná? Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba, o berličce hnáty křivé, hlas - ……… podoba! Poznaly dítky matičku po dechu, poznaly ji a plesaly, a prostý kvítek, v něm majíc útěchu, ……………………….nazvaly. P O L E D N I C E K Y T I C E

Úkoly k textu Máte doma nějaký předmět, který uchováváte jako vzpomínku na babičku, nebo vám připomíná někoho, koho vídáte málokdy? Odkud se vzal? Co prožil se svým původním majitelem? Jak se dostal k vám? Jak často ho berete do ruky? „Zaposlouchejte ”se do jeho vyprávění………..

Dokázal bys metaforicky pojmenovat také jiné květiny nebo zvířata? slunečnice ……………………………………………. zajíc ……………………………………………………… pampeliška …………………………………………….. motýl ………………………………………………………..

Možné řešení úkolu……. slunečnice – otáčí se za slunečními paprsky zajíc – peláší po louce s větrem o závod pampeliška – její květ je rozčepýřené kuřátko motýl – motýlí křídla jsou nejjemnější hedvábí

Použité odkazy http://lida37.blog.cz/0804/metafora-personifikace-epiteton-metonymie http://articles.gourt.com/cs/metafora http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/karel-jaromir-erben/kytice-souhrn-balad.html