Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název: VY_32_INOVACE_D Téma: Řečtí učenci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 VYPRACOVALA: Mgr. Zuzana Medveďová
DATUM: duben 2012 URČENO PRO: 6. ročník, dějepis, starověk, Řecko KLÍČOVÁ SLOVA: Hippokrates, Archimédes, objem těles ANOTACE: Výkladová prezentace slouží jako doplněk učebnicového textu.

3 Hippokrates a Archimédes
Řečtí učenci Hippokrates a Archimédes

4 Hippokratés zakladatel medicíny – pečlivě pozoroval své pacienty
Hippokratova přísaha – dodnes ji doktoři skládají (nebyla ale patrně jeho dílem) v některých zemích se různě liší: Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného podle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

5 Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne kdokoliv o to požádal a nikomu také nebudu radit jak zemřít. Žádné ženě nedám prostředek k potratu. Svůj život uchovám v čistotě a bohabojnosti, stejně tak i své umění. Nebudu řezat ani ty co trpí kameny, a tento zákrok přenechám mužům, kteří takové řemeslo provádějí.

6 Do všech domů, kam vstoupím, vstupovat budu ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu.Zvláště se vystříhám pohlavního zneužití žen i mužů, svobodných i otroků. Cokoliv při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co nesmí se sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti.

7 Archimédes ze Syrakus matematik, fyzik, astronom
vzorec pro výpočet objemu těles (byl tak nadšen, že běhal nahý po ulici a křičel: „Heuréka!“ = Našel jsem) sestrojil mnoho vynálezů údajně dokázal zapálit nepřátelské lodě na dálku zrcadly

8 Archimédes byl zabit římským vojákem
Archimédes byl zabit římským vojákem. Črtal si zrovna do písku v zahradě geometrické tvary. Vřítil se tam římský voják. Archimédes mu jen řekl: „Muži, neruš mé kruhy!“ Říman ho probodl mečem.

9 Literatura Obr. 1


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google