DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XV A
Advertisements

Románská kultura.
Znaky barokní architektury
Sídla.
České země za třicetileté války
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Jihočeský kraj.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY-32-INOVACE-490 Zahradní slohy pravidelné Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_13_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_11_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_15_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Průhonice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
JIHOČESKÝ KRAJ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Marie Terezie a Josef II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Obyvatelstvo a sídla.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma (název prezentace)
Historická ves Holašovice 20. let ve VIP společnosti památek UNESCO
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_VV_4_KR_17_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI Autor Věra Krhounková Tematický okruh Holašovice Ročník 4. Datum tvorby 28. 2. 2014 Anotace Tato prezentace má seznámit s památkami selského baroka prezentovanými v obci Holašovice. Metodický pokyn Prezentace je určena pro práci v seminářích,forma výkladu se závěrečnými kontrolními otázkami. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Holašovice Německy Holschowitz / oblast osídlení už v neolitu/ První písemná zmínka o obci – 3.7. 1292/ král Václav II. ves daroval cisterciáckému klášteru ve Vyšším Brodě/ V období třicetileté války hrozilo obci nebezpečí ze strany armády obléhající České Budějovice /nedostatek potravin byl řešen drancováním okolních obcí/

Zásadní změny v životě českého venkova přineslo zrušení nevolnictví / Holašovice od roku 1850 spadaly správou pod obec Záboří/ V roce 1869 žilo v Holašovicích 159 obyvatel Ještě v roce 1910 / poslední sčítání lidu v rak.-uherské monarchii/ se všichni holašovičtí hlásili k německé národnosti Sčítání lidu v roce 1921 ukázalo na převahu německých obyvatel / celkový počet obyv. - 221, z toho německé národnosti- 146/

Zřízení české školy Česká menšina usiluje o zřízení české školy v Holašovicích /všechny děti chodily do německé školy v Lipanovicích/ Od roku 1925 zahájila česká škola v Holašovicích svou činnost Zrušena byla roku 1965

Česká škola

Půdorys obce Jediný prvek, který ze středověku zůstal zachován Svědčí o plánovaném, pravidelném vytyčení půdorysu / přesné severojižní vytyčení návesní osy

Přestavba vesnice v 19.století Roku 1816- všeobecný zákaz dřevěných staveb V Holašovicích se hlavně přestavovalo / poč. 20. stol./, dostavovaly se dřevěné stavby Po roce 1946 začal odsun německého obyvatelstva/ naprostá většina obyvatel, celkem z dvanácti usedlostí, dosídlování probíhalo pozvolna / většinou českým obyvatelstvem z okolních vesnic/

Fota štítů 40. + 50. léta – štíty barokního typu ve „ zvonové“ variantě 60. + 70. léta – obrys se mění do jednoduchého trojúhelníkového tvaru

Kontrolní otázky 1/ Zopakujte hlavní znaky slohu baroka, kdy a kde baroko vzniklo, do kterých zemí se rozšířilo? 2/ Kdy byly postaveny statky, které jste si prohlédli na fotografiích pořízených v Holašovicích? / viz štít stavby/, jaké stavby v té době vznikaly v nedalekých Českých Budějovicích? 3/ Jaké architektonické prvky jsou typické pro „ selské baroko“?

Zdroje ŠKABRADA, Jiří. Holašovice- vesnická kultura. Praha: FOIBOS, 2010, ISBN 978-80-87073-32-2. Herout, Jaroslav. Jak poznávat kulturní památky Mladá Fronta, Praha 1986