Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Nicola Tesla století.
Síly a jejich vlastnosti
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přírodní vědy v antickém Řecku
HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu.
Archimédův zákon.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Významné osobnosti fyziky a chemie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _643 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Hydrostatická tlaková síla
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Mechanika kapalin a plynů
Archimédés.
Hydromechanika.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Archimédés Narozen: 287 př. n. let.. Syrakusy, Sicilie
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Matematický žebřík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Historické experimenty
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vzdělávání pedagogických pracovníků v přírodovědných a technických oborech Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie,
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přípravný kurz Jan Zeman
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Matematický žebřík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Moment síly součin síly a jejího ramene nazýváme moment síly, značíme písmenem M M = F . a, jednotkou je tedy N.m, newtonmetr např. síla, která má velikost.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
Archimédes a jeho objevy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Spracovala: Ing. Zuzana Mondíková
Charles Augustin de Coulomb
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.) Vynikající matematik, ale také a především fyzik a inženýr starověku.

Z JEHO ŽIVOTA O jeho dětství i životě víme jen málo Narodil se na Sicílii ve městě Syrakusy jako syn astronoma V mládí odešel do centra antické vzdělanosti egyptské Alexandrie a studoval zde matematiku u nástupců velikého Euklida Po studiích strávil celý svůj nesmírně plodný život v rodném městě

VĚDECKÉ ÚSPĚCHY Statika Jako jeden z prvních používal pokusy pro spojení matematiky a mechaniky Pomocí experimentů položil základy statiky - nauky o rovnováze sil a těles (páka) Známý je jeho výrok „Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu zeměkoulí!“ Zavedl pojmy jako těžiště, tíhová síla, statický moment

VĚDECKÉ ÚSPĚCHY Hydrostatika Položil základy hydrostatiky, když ho Syrakuský král požádal o prověření, zda jeho zlatá koruna je skutečně jen z ryzího zlata (zlatník následně přišel asi o život) Na metodu přišel ve veřejných lázních a říká se, že vyběhl nahý ven a křičel „Heuréka!“ („Našel jsem to!“) Výsledkem je známý Archimédův zákon : Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené.

VĚDECKÉ ÚSPĚCHY „Inženýrství“ Jako první spojil matematiku s fyzikou a teorii s praxí Bývá označován jako první „inženýr“ v historii Během války vytvářel válečné stroje, které odrážely jeden útok Římanů za druhým Katapulty rozbíjely lodě a zabíjely vojáky, obrovské kladkostroje převracely lodě jako skořápky

ZBYTEK ŽIVOTNÍ POUTI Když nakonec Římané město vyhladověli, město podlehlo a armáda začala plenit a zabíjet. Archimedes byl zrovna zabrán do řešení nějakého problému zakresleného do písku na své zahradě. Když se do zahrady vřítil římský voják, Archimedes vykřikl: „Muži, neruš mi mé kruhy!“ Říman neměl pochopení pro vědu a kruhy pošlapal a Archimeda probodl mečem…

Použitá literatura : Vít Haškovec, Ondřej Müller, Galerie géniů aneb kdo byl kdo Vydal Albatros v roce 2004, Praha.