NONART 1. polovina 20.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba 20. – 30. let 20. století VY_32_INOVACE_24_Hudba léta.
Advertisements

USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
Název Dělení moderní hudby
Orchestr Glenna Millera
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Vývoj jazzu (shrnutí) jazz u nás
Otázky jsou vybrány z DUM č
BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986.
Vývoj populární hudby v letech
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Vývoj jazzu a moderní populární hudby
Nela Chalupová.
název odvozen od anglického to rag – roztrhat nebo rozervat, melodie je totiž jakoby rytmicky roztrhána černoši doufali, že se prosadí jako vážná hudba,
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Blues Richard Malý.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Moderní populární hudba
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
SWING (od 20. let 20. století).
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Připomene ti něco takováto hudba? Připomene ti něco takováto hudba? Vyvolá něco v tvých představách? Vyvolá něco v tvých představách? hraje Brandy Long.
Jazz.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
JAZZ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Téma Jazz Anotace Prezentace nového učiva Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s hudební formou jazz a jejími představiteli.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Swing ČÍSLO.
Blues AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_04_HV8_Skála
Swing Rebeka vitová.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Music Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Jazz a swing v české hudbě
Lucie Bílá AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_17_HV7_Skála
Jan Jakub Ryba AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Bukovinová Barbora Kvarta
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
The Beatles AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Ella Fitzgeraldová AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Louis Armstrong AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NONART JAZZ.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Elvis Presley AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Hudba Test Poslech POJMY
PRAŽSKÝ VÝBĚR AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Kvíz Test 1 2 poslech Pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Ragtime Vendula Veselá.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

NONART 1. polovina 20.století TEST POSLECH POJMY

a) Benny Goodman b) Paul Whiteman c) Glenn Miller a) Frank Sinatra b) Louis Armstrong c) Duke Ellington a) Benny Goodman b) Paul Whiteman c) Glenn Miller a) Duke Ellington b) Glenn Miller c) Nick La Rocca 1 2 3

Vyber ze 3 možností správnou odpověď. TEST Vyber ze 3 možností správnou odpověď.

Za zakladatele ragtimu je považován autor skladby ENTERTAINER a) anglické označení pro černošské duchovní písně, které jsou někdy považované za novodobé spirituály b) protestní píseň, tedy píseň se závažným textovým sdělením často sociálně kritickým c) označení pro černošskou jazzovou mši 1. GOSPEL SONGS je a) všeobecný termín pro neumělou – neprofesionální hudbu b) označení pro většinou klavírní styl, který vznikl koncem 19. století v USA c) označení pro jev spjatý s pravidelnou pulsací hudby 2. RAGTIME je a) George Gershwin b) Jaroslav Ježek c) Joplin Scott 3. Za zakladatele ragtimu je považován autor skladby ENTERTAINER

konkrétně zábavná čtvrť Storyville, je město a) New York b) Chicago c) New Orleans 4. KOLÉBKOU jazzu, konkrétně zábavná čtvrť Storyville, je město a) Glenn Miler b) Nick La Rocca c) Frank Sinatra 5. První jazzovou nahrávku natočil v roce 1917 s ORIGINAL DIXILEND JAZZ BANDEM kapelník a) 20. léta b) 30.léta c) 40. léta 6. JAZZOVÝM VĚKEM jsou nazývána

RHAPSODY IN BLUE George Gershwina hrál a) Paul Whiteman b) Glenn Miller c) Duke Ellington 7. RHAPSODY IN BLUE George Gershwina hrál v premiéře v roce 1924 orchestr, jehož dirigentem byl a) označení pro lidovou i uměleckou bělošskou americkou hudbu, vycházející z písňových tradic evropských přistěhovalců b) termín pro jazzový sloh ve znamení velkých orchestrů – big bandů, hrajících k tanci c) módní tanec, jehož charakteristickým znakem byla rotace 8. SWING je

je nazýván klarinetista a kapelník a) Frank Sinatra b) Louis Armstrong c) Benny Goodman 9. KRÁLEM SWINGU je nazýván klarinetista a kapelník a) se narodil v New Orleans a hrál na trombon a trubku b) se narodil v New Yorku a hrál na klarinet a trubku c) se narodil v New Orleans a hrál na kornet a trubku 10. LOUIS ARMSTRONG

PO VYSLECHNUTÍ UKÁZKY URČI STYL   spirituál NOBODY: Mahalia Jackson ragtime THE ENTERTAINER : Scott Joplin blues BŮH BLUES: Vladimír Merta New Orleans jazz symfonický jazz RHAPSODY IN BLUE: Georg Gershwin boogie woogie swing HAPPY FEET: Paul Whiteman

OPAKOVÁNÍ POJMŮ Vybraný student, sedící zády k interaktivní tabuli, má vyslovit slovo/slova, jež se na tabuli objeví. Ostatní studenti pokládají vybranému otázky tak, aby dané slovo uhodl.

spirituál

gospel song

ragtime

blues

boogie woogie

swing

New Orleans

Original Dixielend Jazz Band

Armstrong

Duke

Whiteman

Big Band

Gershwin

Rhapsody In Blue

král swingu

Goodman

Citace obrázku: WORLD-TELEGRAM STAFF PHOTOGRAPHER. Wikipedia.cz [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louis_Armstrong_restored.jpg>. FILM SCREENSHOT. Wikipedia.cz [online]. [cit. 20.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BennyGoodmanStageDoorCanteen.jpg NEZNÁMÝ. Wikipedia.org [online]. [cit. 14.10.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Duke_Ellington_-_publicity.JPG Použité hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.